El vi en mans de bojos

| 17/11/2010 a les 09:17h
Arxivat a: Opinió
“D’aquesta manera és impossible vendre vi”

És molt interessant que el món del vi sigui un món viu i que hi hagi discussió, novetats, tendències, estils i tot allò que faci falta, però estem arribant a un punt que això no hi ha qui ho suporti ni qui ho entengui. No sé si estaran d’acord amb mi, però el que jo crec que necessita el món del vi és vendre una més i el ciutadà beure cada dia una mica millor, cosa que cada dia es fa més.

Si totes les novetats aporten alguna cosa per vendre més, benvingudes siguin, però si part d’aquestes novetats el que fan és limitar-ne el plaer, degustació i tast a certes hores de la matinada en certes fases lunars, la veritat és que resulta una mica “llunàtic” com a mínim, i de llunàtics aquest món d’està ple.

La qüestió del canvi climàtic està bé, tot i que de vegades es confon el canvi climàtic amb els cicles de la natura i encara queden molts cicles on tornarà el fred a l’igual que les èpoques de sequera, etc. Ara hi ha un corrent que demana que tornin els dipòsits de ciment, en contra de l’inoxidable, que rebutgen les barriques de roure perquè maquillen els vins, etc. Bé, tot s’admet i crea discussió i el vi segueix viu, tot i que al darrere sempre hi ha un transfons comercial.

Per què dic això d’una forma tan marcada? Perquè l’últim sobre tast de vins ja resulta fins i tot botxornós. Em refereixo als calendaris que circulen per Internet, segons els quals per tastar un vi hem de mirar la fase lunar i esperar que estigui en l’apogeu o punt concret; és a dir, respecte del nostre país cal esperar fins a les 2 o les 3 de la matinada i només 14 dies de 31, em refereixo al mes d’octubre de 2010 (www.calendariobiodinamico.com).

Segons aquest calendario, existeixen els dies: fruita, flor i fulla, i és clar, tastar un vi en els dies fulla, sembla ser que el vi només dóna aromes herbàcies, vegetals, etc., el pitjor de cadascun.

Sembla que estiguem davant la qualificació dels dies fèrtils de cada un. Per ara, no parlen de l’horòscop, perquè potser resulta que també té la seva importància i totes les pitonisses comencen a donar classes de tast o de com tastar... podria ser, i ja només faltaria això.

Ja estem malinterpretant el biodinamisme o barrejant-lo de tal manera que resultarà que les persones, consumidors normals que s’inicien en aquest món, a més de comprar un vi, hauran d’esperar una fase lunar i al dia següent no poden anar a treballar. Perquè, ja em diran, si hem de tastar a les 2 de la matinada, qui és el guapo que al dia següent va a treballar.

L’agricultura o viticultura biodinàmica ha existit des de temps immemorials. De fet, en molts llocs d’Espanya i de la resta del món, sempre s’ha embotellat en la fase lunar de quart minvant i, d’aquesta manera, no es picava o no es pica. Al mateix temps, de tots és sabut que les fases lunars tenen la seva acció sobre la pesca, les marees, la recol•lecció dels vegetals i plantes, l’embaràs de certs animals, l’estat anímic de les persones i un llarg etcétera que podríem seguir citant, ja que som fills de la natura i de la seva acció. Però això no té res a veure amb el que s’exposa en aquests calendaris de tast.

Em sembla perfecte allò d’enterrar una banya i després moldre-la i afegir-la a un líquid, brou bordelès o adob orgànic i donar-lo a la planta, en aquest cas a la vinya. També el fet de mirar les fases lunars en funció dels tractaments, veremar o desfullar mirant tot això, és normal i s’ha fet i es continua fent en molts llocs del nostre variat país.

Encara que molts vins que ara són biològics són cada dia més mediocres, i alguns se’ls estan carregant.

Que quedi ben clar que jo no estic ni en contra de l’acció de la natura ni en contra de qualsevol cosa que sigui beneficiosa per al vi des d’un punt natural, i sí estic a favor de l’ecologia i del biodinamisme, sempre que es pugui fer bé.

El que passa és que estem passant el límit entre el que és correcte i el que és esnob, entre el seny i el desconcert.

Jo no puc acceptar que un vi es presenti com a ecològic o biodinàmic i es presenti amb tap corona o sintètic i es despreciï un producte natural com és el suro. Resulta una mica xocant alhora que demostra poca coherència amb allò que es defensa.

El que necessiten els cellers i el món del vi en general és que en recolzem el consum moderat, que s’emfasitzi el vi com a producte alimentari i saludable, això sí, sempre amb moderació, i no que s’inventin històries per limintar-ne el plaer, portant-lo a nivells que voregen l’absurd.

Cal pensar que darrere de cada celler hi ha moltes inversions, moltes il·lusions, moltes famílies i llocs de treball, sense parlar de les hipoteques, etc. I avui dia hem de pensar en això i donar-li prioritat, sent crítics, ja que una cosa no treu l’altra.

Tinc un amic o conegut que (imagino que continua igual) havia de tastar els vins en unes hores determinades, en un lloc en silenci i a les fosques o amb una llum determinada i, d’aquesta manera, deia que el vi li parlava millor... li deia més coses, i un llarg etcétera que, bé, estava bé, però res més.

Després, amb una música diferent, és una històrica maca, tot i que sempre molt suggestiva, ja que depèn de cadascú o de la seva cultura musical, però crec que aquestes accions acosten més el vi a la societat en general, tot i que només sigui a una part d’ella.

Però això dels calendaris biodinàmics per poder prendre’s una copa de vi em resulta inaudit... per ser correctes, perquè si digués el que penso de debò, fregaria el sarcasme o qualsevol altra cosa.

Salut i vi!!! Beguin i gaudeixin, amb moderació i mirin la següent pàgina web (www.wineinmoderation.eu) i aprenguem a gaudir sota la coherència i la correcció.

per Juan Muñoz Ramos, president de la "Unión de Asociaciones Españolas de Sumilleres (UAES)" i membre del "Comité Didáctico de la Asociación de la Sumillería Internacional (ASI)".

