Projecte Biodivine d'Albet i Noya

| 09/04/2014 a les 09:13h
Arxivat a: Cellers
Biodivine és un projecte de Life+ 2009 que versa sobre el maneig de la biodiversitat en paisatges vitícoles. 
Aquest projecte es va començar a dur a terme el 2010 amb la previsió de ser finalitzat de cara al 2014 i té com a objectiu principal demostrar els beneficis que proporciona la diversitat biològica funcional.
 
Es tracta d'un projecte amb enfoc mediambiental que contribueix a la conservació de la natura i també a la qualitat mediambiental, promovent els valors estètics del paisatge de Subirats, entre les muntanyes que composen els Costers de l’Ordal.
 
El treball que s'ha fet se centra en:
A moltes vinyes amb grans talussos s'han plantat arbres de diverses espècies com alzines, pins i roures en la part alta d’aquests talussos i baladres en la part baixa.

En llocs on els talussos són més suaus i de poca alçada arboços. Més recentment en un talús molt gran han plantat més de 7 espècies d’arbres i arbustos autòctons diferents (sabines, magraners,...) tot això amb la intenció de fixar més la terra i proporcionar hàbitat i aliment a animals i insectes de diverses espècies.
 
Seguint aquest idea, utilitzen la confussió sexual a totes les finques per tractar de la manera més natural possible l’afectació dels insectes.
 
Per altra banda, per millorar la sostenibilitat del sòl i afavorir-ne la preservació deguda a l’erosió tenim coberta vegetal a totes les vinyes durant 6 mesos a l’any i durant els 6 mesos restants ⅓ de les parcel·les continuen amb la coberta. Aquestes cobertes són en alguns casos espontànies, però en la major part són sembrades amb espècies diverses de lleguminoses que fixen nitrogen de l’aire de forma natural i mai contaminen les capes freàtiques, nodrint les plantes i microorganismes del sòl .
 
En darrer lloc, i amb la finalitat de preservar el que consideren un paisatge mediterrani i tradicionalment vitícola, conten ja amb un total de 4.018 metres de murs de pedra seca, que han anat recuperant en els darrers quatre anys.

Aquestes marjades que  configuren el paisatge viticola dels costers d’Ordal en unes terrases que es pretén que algun dia puguin ésser considerades com a PATRIMONI DE LA UNESCO. 
Aquestes construccions ancestrals de pedra seca, suposen també la millora del llegat dels nostres avantpassats i hàbitat de múltiples animalons com llangardaixos, sargantanes, grills, aranyes, cucs, cargols…
 
   
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 6 comentaris
Recuperem un article on el sommelier Xavier Ayala us proposa cinc grans vins sense sulfits afegits.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
El vi, de 2,5 euros, va ser enviat per un programa d'humor de la televisió belga
Imatge il·lustrativa
Marco Abella
Els premis anglesos Decanter World Wine Awards 2023 atorguen la màxima puntuació al Clos Abella, el vi icona del celler Marco Abella
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Lourdes López
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera.
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera. | l’Olivera.
A la comarca de l'Urgell trobem la subzona Valls del Riu Corb de la denominació d'origen Costers del Segre
Imatge il·lustrativa
Un vi monovarietal de Cabernet Sauvignon, sense fusta, però allunyat dels tocs astringents dels cabernets joves