Antigament a la Rioja –on va arribar a principis del segle XIX- s'utilitzava el macabeu per suavitzar els tanins dels vins negres, i encara ara alguns vins novells negres de Rioja porten una petita proporció de 'viura' (macabeu).
Els raïms són grossos i compactes, i els grans són de mida mitjana i tenen la pell fina, el que els fa sensibles a les malalties produïdes per fongs. La sobreproducció fa que baixi molt el nivell d'àcid màlic del raïm, amb la consegüent caiguda de l'acidesa. Acostuma a donar graduacions alcohòliques entre els 11 i els 12% vol, podent arribar en produccions baixes fins els 14% vol aprofitant-se aleshores per fer vins dolços i misteles.
És un raïm que brota aviat, i que, per tant, és sensible a les glaçades de primavera. També és primerenc en la maduració, i potser per això se'n diu "macabeu" perquè la seva verema coincidia aproximadament amb la festivitat dels germans macabeus, de primers d'agost. És una varietat bastant productiva.
Com que és una varietat resistent a l'oxidació se l'ha utilitzat com a protector de la garnatxa blanca, a la que també aportava acidesa, i és per això que tradicionalment a la Terra Alta la garnatxa blanca acostumava a dur una certa quantitat de macabeu.
Junt amb el xarel·lo i la parellada és una de les varietats característiques dels escumosos penedesencs, en els que es considerava que aportava la major part de les aromes. Actualment encara és una de les bases del cava, però també s'elabora com a vi monovarietal –de vegades amb criances considerables en botes de roure- o com a component de cupatges amb altres varietats blanques.
Sempre parlant en termes generals, són vins amb aromes delicades i amb un bon equilibri alcohol i acidesa. Poden ser lleugerament astringents i accepten bé les criances.
Sinònims: Macameu, Maccabéu (Catalunya Nord – Sud de França), Alcañón (Aragó), Viura (Castella i Rioja)
Celler Castell de Peralada
Macabeu 100%
DO Empordà
Color groc pàl·lid brillant. Aroma intensa de fruita fresca, amb records de pera. En boca és rodó, gras, amb una acidesa viva. És un vi equilibrat, persistent i amb un final amable. Apte per a totes les butxaques. PVP aproximat: 7-8 €
Avgvstvs Microvinificacions Macabeu
Celler Avgvstvs
Macabeu 100%
DO Penedès
Un vi de producció limitada que creix a 400 metres d'altitud. 4 mesos sobre les seves 'lies' fines a la bota i posterior criança en dipòsit. Intens, madur i estructurat. Surt al mercat amb un mínim de 3 anys en ampolla. Fruita blanca madura i notes d'espècies dolces. Un gran vi amb un boníssim preu. PVP aproximat: 12-13 euros.
Finca Els Camps Macabeu
Celler Jané Ventura
Macabeu 100%
DO Penedès
Un dels clàssics 100% macabeu de Catalunya. Elaborat amb raïm de vinyes de 50-60 anys en sòls pobres i calcaris a 400 metres d'altitud. Fermentat en botes de roure i criat sobre 'lies' cinc mesos. Fruita blanca, fonoll, codony i aromes cítriques. En boca és molt cremós i llarg. Amb mesos en ampolla guanya complexitat. PVP aproximat: 15 euros.
Ull de serp
Celler Arché Pagès
Macabeu: 100%
DO Empordà
Fermenta i es cria en botes de roure (uns sis mesos). De producció limitada. L'Ull de Serp Macabeu és un vi amb un color groc intens, net i brillant. Aromes de pomes i peres amb notes cítriques i flors blanques. També destaquen els balsàmics (eucaliptus i fonoll). Espècies dolces de la criança (vainilla). Final llarg i persistent lleugerament amarg. Un gran macabeu. PVP aproximat: 20 euros.
Mida i graduació alcohòlica
Els raïms són grossos i compactes, i els grans són de mida mitjana i tenen la pell fina, el que els fa sensibles a les malalties produïdes per fongs. La sobreproducció fa que baixi molt el nivell d'àcid màlic del raïm, amb la consegüent caiguda de l'acidesa. Acostuma a donar graduacions alcohòliques entre els 11 i els 12% vol, podent arribar en produccions baixes fins els 14% vol aprofitant-se aleshores per fer vins dolços i misteles.
Sensible a les glaçades de primavera
És un raïm que brota aviat, i que, per tant, és sensible a les glaçades de primavera. També és primerenc en la maduració, i potser per això se'n diu "macabeu" perquè la seva verema coincidia aproximadament amb la festivitat dels germans macabeus, de primers d'agost. És una varietat bastant productiva.
Bon acompanyant de la garnatxa blanca
Com que és una varietat resistent a l'oxidació se l'ha utilitzat com a protector de la garnatxa blanca, a la que també aportava acidesa, i és per això que tradicionalment a la Terra Alta la garnatxa blanca acostumava a dur una certa quantitat de macabeu.
Varietat de la trilogia dels escumosos
Junt amb el xarel·lo i la parellada és una de les varietats característiques dels escumosos penedesencs, en els que es considerava que aportava la major part de les aromes. Actualment encara és una de les bases del cava, però també s'elabora com a vi monovarietal –de vegades amb criances considerables en botes de roure- o com a component de cupatges amb altres varietats blanques.
Com són els vins de macabeu?
Sempre parlant en termes generals, són vins amb aromes delicades i amb un bon equilibri alcohol i acidesa. Poden ser lleugerament astringents i accepten bé les criances.
Sinònims: Macameu, Maccabéu (Catalunya Nord – Sud de França), Alcañón (Aragó), Viura (Castella i Rioja)
Quatre vins 100% macabeu que has de tastar
Cigonyes BlancCeller Castell de Peralada
Macabeu 100%
DO Empordà
Color groc pàl·lid brillant. Aroma intensa de fruita fresca, amb records de pera. En boca és rodó, gras, amb una acidesa viva. És un vi equilibrat, persistent i amb un final amable. Apte per a totes les butxaques. PVP aproximat: 7-8 €
Avgvstvs Microvinificacions Macabeu
Celler Avgvstvs
Macabeu 100%
DO Penedès
Un vi de producció limitada que creix a 400 metres d'altitud. 4 mesos sobre les seves 'lies' fines a la bota i posterior criança en dipòsit. Intens, madur i estructurat. Surt al mercat amb un mínim de 3 anys en ampolla. Fruita blanca madura i notes d'espècies dolces. Un gran vi amb un boníssim preu. PVP aproximat: 12-13 euros.
Finca Els Camps Macabeu
Celler Jané Ventura
Macabeu 100%
DO Penedès
Un dels clàssics 100% macabeu de Catalunya. Elaborat amb raïm de vinyes de 50-60 anys en sòls pobres i calcaris a 400 metres d'altitud. Fermentat en botes de roure i criat sobre 'lies' cinc mesos. Fruita blanca, fonoll, codony i aromes cítriques. En boca és molt cremós i llarg. Amb mesos en ampolla guanya complexitat. PVP aproximat: 15 euros.
Ull de serp
Celler Arché Pagès
Macabeu: 100%
DO Empordà
Fermenta i es cria en botes de roure (uns sis mesos). De producció limitada. L'Ull de Serp Macabeu és un vi amb un color groc intens, net i brillant. Aromes de pomes i peres amb notes cítriques i flors blanques. També destaquen els balsàmics (eucaliptus i fonoll). Espècies dolces de la criança (vainilla). Final llarg i persistent lleugerament amarg. Un gran macabeu. PVP aproximat: 20 euros.