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

Són diferents?
Francesc, 17/11/2010 a les 10:08
+0
-0
Recomano a tothom la lectura de la contra de la Vanguardia del 16 de novembre titulada "La homopatia y las flores de bach son eficaces...placebos". Crec que no existeix cap estudi científic que demostri que els vins ecològics o biodinàmics son més bons o millors que els vins "normals". Em dóna la sensació que tot plegat son arguments de venda, i que, si bé és evident que la biodinàmica no li fa cap mal al consumidor, tampoc conec a ningú que en un tast a cegues diferenciï un vi ecològic de un que no ho és.
Si, són diferents
Lo Ferrer de Carxot, 17/11/2010 a les 11:01
+0
-0
Des del meu punt de vista, l'agricultura ecològica o biodinàmica és una opció personal en la manera d'explotar la terra, el que pot ser un punt diferencial per a qui ho valori.

El vi resultant? Doncs hi haurà de tot, dependrà de molts altres factors, però això crec que ja no té a veure amb el tipus d'agricultura emprada (des del punt de vista organolèptic)

Crec que tots aquest dubtes i debats s'acabarien si tots el vins portéssin els resultats d'una anàlisi química a les seves etiquetes, així si que podríem valorar de forma objectiva els resultats d'un tipus d'agricultura o una altra. I si entrem en la manera de vinificar, ja no en parlem...

Integritat, si us plau!
Pere, 17/11/2010 a les 16:26
+0
-0
Crec que al Sr. Juan Muñoz Ramos, president de la "Unión de Asociaciones Españolas de Sumilleres (UAES)" i membre del "Comité Didáctico de la Asociación de la Sumillería Internacional (ASI)":
1. No li pertoca criticar la manera que el consumidor decideixi degustar el vi. Si volen utilitzar un calendari perquè creuen que n'optimitzarán el plaer sensorial que en traurán d'un vi, es la seva decisió i s'ha de respectar.
2. No li pertoca opinar sobre l'utilització d'un tipus de tancament o un altre sinó estrictament de l'efecte que tenen els sistemes de tancament en l'anàlisi sensorial. Es a dir com afecta al gust un sistema o altre. Qualsevol altre comentari s'allunya de la seva competència.
A part d'haver afirmat sense cap recerca científica prèvia que un tap de suro pot ser mes ecològic que un altre tipus de tancament.
3. No li pertoca calificar o descalificar una creença a ell. Criticar un calendari lunar emprat en biodinámica és criticar una part d'una "ciència" (ells en diuen ciència, jo no tinc suficients coneixements com per afirmar-ho o negar-ho) que s'escapa de les ciències lineals (socialment acceptades) i ho rebat amb arguments emocionals. Així doncs, rebatre una ciència per a que la qualifiquin de no-ciència amb arguments no científics és étic?

El sr. Juan Muñoz Ramos s'ha de limitar a parlar de les qualitats dels vins ja que es la seva funció.
Qualsevol altra opinió que s'escapi d'això no l'hauria de fer a títol professional. Per tan, desprès d'haver llegit aquests comentaris (independentments que tingui raó o no) ara dubto de la seva INTEGRITAT PROFESSIONAL.
L'ecologia serà normal
Francesc, 17/11/2010 a les 16:35
+0
-0
Jo no dic que no estigui bé l'ecologia o la biodinàmica. El què dic és que l'ecologia serà als vins el què la ISO a les empreses: es convertirà en una cosa normal i generalitzada. És el mateix que passa amb els antics partits polítics que tenien com a únic ideari, l'ecologia. Actualment tots els partits han integrat aquest ideari en els seus plantejaments i els ecològics cuasi han desaparegut. En els vins passarà el mateix: tots els cellers i els pagesos acabaran incorporant l'ecologia com una cosa normal i aleshores deixarà de ser un argument de venda!
Taps de suro o de rosca.
Josep M. Albet, 17/11/2010 a les 18:29
+0
-0
Hola Joan
Estic d'acord amb tu en que moltes coses es porten a extrems que son una mica exagerats, pero cre que cadascu te de fer lo que ell cregui, per tant res a dir si ho fan com si no ho fan.

Jo volia peró incidir el lo que comentes dels taps de suro, posant-los com els mes ecologics. Suposo que saps que dels 24 vins (ecologics tots)que fem a ALBET I NOYA, 7 porten tap de rosca i abans de posals, t'aseguro que ens ho varem romiar molt. D'entrada varem encarregar un estudi a una empresa Suissa per que ens digues si heren mes ecologics el suro o la rosca a nivell de petja de CO2 en tot el proces i us del tap. Elresultat era que el suro era mes ecologic, sempre i quan el % de taps que donen gust de suro en el vi fos inferior al 1 per mil (0/000), quan les estadistiques ens diuen que els problemes de gust de suro en els vins estan en un 5 per 1000 (0/000). pel que mentre els surers no puguin garantir el nivell de contaminació de TCA en el suro, es mes ecologic el tap de rosca o algun altre de sintetic, pero els sintetics en els vins ecologic no els podem fer servir i de fet els vins tapats així evolucionen molt rapidament.
missatge
Anònim, 17/11/2010 a les 19:33
+0
-0
hola a tothom. M'encanten aquests debats, no sóc del sector, sóc simplement aficionat al vi, i vull fer unes valoracions:
Jo no visc del vi, però està clar que si visqués d'aquest producte estaria totalment a favor de "normalitzar" el producte. Els amants del vi tenim problemes per trobar aquest producte amb normalitat, sempre hi ha cerveses a tot arreu, destilats, però vins de qualitat pocs. El que vull dir és que em sembla que el senyor Juan Muñoz té part de raó quan parla de que no es pot pretendre que tota la gent sigui professional. Jo no hi entenc de vins, però se què m'agrada i què no, i se que si em fan tastar un vi amb lluna plena, i a les 2 del matí, no ho faré.
em sembla que els productors han de tocar més de peus a terra. feu-ho més fàcil. El vi es un plaer, un divertimento, no una ciència llunar, ni exacta.
Manual de cata
David Pérez, 18/11/2010 a les 00:45
+0
-0
Estoy contigo Juan,ni tanto ni tan poco.

No creo que ayude mucho al sector el hecho de llevart a l'extremo la liturgia y los protocolos para tomar una copa de vino.

Pasamos del vino de frigorífico tomado en vaso de "nocilla" a la metodica liturgia de una misa cristiana en copa santificada.

