La DOQ Priorat s'adhereix a CERVIM, l'organisme que agrupa les regions vinícoles de muntanya

| 30/05/2013 a les 17:46h
Arxivat a: Actualitat
Es tracta de la primera i única DO vinícola de Catalunya que s'ha incorporat a aquesta prestigiosa organització
La seu del Departament d'Agricultura de la Generalitat a Barcelona va acollir ahir l'acte oficial per presentar l'adhesió de la DOQ Priorat al Centre de Recerca de la Viticultura de Muntanya (CERVIM). Aquest prestigiós organisme internacional agrupa les principals regions vitivinícoles del món situades en regions muntanyoses i on la viticultura és considerada “heroica”, és a dir, amb un territori i una climatologia singulars que imposen exigents condicions al conreu i la producció de la vinya i el vi.
El director general de l’INCAVI, Jordi Bort, va presidir l’acte, tot valorant molt positivament aquesta adhesió. Segons Bort, "l'aposta per Catalunya, a través de la DOQ Priorat, d'un organisme internacional tan prestigiós com és CERVIM, posa en valor el nostre patrimoni vitivinícola”.
El president de la entitat, Roberto Gaudio, i el president de la DOQ Priorat, Toni Alcover, han rubricat l’acord d’ingrés i l’inici d’una col·laboració que abastarà camps com la recerca, l’estudi i l’intercanvi d’informació i experiències entre les diferents regions que en formen part. Per a Toni Alcover la pertinença a CERVIM suposa un honor i un repte per a la DOQ Priorat: “Per a la nostra denominació d’origen, entrar a CERVIM suposa un reconeixement internacional a les singularitats i identitat del nostre territori i el nostre vi, especialment des d’un punt de vista científic i tècnic”, va explicar Alcover. "també servirà per revaloritzar el treball dels pagesos que treballen a les nostres terres", va dir.
CERVIM i la viticultura “heroica”
CERVIM és un organisme internacional constituït el 1987 sota l’impuls de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), que grupa regions i organismes regionals, nacionals i internacionals que treballen per la valorització i preservació de la viticultura de muntanya. 
Totes les zones productores que formen part de CERVIM tenen un seguit de característiques comunes que permeten parlar d’una viticultura “heroica”: condicions orogràfiques amb poca mecanització; vinyes petites, a vegades fraccionades i sovint organitzades en terrasses; empreses agrícoles amb superfície de conreu continguda; necessitat d’inversions econòmiques elevades per a la modernització dels cultius i, finalment, l’existència de condicions climàtiques adverses.
Aquesta institució es regula segons la legislació de la Vall d’Aosta des de 2004, amb seu en aquesta regió. Des de la seva fundació, du a terme estudis, recerques i congressos i participa a totes les trobades internacionals i de sector que debaten assumptes relatius a la viticultura.
Entre les zones productores de vi que formen part de CERVIM, hi ha la Vall d’Aosta, Llombardia, Piemont, Ligúria, Sicília, Província Autònoma de Bolzano, Província Autònoma de Trento (Itàlia); el Cantó de Valais a Suïssa; Galícia i la Comunitat de Cangas del Narcea d’Astúries a Espanya; Douro a Portugal i Renània-Palatinat i Mosela, a Alemanya. 
També hi ha diferents organismes regionals, com ara Abruzzo a Itàlia; Wachau i Stiria a Àustria; Banyuls-Collioures, Cotes du Rhône i Hermitage, a França; Ticino a Suïssa i Appalachian State, a Carolina del Nord (Estats Units d’Amèrica).
 
A la foto: d'esquerra a dreta, Roberto Gaudio (president de CERVIM), Jordi Bort (director general d'INCAVI) i Toni Alcover (president del Consell Regulador de la DOQ Priorat)

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Lourdes López
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera.
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera. | l’Olivera.
A la comarca de l'Urgell trobem la subzona Valls del Riu Corb de la denominació d'origen Costers del Segre
Imatge il·lustrativa
Un vi monovarietal de Cabernet Sauvignon, sense fusta, però allunyat dels tocs astringents dels cabernets joves