El vi a fons: QUEST 2011

per Àngel Garcia Petit

| 20/03/2014 a les 17:59h
Arxivat a: Vins
Un vi d’assemblatge d’estil Bordeus fermentat totalment en cups de pedra amb els seus llevats naturals
L’any 2001 en Raül Bobet cercava per la zona pirinenca un lloc per construir-hi un celler que esquivés els efectes del canvi climàtic, i va trobar un lloc que el va captivar en un indret amb bona exposició solar, vorejat d’una gran massa boscosa, i amb una història lligada a la meditació monàstica i a l’elaboració de vi.
 
La finca té -amés de les instal·lacions del celler- una ermita, les restes d’un monestir dels monjos hospitalers del S. XII, i uns trulls o cups de fermentació excavats a la pedra per aquells monjos on feien vi pel consum de la comunitat monàstica i pels seus deures religiosos. La màgia i l’energia que desprèn la zona va fer que en Raül Bobet comprés els terrenys i que l’any 2007 tingués el celler acabat.
 
Seguint el seu compromís amb la reducció de l’empremta de carboni, el celler és el primer a Europa que fa servir energia geotèrmica per a totes les seves instal·lacions, mitjançant un circuit subterrani de 4.500 metres que permet un estalvi energètic d’un 33%.
 
Els propietaris de la finca són Raül Bobet, que dirigeix el projecte, i Joaquim Molins. En Raül és Doctor en Enologia per la Universitat de Davis (Califòrnia), químic i enginyer, i va treballar 25 anys a “Bodegas Torres”, primer com a director tècnic i posteriorment com a director general adjunt.
L’esperit que mou tot aquest projecte és aconseguir vins més frescos que els habituals sense sacrificar una adequada maduresa fenòlica. Aquest és un lloc que transmet força, on es percep una vibració còsmica, energia i pau, i on la orografia, la composició dels sòls, i l’empremta històrica dels monjos formen un conjunt harmònic que -reforçat per elements tècnics i racionals basats en l’experiència personal i professional d’en Raül Bobet- permet que la intuïció i la percepció inicials s’hagin materialitzat en un celler molt especial i es transmetin als seus vins.
 

Castell d’Encús està dins del municipi de Talarn (Pallars Jussà), i les seves vinyes formades per diferents parcel·les van dels 800 als 1.000 metres d’altitud

Al celler es defineixen una mica com a intèrprets de la frescor dels vins de muntanya, perfeccionistes a l’hora de copsar l’essència del paisatge, i recuperadors de la fermentació en cups de pedra. Pel que fa al vi volen ser un referent de la més alta qualitat, amb vins reflexius, poc alcohòlics, gens explosius, i de molt poca producció perquè a partir de certes quantitats el volum està renyit amb la qualitat. Un projecte, més de vinya que de celler, que es pot resumir en una sola frase: “Cal atrevir-se a somiar”.
 
Castell d’Encús està dins del municipi de Talarn (Pallars Jussà), i les seves vinyes formades per diferents parcel·les van dels 800 als 1.000 metres d’altitud, treballades amb passió, minuciositat, i coneixement. La vinya, de 23 ha, és tota pròpia i està orientada per evitar els vents freds del nord. Hi ha Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Sirà, Pinot Noir, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon, i Albarinyo. Tot el raïm emprat en l’elaboració dels vins surt d’aquesta vinya en què s’han tingut molt en compte els microclimes i els tipus de terreny sobre els que calia posar cada varietat, de manera que els portaempelts (tots de baixa producció), els clons (n’hi ha uns quants de cada varietat), la densitat de plantació (entre els 6.000 i els 8.000 ceps/ha), i la varietat de raïm fossin els més adequats a les característiques de les diferents parcel·les.
 
Els sòls són bàsicament francs, calcaris, d’origen marí, situats en pendents moderats, de pH discretament bàsic, i amb bona capacitat de drenatge. S’empren cobertes vegetals entre les fileres dels ceps per esponjar els sòls, i no es fan servir productes que no s’admetin en les pràctiques ecològiques. Els forts contrastos tèrmics entre el dia i la nit permeten aconseguir bona acidesa i bona maduració fenòlica dels raïms.
 