A partir de ahora no olvideis de llevar con vosotros lo siguiente:

* Un termometro para garantizar la perfecta temperatura del vino.

* Un termometro mas, junto a un hidrometro, no fuese caso que la humedad de la sala no fuera correcta.

* Pecado! olvidar hervir el sacacorchos antes de utilizarlo!!

* Una copa lavada con jabón neutro.

* Y que decir de la luz del local.

* Lo del color de la mesa pasa, siempre podemos llevar una folio blanco. Y si podemos llevar impreso una escala cromàtica de colores mejor que mejor.

* Y como no un astrolabio para tener controlado donde estan las estrellas y la luna,

...no fuese caso que eso dia llueva y tengamos que dejar lo de tomar el vino para otro dia.

* Y por si acaso llevar algunas cervezas para poder distensionar un poco el ambiente despues de tanto proselitismo.

En fin,

Bromas a parte, salut y vino para todos los gustos.

David
lo vi està viu
Laureano Serres, 21/11/2010 a les 11:14
+0
-0
...o hauria d'estar-ho. Des d'aquest punt de vista es clar, iels sommeliers ho saben que el vi evoluciona amb el temps, per exemple. No és tan estrany que uns dies estigui millor que uns altres. Pero el vi és el que és, sempre.
Jo vec vi tots els dies...a les menjades i també fòra, amb copa, porró i bota, i no passa res, no he sentit dir mai a ningú que s'ha de beure a les 2 a.m. un día delluna plena (en boles), no ho he llegit mai enlloc, solsament a gent que vol desqualificar d'alguna forma els vins naturals...o els 'vins biodinámics'(que no existeixen) o els 'vins ecològics'(que tampoc existeixen).
Demanaría més informació abans de les desqualificacóns, i referències exactes.
Salut.
Vicepresident de Món Sostenible
Oriol, 21/11/2010 a les 21:40
+0
-0
Josep M. Albet hem sorprèn el teu comentari, no acabo d'entendre que es el que enteneu vosaltres a Albet i Noya per "ecològic", o que enten aquesta empresa suïssa que vareu contractar, com es pot dir que el tap de suro es més ecològic sempre i quan no deixi gust de suro al vi?

En ecologia no es valora l'impacte social (el gust del vi, per exemple) si no que es valora l'impacte ambiental, (i no només el CO2), també els residus, la regeneració de les matèries primes, etc.

Seria diferent si haguéssiu fet un estudi per valorar-ne la sostenibilitat, on llavors si afectarien els tres grans valors del desenvolupament sostenible, la societat, la economia i el medi ambient.

Dit d'una altra manera, encara que el 100% dels vins agafessin gust a suro aquest seguiria sent més ecològic que el tap de rosca o sintètic, tot i que no seria sostenible, perquè afectaria negativament a la societat (el vi no agradaria) i a la economia (vosaltres no el vendríeu).

No soc un professional del vi, ni molt menys, soc un simple aficionat al cava, però en temes ecològics hi toco bastant, i com no sigui que vosaltres tingueu un concepte diferent del terme "vi ecològic" no entenc l'ús de taps de rosca.

Un "vi ecològic" no només hauria de ser el·laborat amb raïm procedent de produccions ecològiques si no que a més hauria d'anar acompanyat de tot un seguit de mesures extraordinàries que el fessin realment ecològic, ampolles de vidre 100% reciclat, etiquetes fàcils de treure per facilitar-ne el reciclatge per separat, eliminar l'ús de plàstics i aluminis en el precintat o decoració de l'ampolla, caixes impreses amb tintes ecològiques d'aigua, eliminar centres de distribució intermitjos que augmenten el CO2 durant el transport, etc.

Molts tenen raó quan pensen que les empreses només busquen l'ecologisme per penjar-se la etiqueta, ecologisme significa molt més que això, i per sobre de tot una implicació molt gran.

Pel que fa a l'article inicial que ha portat tots aquests comentaris, nom m¡agradaria dir que finalment només compta una cosa, si el vi t'agrada o no i estàs disposat a pagar-lo en relació al preu que t'ofereixen i la qualitat que hi trobes (no necessàriament la que te), tant li fa que el tastis sota la lluna plena o tancat en un soterrani sense ventilació, si alguns ho prefereixen fer amb retòrica, només els podria dir...et felicito fill!
Despeses de retorn
Francesc, 21/11/2010 a les 22:41
+0
-0
Oriol, jo si que no soc cap especialista en ecologia, però em sembla que tu no saps com funciona el món del vi! Quan una ampolla té gust de tap, automàticament comença un procés de retorn del restaurant al distribuidor i del distribuidor a l'elaborador. És evident que en aquest procés es gasta una gran quantitat de CO2 en forma de transport/packaging/emmagatzematge. El Josep Maria ve a dir que mentre hi hagi un percentatge tant gran de potencials ampolles amb gust de "tap", sempre serà globalment i comparativament més ecològic el tap de rosca. Amb reafirmo amb el meu comentari: en el mon de l'ecologia hi ha masses apriorismes i veritats no demostrades!
És molt important no simplificar
Jordi Alcover, 22/11/2010 a les 20:47
+0
-0
Dins el nostre equip pensem que en el sector el que es fa passar sempre per davant de tot és que el vi sigui bo. I si no es bo és que no val la pena fer-ho. És a dir, que mireu l'ampolla només com un producte que surt al mercat i que ha d'agradar, sigui quina siguin la seva petja al territori, al consumidor.

Bé, nosaltres pensem que:
- Arribats al desgavell de tractaments, fraus, reglaments de DO estirats com xiclets per que càpiga tota França, Alemanya i Itàlia a dintre amb les seves varietat; despersonalització i pèrdua d'identitat de la vinya i amb ella del territori;
- Després de vendre la vinya catalana al mercat perseguint la darrera moda en el món del vi;
- Després de que totes les DO catalanes que fan vi tranquil puguin fer el mateix producte i reproduir el mateix vi de cabernet, merlot, syrah o chardonnay onze vegades en diferentes DO (???);
- Després que s'ha anorreat el patrimoni vitícola autòcton de Catalunya en menys de 40 anys de dèria francòfila,

el que més ens ha d'importar, d'una vegada per totes és que el vi sigui el que ha de ser segons el seu territori i la cultura i la història que el genera. Perquè és per aquesta raó que està a dintre d'una DO, i no a una IG. I si ha de continuar així, llavors és millor que parlem de IG, com fan al nou món, enlloc de continuar sent la riota de tothom a tot arreu amb els nostres cabernets i merlots de veremes gairebé sempre sobreexplotades.

