La primera edició de l’Escola d’Estiu del Vi Català ha constatat l’interès creixent en els vins catalans per part de professionals i consumidors que s’ha vingut detectant en els darrers anys. Amb més de 40 hores lectives i havent tastat més de 100 vins de denominacions d’origen catalanes, la formació complementària ha ofert als estudiants tot un itinerari per varietats autòctones catalanes, fins i tots per les que actualment queden poques hectàrees.
L’Escola ha comptat amb lliçons magistrals de professionals de tant prestigi com l’enòleg i director tècnic de Freixenet, Josep Buján, que ha explicat com gestionar una producció de milions d’ampolles, o Manel Avinyó de Can Ramón Viticultors, que compartit la seva percepció de la viticultura de proximitat amb molt poca intervenció.
Altres professionals com en Joan Rovira han explicat com reconèixer els diferents ceps de sumoll i com fer-ne vins escumosos, mentre en Jaume Àrboles ha plantejat les diferències en l’elaboració per a grans o petits productors. Per la seva banda, en Joan Soler ha traslladat als alumnes al món de la terra mateixa per pensar més enllà del propi vi, i en Carles Andreu ha explicat la viticultura a la DO Conca de Barberà i l’evolució dels vins de trepat de la zona.
Però hi hagut més sessions magistrals: en Joan Asens s’ha encarregat d’aprofundir en la viticultura a les zones del Priorat i el Montsant amb garnatxes i carinyenes, en Gerard Escudé en la varietat macabeu i en Joan Fabra ha transportat als alumnes fins als terrers de l’Empordà.
Finalment, en Jordi Alcover, director de Guia de Vins de Catalunya, ha estat l’encarregat de fer un repàs a la història de la viticultura a Catalunya, mentre en Miguel Figini de Vintaix ha donat algunes claus per crear una carta de vins catalans a copes i la Sílvia Naranjo, de la Guia de Vins de Catalunya també, ha abordat els lligams de la cuina i els vins catalans.