El Quest 2011 és un vi d’assemblatge d’estil Bordeus amb una base de cabernet sauvignon, sense gaire extracció i amb tanins madurs. Ha fermentat totalment en cups de pedra amb els seus llevats naturals, fet que comporta una gran i complexa feina manual, degut a la dificultat de conduir adequadament la fermentació i al complicat accés als cups.
 
El vi té un color intens, brillant i atractiu, amb unes flaires de fruita vermella que dominen l’espectre aromàtic tant bon punt el vi entra a la copa. Segueixen olors d’herbes aromàtiques, bosc de tardor, molsa, encens i eucaliptus. Quan es mou a la copa el vi es nota dens, i en tastar-lo la frescor inunda la boca amb elegància, fet que es manté durant tot el pas de boca. Els tanins es fonen tant de pressa que pràcticament no es noten malgrat que aporten estructura dintre d’un cos mig però carnós. A mitja boca els tanins comencen a fer-se fonedissos deixant un rastre de frescor, fruita i subtileses aromàtiques. Passada una bona estona a lacopa apareixen subtils notes torrades, de garrofa i d’espècies, sense que la fruita marxi mai del tot. Un vi per meditar i gaudir.

FITXA TÈCNICA
La vinya:
El Pinot Noir està a les zones més fredes i menys protegides, el Cabernet Sauvignon, el Syrah, i el Petit Verdot són a les zones més càlides, i les altres varietats es troben a zones intermèdies.
 
L’anyada:
L’anyada 2011 va ser complicada degut a que una onada de calor es va allargar fins a finals de setembre, provocant un inici de pansificació. Això va obligar a triar molt bé el raïm, i a descartar tot el de les cares Sud i Oest.
 
Els raïms:
Tot el raïm ha sortit de la pròpia vinya. L’assemblatge s’ha fet amb 60% de Cabernet Sauvignon, 18% de Cabernet Franc, 17% de Merlot, i 5% de Petit Verdot.
 
Elaboració:
Un cop veremat el raïm es desrapa al celler i es transporta en caixes petites fins al cup escollit (a l’aire lliure i una mica allunyat del celler), on s’efectua la fermentació amb els llevats autòctons que hi ha a la pedra del cup. Es tapa amb un plàstic, i cada dia s’hi afegeix gas carbònic i sulfurós per protegir-lo de contaminacions i oxidacions. Els primers dies es fan els remuntats amb una bomba, i passats 3 o 4 dies es va enfonsant el barret durant 4 o 5 dies més. Acabada la fermentació (18-20 dies) es recull el vi de raig, es du la pasta al celler per premsar-la, i s’omplen les bótes on efectuarà la fermentació malolàctica i envellirà.
 
Dades Tècniques:
Tipus de vi: negre fermentat en cups de pedra i envellit en bóta
Denominació d’Origen: Costers del Segre
Collita: 2011
Criança: 18 mesos en bótes de roure francès (70% noves)
Grau alcohòlic: 14,3 %vol
Acidesa Total: 5,8 g/l en àcid tartàric
Acidesa Volàtil: 0,6 g/l en àcid acètic
Sulfurós Total: 66 mg/l
pH: 3,45
Sucres Residuals: inferiors a 1 g/l
Data d’embotellament: 13/05/2013
 
Altres dades:
Producció: 6300 ampolles
Presentació: ampolla bordelesa de 75 cl, i màgnums estotjats individualment
PVP aproximat: 29 euros
 
Contacte:
Castell d’Encús
Ctra. de Tremp a Sta. Engràcia, km 5
Tel.: 973-252974
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 6 comentaris
Recuperem un article on el sommelier Xavier Ayala us proposa cinc grans vins sense sulfits afegits.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
El vi, de 2,5 euros, va ser enviat per un programa d'humor de la televisió belga
Imatge il·lustrativa
Marco Abella
Els premis anglesos Decanter World Wine Awards 2023 atorguen la màxima puntuació al Clos Abella, el vi icona del celler Marco Abella
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Vista del celler Eudald Massana
Vista del celler Eudald Massana
El Celler Eudald Massana certifica la seva aposta per l'agricultura biodinàmica
Imatge il·lustrativa
Marta Cortizas, Anna Casabona, Christian Betoret, Toni Albiol i Ton Colet integren l'equip català que competirà per ser el millor sommelier de l’Estat els dies 24 i 25 d'abril a l'IFEMA
Imatge il·lustrativa
L'ERTO s'activaria al maig i tindria una afectació de fins a 615 persones