La biodinàmica defensa directament el retorn al concepte estricte de DO (Reanaissance des Appelations, el moviment que lidera el propi NIcolas Joly), del qual estem tan i tan lluny ara per ara, encara que el fem servir. Centrar el debat en si es pot tastar un dia o un altre em sembla esbiaixat i simplista, ja en vaig parlar personalment amb el Juan quan aquest article es va publicar en una altre medi en castellà. Cal entendre en què consisteix la biodinàmica per parlar-ne: no és una boutade, no és una moda, no es un negoci. I ens en podem servir per recuperar l'esperit i la identitat de les mateixes. Per més informació us deixo tres adreces que contenen arguments de primera mà.













En el període de tast, els membres de l'equip de la Guia evitem els dies "nodo": els aprofitem per fer altres tasques, no els perdem. Per la resta, no podem fer res més que tenir-los en compte. I tastar quaranta vins un dia fruita esdevé un martiri per la boca,per la intensitat. Tampoc és recomanable tastar un cabernet en dia arrel; accentua el pebrot i la tomaquera.

Però sembla molt important no reduir l'abast de la biodinàmica a un simple calendari, una dimensió massa petita i carregada de cert menyspreu, que és el que es desprèn de molts comentaris previs i també de l'article.

Jordi Alcover Mestres
Guia de Vins de Catalunya
El vi és un negoci
Francesc, 23/11/2010 a les 09:47
+0
-0
Sr. Alcover, em plau molt conèixer les interioritats del seu sistema de cata, però no em mereix més respecte que un altra. Simplement és el seu i el respecto. En aquestes discusions de varietats autòctones vs franceses o biodinàmica vs la resta sempre hi ha uns apriorismes molt definits i s'oblida una cosa que, al meu parer, no és baladi: el vi és un negoci. Aquí tothom vol fer negoci: el pagés a la vinya, l'elaborador al celler, el restaurador, el botiguer, el sommelier i fins i tot vosté amb la Guia de Vins. Negar això és ser un autèntic hipòcrita! A partir de veure el vi com una industria (agroalimentària), pensada per generar uns beneficis a partir d'unes inversions, em sembla absolutament pretenciós voler gestionar l'empresa dels altres dient el què ha de plantar/elaborar/comprar/consumir. El pagès ha de plantar allò que cregui convenient, l'elaborador ha de fer els vins que creu que vendrà millor, el restaurant ha de tenir a la carta els vins que vulgui i el què és millor de tot això: el consumidor, el comprador, farà el què li donarà la gana! Dir que tothom està influit per els grans poders fàctics que tot ho controlen és tractar a tothom de ruc!
Les regles del joc
Jordi Alcover, 23/11/2010 a les 10:26
+0
-0
MOlt bé: Digui'm senyor Francesc, què queda de la DO Penedès quan, aplicant exactament això que diu vostè, en els darrers 30 anys s'ha rebutjat la sumoll (que aquest estiu, precisament s'ha tornat a admetre), mentre s'han admès cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc, viognier, chenin blanc, gewürztraminer, riesling, marselan, cadaloc, i fins i tot s'ha vinificat amb albarinho.

Digui'm si una DO ha d'anar pel món amb un argument com ara la DIVERSITAT, quan és evident que Denominació d'Origen és precisament el contrari.

Aquest és el resultat, present també a Costers del Segre, per cert, d'aplicar només el sentit de negoci al vi. Cal més responsabilitat a l'hora de fer vi, i més esforç per donar continuitat al discurs que hi ha darrera una ampolla. En cas contrari, venen temps difícils tard o d'hora, com és el cas actual: el món se n'ha afartat de cabernets i merlots perquè cada día hi ha milers de venedors que només tenen aquest producte.

I el territori, la història i la cultura que ha de preservar una DO, vosté se'ls passa per l'arc de triomf. Només vol la DO per vendre: potser que pensi en passar-se a la Indicació Geogràfica, doncs. Llibertat total per plantar el que vulgui i fer els vins com vulgui.

Sap què passa? que ho volem tot. I no pot ser. A Londres es pixen de riure quan veuen un cava fet amb pinot, i ens recorden que tenim varietats autòctones i que no hem de fer imitacions.

Li suggereixo que faci un viatge, només a Perpinyà: allà es França, com vostè sap. La cabernet, la merlot i la Chardonnay són franceses, com vostè sap. Doncs si vostè vol fer al Rosselló un vi amb aquestes varietats, li diran que ha d'estar a qualsevol d'aquestes IG: Vin de Pays de Côtes Catalanes, Vin de Pays d'Oc.

Una cosa és voler vendre; una altra fer el ridícul que no fan ni tan sols els que tindrien dret a fer-ho. No és cap consol que Navarra, València, Somontano o Montes de Toledo, entre d'altres, ens acompanyin. A Catalunya encara ho fem més, amb 11 Denominacions a la vegada.

Potser amb més esforç i més seny a l'hora de vendre, més coneixement i més sentit de territori, s'haguès treballat millor des de bon principi.

Tingui en compte que només li faig la foto de la situació actual, basada en la nostra experiència de tres anys i més de 5000 vins tastats; i que tenim propostes per redreçar aquest desgavell sense responsabilitzar a ningú del que ha passat, perquè no aportaria res de bo per al futur. Però mirar capa una altra banda dient que tothom faci el que vulgui i que vengui tant com pugui, és "más de lo mismo" i no serveix per res més que per fer més gran el forat.

Per acabar , en cap moment he dit que tothom està influit pels grans poders fàctics. Li demano que no posi arguments que suposo li venen bé a vostè a la meva boca: és un vici que darrerament moltes persones tenen.

