Molí dels Capellans

| 15/07/2014 a les 11:17h
Arxivat a: Vins
per Ramón Roset
La història del Molí dels Capellans comença quan en Sergi Montalà i Jordi Masdeu es coneixen estudiant enologia l’any 2005. Després d’un període de proves, on van estar cercant les vinyes que més s’adeqüessin al seu projecte, vinificant parcel·les de diferents terrers, alçades i climes, finalment l’any 2007 tenen la possibilitat d’entrar el Viver de Celleristes de Barberà de la Conca.
 
L’objectiu d’aquest celler és treballar amb les varietats autòctones de la Conca de Barberà, la parellada i la trepat, buscant la seva major expressió possible en uns vins on es reflecteixi el seu terrer.
 
Les seves vinyes velles de Trepat daten dels anys 30 del segle passat i estan ubicades a una alçada que varia dels 450 a 550 m. en els termes de Pira i Barberà de la Conca. Els ceps estan plantats sobre un terrer calcari molt pobre en matèria orgànica i d’argila vermella amb presència de còdols. Els rendiments són baixos i els raïms agafen un alt grau de concentració i una molt bona acidesa natural.
 
Aquest celler elabora tres vins:
 
ATREPAT 2013
Presentat fa pocs dies, amb motiu de la Festa del Trepat, aquest vi jove és el primer vi elaborat amb trepat amb maceració carbònica. Aquesta fermentació carbònica té lloc en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada.
Amb aquest vi es busca la màxima expressió varietal i la subtilesa de les aromes primàries marcades per l’elegància i la finesa del trepat.
Presenta un color roig robí amb el ribet rosaci, de capa mitja, net i brillant. El seu aspecte transmet frescor i joventut.
En nas és un festival d’aromes de fruites vermelles amanides amb pebre de Sichuan i de fons algun subtil record balsàmic.
En boca es manifesta insolent i divertit. Intens afruitat i paladar saborós. Fresc, lleuger i amb bona acidesa. 
És un vi per gaudir-lo sense més. Un vi jove, refrescant i llaminer.

 
MOLÍ DELS CAPELLANS 2012
La fermentació d’aquest vi es produeix en dipòsits d’acer inoxidable i en diferents bótes obertes de roure francès de 300l amb temperatura controlada. Cada parcel.la es vinifica per separat. Posteriorment al vi resultant se li dóna una criança de 6 mesos en bótes de roure francès de segon i tercer any. Reposa en ampolla 6 mesos més.
Aquest vi presenta un color cirera net i brillant. Deixa un fina llàgrima a la copa. 
En nas presenta aromes de fruites vermelles confitades, amb notes florals de violetes i especiades, de pebre acabar de moldre, clau d’olor,.. sobre un fons de notes anisades.
En boca és fresc i amable. Ampli i expressiu, de pas afruitat i bona acidesa. Taní rodó i molt ben polit. Final prou llarg i força elegant que deixa records de sotabosc.

 
ILUSTRISSIM 2010
La fermentació d’aquest vi es produeix en dipòsits d’acer inox. i en dues bótes obertes de roure francès de 300l. amb temperatura controlada. Després de la seva fermentació se li fa un procés de 20 mesos de criança en tres bótes de roure francès de tercer i quart any. Després reposa 12 mesos en ampolla. Amb aquest vi es vol mostrar i experimentar la capacitat d’envelliment de la trepat. Producció limitada de 3 bótes. Només es vinificarà en anyades excepcionals. La propera serà la 2013.
A la vista es presenta amb un color roig robí, ribet rosaci i capa mitja. Net i brillant
En nas és subtil i es mostra prou complex. Unes primeres delicades notes terciàries deixen pas a unes aromes de fruita vermella confitada, ben acompanyada de notes de pebre blanc i d’altres espècies com la canyella i el clau d’olor.
La seva calidesa embolcalla tota la boca, en un pas suau, sedós i ampli on l’acidesa s’amaga i el taní és rodó i molt ben polit. La fruita ben especiada ens acompanya en tot moment i el seu pas per bóta li ha donat pes i l’ha fet molt elegant. Final llarg i persistent.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 6 comentaris
Recuperem un article on el sommelier Xavier Ayala us proposa cinc grans vins sense sulfits afegits.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
El vi, de 2,5 euros, va ser enviat per un programa d'humor de la televisió belga
Imatge il·lustrativa
Marco Abella
Els premis anglesos Decanter World Wine Awards 2023 atorguen la màxima puntuació al Clos Abella, el vi icona del celler Marco Abella
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Lourdes López
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera.
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera. | l’Olivera.
A la comarca de l'Urgell trobem la subzona Valls del Riu Corb de la denominació d'origen Costers del Segre
Imatge il·lustrativa
Un vi monovarietal de Cabernet Sauvignon, sense fusta, però allunyat dels tocs astringents dels cabernets joves