Jordi Alcover
Hipocresia???
Jordi Alcover, 23/11/2010 a les 12:06
+0
-0
Pel que fa a negar que el vi és un negoci, no ho he fet mai, tampoc a la meva intervenció. I per tant, la hipocresia de la que parla espero que no vagi per mi, perquè llavors ja estaríem entrant directament en insults i no crec que sigui una bona dinàmica, tot i que el nostre projecte en comença a estar acostumat.

Jo penso que la hipocresía precisament estar en el següent mètode per posar el vi a dins una DO:
1. Me'n vaig al mercat a veure què vol.
2. Detecto la demanda de moda.
3. perverteixo el reglament de la DO per donar cabuda a tantes varietats com m'hagin demanat.
4. Arrabasso les vinyes que em dona la gana sense mirar què hi havia ni perquè.
5. Planto el que m'han demanat sense mirar massa si pertoca o no, ja ni tan sols perquè sigui varietat forana, sinó perquè potser no va bé ni per sòl ni tampoc per clima.
6. Venc les meves per sotapreu dels vins que elaboren legítimament les DO que han donat sentit, origen, prestigi i continuitat a aquelles varietats.

Això sí és hipocresia. I Sr Francesc, aquesta és la seva proposta; ni més ni menys.

Falta, però, el darrer punt:

7. Han vingut els del Nou Món a vendre el mateix producte que nosaltres als mateixos mercats; però per sotapreu del nostre. I ja no tenim mercat per a aquests productes que fem.

Per tant, tot allò que soni sentit i potencïi la noció més estricta de DO pot donar sentit als vins que se'n facin, que només llavors es poden mantenir al mercat amb la continuitat que els donarà un discurs propi arrelat al territori.

Solucions immediates no n'hi ha. No és culpa nostra. La gent que pensa com vostè han estirat tant la corda que s'ha trencat, i tots dos extrems s'han quedat lluny per fer-ne un nus que sigui prou resistent com per aguantar fins canviar de corda.

I matar al missatger no canvia el panorama. Estalvï's tot allò de "hipòcrita", i no es cregui que per parlar d'apriorismes canvia el fet que no hi ha, ara per ara, cap altra treball de camp sobre el conjunt dels vins catalans. I que no comparteixi el nostre mètode no canvia el fet que les nostres conclusions estan basades en l'empirisme més estricte i en l'anàlisi, com pot conprovar, del marc administratiu en que es desenvolupa el vi català. Faci el mateix exercici i parli seriosament, sense insults, sense tòpics, i sense desqualificar la feina de ningú.

És molt més creïble.
Vicepresident de Món Sostenible
Oriol, 23/11/2010 a les 15:00
+0
-0
Francesc,certament en el meu escrit ja alerto que no soc cap especialista en el món del vi, però entenc que les despeses de retorn d'una ampolla de vi o d'un percentatge d'ampolles de vi, no hauria de suposar cap càrrega per el medi ambient ja que els camions que transporten el vi han de fer el viatge de tornada igualment. i creu-me que augmentar el pes del camió en unes poques ampolles no farà que l'impacte ambiental sigui més gran que l'us d'un tap de rosca.

Sovint és cau en l'error de no calcular la despesa energètica del retorn d'un camió buit, però nombrosos estudis demostren que els transports en ambdós sentits son sempre més sostenibles i per això països del nord d'Europa encara treballen amb envasos retornables.

En fi, calcula la petjada ecològica d'un tap de rosca i compara-la amb la d'un tap de suro i després mira si evitant aquest 5 per 1000 d'ampolles amb gust a suro ho compensen.
Cadascú la seva feina
Francesc, 23/11/2010 a les 16:06
+0
-0
Algunes preguntes Sr. Alcover: Una DO és una entitat jurídica privada emparada per un marc legal nacional (DO's catalanes) o estatal (DO cava)? És ilegal el què s'ha fet al Penedès els últims 30 anys? Com a organització privada, el Consell Regulador de la DO Penedès ha pres les decisions que els seus socis (inclosos els pagesos) han cregut més oportunes i si bé es poden criticar, també s'han de respectar. Vosté pressuposa perversions en les lleis, vendes per sota de cost,..., tot plegat suficientment greu i ilegal com per si en té proves ho hauria de denunciar i si no en té, evitar la calumnia.
Parla de dos extrems, però a mi m'agradaria fer-li algunes preguntes: Vostè estaria content si al Penedès existissin més empreses com Torres? Ho dic pq la situació contraria provocaria que la crisi s'hagués notat de veritat al Penedès! Facis vosté mateix una reflexió: essent el conreu de la vinya i l'elaboració de vins unes activitats empresarials, em pot explicar com pot ser que, si de veritat son tant deficitaries, no hi ha ni vinyes ni cellers a la venda? Em sembla sensacional que vosté defensi unes varietats i una manera de fer. També em sembla molt bé que ho faci des de la seva Guia de vins; ara bé demonitzar aquells que consideren que poden/volen fer un bon merlot/cabernet és ficar-se allà on no li demanen. La única cosa que pot fer vostè és no beure vi català de merlot!
Respecte a l'empirisme al que fa referencia, agrairia ens presentés estudis científics detallats sobre l'efecte tomaquera en el tast de vins en un dia arrel! Jo no estic dient que no sigui cert ni que no ho faci (pq segur que no fa cap mal a ningú i pq pot fer el què vulgui, només faltaria), jo estic dient que fer-ne una bandera i una filosofia de tot això sense tenir estudis científics és apelar a la credulitat i a la bona fe de la gent. Si us plau Sr. Alcover continuiï amb la seva bona feina a la Guia, però no faci seves guerres que no li corresponen!
Apriorisme
Anònim, 23/11/2010 a les 16:11
+0
-0
No entenc l'ús continuat d'aquesta paraula per part del Sr. Francesc. Fins i tot sembla que el seu apriorisme consisteix en que la resta del món necessàriament té apriorismes. Perquè sense aquest raonament previ no hi ha per on agafar els seus arguments.

No hi ha apriorismes en un mètode que tasta a cegues. Repeteixo, que tasta a cegues. Quan l'equip de la Guia de Vins de Catalunya tasta, no sap quin vi tasta, perquè ho fa a cegues. No pot haver-hi apriorismes; informi's abans de res.

Val la pena deixar de menysprear tot allò que no s'entèn, que no es vol llegir ni aprendre, i que per tant mai no s'entendrà. Se'n diu respecte.

I si per casualitat ho vol entendre, té una versió resumida als tres enllaços que li he afegit.

El seu apriorisme, sr Francesc, consisteix en donar lliçons a tothom encara que sigui, com és el cas, un tema d'ecologia i estigui parlant amb un expert.

Jo mateix podria preguntar-li quants vins catalans ha tastat en els darrers tres anys per saber si té el mateix coneixement que l'equip que represento. Però no ho faré, primer de tot perquè comença per no identificar-se, i segon, perquè a internet tot s'hi val i pot dir el primer número que li passi pel cap, que ningú ho anirà a comprovar.

També podria preguntar-li si coneix l'abast de l'espiral de tractaments que comença per l'herbicida i acaba pels sistèmics, o si ha sentit parlar dels quatre-cents tipus de llevat amb els que qualsevol enòleg pot modificar el gust final del vi afegint-hi sabors que no hi podien ser mai en aquella varietat: com passa amb els verdejos de rueda amb gust de fruita tropical, o amb el famós Beaujolais nouveau, que té un gust diferent segons el país al que estigui destinada la partida.

Aniria bé que s'assabentés que les coses són més complicades, i que no es pot anar pel món posant en boca d'altres el que no han dit, titllant d'hipòcrita a qui calgui i menystenint els coneixements de la gent de manera pública; i és encara pitjor quan després et donen dues repassadetes, com és el cas.

Afegir que un parell de disculpes no estarien de més.

Jordi Alcover
Poden fer el què vulguin!
Francesc, 23/11/2010 a les 16:51
+0
-0
Perquè critica els verdejos amb gust tropical? El vi, com a producte elaborat, es pot fer com es vulgui! Les arrels de llevat que cadescuna de les empreses ha anat cultivant formen part del seu know-how, i l'apliquen com saben/volen (disculpi però encara que vostè pensi que em dona lliçons, ser del què estic parlant). Si vosté creu que un beujolais no pot tenir gust a coca-cola, encara que hi hagi algún mercat on estant disposats a comprar-lo, em sembla molt bé però no és del seu negociat.
Per altra banda ja li he dit que jo respecto la seva feina, pero segueixo pensant que els seus mètodes estant bassats en una cosa molt bàsica del marketing: la diferenciació per vendre més! Vostè defensa el seu mètode i la seva filosofia devant d'altres, per poder diferenciar-se i poder vendre més que la competencia, ja sigui aquesta en forma d'ampolla de vi o en forma de Guia de Vins.
Per cert, tinc per costum només beure vins catalans (però tinc un problema: no m'importa que estiguin fets amb varietats forànies!)
Deixi-ho estar, Francesc, està fent el ridícul
Anònim, 23/11/2010 a les 20:20
+0
-0
1. Els verdejos de primera collita, una gran quantitat en els darrers deu anys, no tenien cap Know how i tenien ja gust de maracuià. El verdejo fa olor de gat, i no de mango. Si no sap ni això és que hem de tornar a començar.

2. No ha contestat a la qüestió de si la DO Penedès pot anar pel món parlant de diversitat.

3. No ha contestat si el procès d'introducció de la vinya forana a Catalunya ha estat hipòcrita o no.

4. No ha contestat a la lliçó que li han donat sobre com mesurar la petjada ecològica del retorn de les ampolles am gust de tap.

5. No ha contestat per on es passa la cultura, la història i la preservació d'aquestes i del territori que tota DO està obligada a fer.

6. No ha contestat si tastant a cegues seguim estant sota sospita d'apriorismes, aquesta paraula que li agrada tant.

7. No té ni idea de què parla quan parla de vi, però menys encara de biodinàmica. Llegeixi, home, llegeixi. NO faci més el ridícul.

8. És del negociat de qualsevol consumidor (per cert, quina frase més bonica, eh?) qualsevol frau; i un producte manipulat per tenir un gust diferent a l'original és un frau si és a dintre d'una DO. Potser vostè no ho entén, però les coses, com li he dit abans, de vegades són molt més complicades, i no s'arreglen dient "que tothom faci el que li doni la gana!!". Això és el que s'ha fet fins ara i així estem.

9. El nostre equip ha tastat a cegues més de 3000 vins de varietats foranes, hom diria que catalans. Tenim molt més coneixement de causa que vosté, és evident. La nostra conclusió és que són molt pocs els que igualen la qualitat dels vins fets al sud i al nord català amb Garnatxa o Carinyena. I que la resta provenen de collites sobreexplotades pel fet perniciós del baix preu del raïm. I que les varietats cabernet i merlot pateixen llavors concentracions excessives de pirazyna al gra. I que això dona excessiu gust de pebrot verd i tomaquera a molts vins negres catalans. I finalment, que per aquest resultat no pagava la pena arrabassar tot el patrimoni genètic de la vinya catalana. Llegeixi, home, llegeixi, que li cal i molt.

10. No només tastem a cegues: és que a més no acceptem publicitat. La seva sospita sobre que sigui un mètode de màrqueting per vendre més llibres només es contesta amb dos arguments: el primer, l'enveja que cada vegada menys persones tenen de no estar fent aquesta feina que fem nosaltres. Sembla, però, que vostè la porta molt a dintre i no se'n pot desfer. La segona li posaré en castellà: "piensa el ladrón que todos son de su misma condición".

Llegeixi, contesti, pensi, no insulti més la intel·ligència de la gent, ni tampoc a la gent, home, que fa el ridícul.

I si necessita ajuda professional, busqui-la: jo vaig veient que és urgent que la trobi. Però a la Guia de Vins de Catalunya deixi-la de banda, que això sí "que no és del seu negociat", malgrat la càrrega d'enveja que li posa al damunt.

Jordi Alcover
Ha llegit el què ha escrit?
Francesc, 24/11/2010 a les 10:25
+0
-0
Sr. Alcover, de veritat ha llegit el què vostè mateix ha escrit? Com pot treure tanta bilis? Jo en cap moment he criticat la seva Guia (que per cert en soc comprador); simplement he donat la meva opinió (com vosté), de diferents temes (DO Penedès, Biodinàmica, Ecologia, Suro). Certament son opinions (tant cientificament contrastades o no com les seves), i sobretot basades en el respecte absolut al criteri individual de cada persona/empresa/institució privada a fer allò que consideri més oportú. Si vostè pensa que el seu propi criteri (por molt ben format, llegit i contratstat que estigui) està per sobre de la llibertat dels altres només té dues opcions: fer-se polític o fer de lobby per canviar les coses. Vull pensar que vostè fa de lobby, i que ho fa pq realment creu en allò que pensa. Ara bé, no pq digui les coses 3000 vegades, aquestes seran veritat/realitat segons la seva voluntat. Vostè pot ser més o menys erodit, pot tenir un coneixement tècnic més gran o no, però el que està clar és que gracies a Déu el futur del Penedès no està en les seves mans!
CAda vegada més enfangat. Darrera resposta
Jordi Alcover, 24/11/2010 a les 13:28
+0
-0
Ja no li contestaré més després d'aquest post:

1. Primer de tot em diu que soc un hipòcrita.
2. Després que els meus arguments només serveixen per vendre el meu llibre.
3. Després que tinc apriorismes.
4. Tampoc no puc opinar sobre la tomaquera, tot i que vostè s'omple la boca de desqualificar a tothom.
5. Ara faig lobby o m'haig de fer polític.
6. I finalment, això per descomptat, no s'identifica.

Ja m'ha insultat un parell de vegades. I a més m'acusa de calumniador, quan jo no he acusat a ningú de fer res il·legal; però sí forassenyat i hipòcrita. Les proves no em calen, ni a mí ni a ningú. Vagi als estatuts de les DO i segueixi l'ordre del dia, faci la llista de les varietats autòctones i foranes acceptades en els darrers 30 anys. És evident que les coses han anat així; si vostè té un altre lectura és completament esbiaixada. Li recordo les paraules del Secretari, recentment: "EL TOT S'HI VAL JA S'HA ACABAT".

Si sap llegir entre línies, em penso que la seva versió dels fets està tocada de mort. Perquè si ara ja no s'hi val, és perquè abans sí s'hi valía. I sembla ser que no era del tot correcte quan s'expressa així mateix des de la DO.


Per altra part, si vostè és tan romàntic que pensa que els pagesos han tingut res a veure mai en l'admissió als estatuts d'una varietat forana, és que realment ha de repensar-se moltes coses.

La bilis la treu vostè. Miri's els sis punts anteriors, rellegeixi's les seves intervencions, i vegi com n'ha repartit a tort i dret per a tots.

Veig que segueix passant-se per l'arc de triomf Cultura, Història i Territori; tot allò que una DO té la obligació de preservar, perquè si no és així ha de passar urgentment a convertir-se en Indicació Geogràfica per deixar de fer el ridícul; d'aquí la reacció darrera de la DO Penedès. Però una DO que estigui en aquesta circumstància no ha d'emprendre canvis només per sí mateixa, sinó també pel mal que fa a la resta de les DO que conviuen al seu territori, i que no tenen cap culpa de la manca absoluta de cap criteri anterior, com no sigui el de vendre molt i pagar el raím al mínim preu possible. Veig, però, que a vostè li agrada molt tot això.

Com que no dirà qui és, francament, passo d'entrar més a llegir els seus subproductes.
Cadescú la seva feina
Francesc, 24/11/2010 a les 16:02
+0
-0
Sr. Alcover: la cultura, la història i el Teritori no els determina ni els dirigeix una Denominació d'Origen (i encara menys la seva anelada IG -que per cert mai succeirà-). Segons vostè la indústria vitivinícola del Penedès està fent el ridícul. És la seva opinió. Jo no penso així, encara que em digui mil vegades incult i desinformat. Què passarà quan la gran majoria del vi estigui sota DO Catalunya, DO Cava i fins i tot Vinos de España? Vostè suposo que no ho podrà aguantar i es dedicarà a una altra cosa, no? La frase "les proves no em calen, ni a mi ni a ningú" és l'exemple perfecte de tota aquesta discusió: vostè creu i jo no!
cada escú és cada escú
Dominic, 26/11/2010 a les 10:57
+0
-0
Jo crec en unes coses que vosté potser no hi creu.
Jo puc resar cada dia al meu Deu, i no li demano a vosté que ho faci.-
Jo faig el vi al meu gust, i penso que lliurement els meus clients els hi agradarà o no, i ho explico, tant el que faig com el que crec.
Ja està bé de cocietats i de maneres de fer descafeinades...

Sijo hi crec hi crec.
Estaré boja...
bé, aquest es ben bé un món de bojos.
Prefereixo els bojos del meu tarannà.
Fer vi amb creences és de bojos?
bén vingut sia.
David
Anònim, 08/12/2010 a les 02:10
+0
-0
El Penedès ja sembla la Mancha, i la Mancha a la Xina.

Cada dia trobo mès vins nous, amb varietats fora del lloc provinents de la Mancha, i últimament el Penedès també sembla un "bazar".

Territori a tope! no trobeu?.


Tinc un amic, pagès de tota la vida, que té 5 hectàrees de vinyes amb merlot i cabernet franc. Sempre que el veig renega de la vinya perque els numeros no l'hi surten, perque i dedica mes hores que un ruc... perque...

Quant no es la pluja, es la pedra, o l'hi falta "sufatu" o fa massa sol, i si no els porcs que l'hi xafen tot.

I al final el preu que en rep en ridículament baix.

Jo sempre l'hi dic que fa masses quilos, que redueixi la producció, o que arrenqui abans no en perdi més de "cuartos".

El camí no està ni en els quilos, ni en varietats forànies
i el que no ho vegi així el temps li farà veure.

El tot s'hi val, s'acaba.

I per sort els clients, que cada vegada en saben, més seran els que decidiran.

El vi català serà autòcton i autèntic o no serà.No en tinguem cap dubte.

biodiversitat
carles, 20/12/2010 a les 07:36
+0
-0
a la vida hi ha de tot i de tot hi ha d'aver, amb respecte per la vida !!! peró no esta bé llençar a la red ni als mitjans, informacions que no son correctes e inconcretes i meins per algú que es sopossa informat i profesional, per tant amb una serta pre-sopossada autoritat. INFORMEU-BOS amb especialistes contrastats, no amb qui digui que'n sap, sis plau, avans de parlar. No es veritat que es molgui el cuerno de vaca per fer cap tractament biodinámic, tampoc que siguin en tast, ni millors ni pitjors que d'altres, tampoc es obligat tastarlos cap dia, simplement pot ser millor o pitjor, com tot a la vida, tu pots triar, DIVERSITAT SIS PLAU, tampoc que tots els ecológics estiguin mal fets, si de cas el fa mal·lament el seu creador o celler, cosa que es tindría que mirar molt mes a la nostra cultura del vi, com fan a França, a on cal informase sobre el bodeguer per saber la qualitat que compres, per que tenen una línea de treball contrastat. Els vins eco o biodinámics, nomes garenteixen que els residus quimics NO existeixen per que NO s'ha utilitzat res de sintesis per la seva elaboració, productes quimics que hi perduren a l'ampolla de vi i que es poden trobar en an·nalisis al INCAVI, depenent de les quantitats de tractaments quimics i hervisides utilitzats per la seba viticultura. Igual que tots el aliments eco-bio, nomes garentixen la seva naturalitat en els tractaments al camp, RES MES: NI DE TAST, NI DE ELABORACIO, NI DE CRIANZA, aixi dons simplement son aliments mes sans per les persones, i si estan ben fets pel seu enóleg o celler, serán mes aprop de la perfecció que tothom vol trobar. AH !!! i es mentida que la biodinamica existeix des de temps inmemorials, ja que sol·lament fa uns 90 anys, quan rudolf steiner al 1924 va donar la conferencia sobre agricultura biodinámica, que podreo trobar en llibres epecialitzats a www.demeter.net , el que es ancestral es no fer servir productes de sintesi o quimics, treballar amb animals la terra i seguir les fases llunars (no del conjunt planetari) per les practiques agricoles, petits detalls dins de la biodinámica, PETITS DETALLS. INFORMET BÉ AVANS DE PARLAR I DESTRUIR AMB CRITIQUES !!! Si, per que el que informa mal·lament es el que realment destrueix un sector o iniciatives, que donen nous ventalls al intel·ligent consumidor que te com a cultura o divertiment el MON DEL VI.
Un altre Realitat
Anònim, 20/12/2010 a les 20:32
+0
-0
Molt bones a tothom.

Cantarem una mica de Manu Vinochao.

M´agrada el vi, m´agrades tú.
M´agrada la terra, m´agrades tú.
M´agrada la consciència, m´agrades tú.
M´agrada la salut, m´agrades tú.
Quina hora es millor per mí...

Senyoretes i senyorets: El Sr. Juan ens està parlant de la seva realitat, però potser no vol admetre que n´hi han d´altres:

Un bon vi "natural", estarà fet sempre per persones amb una consciència diferent i recordem que l´esència d´un vi o més ben dit que l`ànima d´un vi, procedeix d´una terra lliure de químics, de llevats salvatges "lliure de manipulacions genètiques per donar allò o l´altre" i que sempre en qualsevol dels procesos la mà de l´home ha ajudat a crear-lo.

Em de tornar a sentir el vincle de la nostre TERRA.

Salut i trasparència.
2ª part
carles, 21/12/2010 a les 09:43
+0
-0
es al·lucinant, m'ho torno a llegir, i es lamentable que persones com voste, que tenen oportunitat d'informar i que viuen de donar informació o crear debat, s'informen tant mal·lament i crein mes confusió que la propia que intenten desenmascarar.
El calendari biodinámic nomes es una guia per qui vulgui seguirla, som lliures i triem que podem o volem fer.
Els dies son fruit,flor,fulla i arrel. i els pitjrs dias per tastar vins biodinámics (per segons quins paladars) son arrel.
El calendari te sentit per l'agricultura biodinámica, i pel tast es un detall mes per gaudir d'ampolles especials, per ejemple, peró no es imperatiu seguirlo al 100 x 100 , ja que hi han altres variables,com coneixer la teva terra o terruar, el teu entorn i clima, i ella et diu que necesita, millor que el calendari.
La biodinámica seguiix la imfluencia planetaria no de les fase llunars, ja que la lluna es un planeta mes del nostre sistema solar, el mes important per la seva proximitat, pero no l'únic a seguir ni el mes influient.
EL QUE MALINTERPRETA LA BIODINAMICA ES VUSTE !!!! i amb aquest article seu, es carrega la feina d'elaboradors que vusquen la perfecció, ademes de malogra la feina de les millors bodegues del mon !!! si, si del mon !!! informis bé, amb respecte, no critiqui per criticar i sis plau i no parli nomes del que li semble aver sentit.
Tambe diu que cal vigilar amb les inversions de les famílies hipoteques............ I QUE ESTAN FEN VOSTE ? es que els que fan vins naturals, lliures de sulfits, biodinámics o ecologics no tenen hipoteques ni families ? igualment que els que fan convencional o integrat , s'han de respectar per que tenen famílies e hipoteques. S'ha de criticar molt ben informat i amb respecte.
Mai em de dir publicament aquest vi o tipos de vins es horroros, per que hi alguna família que intenta viure i ames ELS AGRADA EL SEU VI!!!
Torno a repetir que entre els millors vins d'espanya, frança i el mon, estan molts viticultors i propietaris que practiquen la viticultura ecologica, biodinamica, natural, sense llevats, amb baixes quantitats de sulfits.....etc. despres hi ha d'altres que no ho fan tan bé. com al sector de la informació podem comprobar.
Més!
Glop, 21/12/2010 a les 18:44
+0
-0
he gaudit molt de llegir-vos a tots i tots m'heu ensenyat coses avui. Llastima que no hi ha més debat.
DO
Manel Duran, 12/01/2011 a les 12:54
+0
-0
La DO de las DO de Cataluña frecuentemente no significa Denominación de Origen si no Duplicados Oficiales.

Veo que hay muchas personas que no tienen apellido. ¿Hijos de padres desconocidos?
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Lourdes López
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera.
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera. | l’Olivera.
A la comarca de l'Urgell trobem la subzona Valls del Riu Corb de la denominació d'origen Costers del Segre
Imatge il·lustrativa
Un vi monovarietal de Cabernet Sauvignon, sense fusta, però allunyat dels tocs astringents dels cabernets joves