Morenillo i carinyena blanca, les varietats fantasma

| 07/08/2014 a les 10:56h
Arxivat a: Opinió
per Ramón Roset
 En els darrers anys he dedicat una especial atenció a dues zones vinícoles de Catalunya que m’estimo molt, l’Empordà i la Terra Alta.
En totes dues zones m’he trobat amb una coincidència en un d’aquells temes que per més voltes que hi donis no acabes d’entendre el perquè no està resolt i et dones compte de l’absurditat en que a vegades som capaços d’arribar en la nostra societat.
Es tracta del reconeixement oficial de dues varietats de raïm. A l’Empordà la varietat en qüestió és la carinyena blanca i a la Terra Alta el morenillo. 
Tot i l’evidencia de la seva existència i singularitat, ambdues varietats no estan reconegudes ni pels respectius consells reguladors, ni per l’INCAVI.
 
Si hom parla amb les persones d’aquest estaments administratius, no són capaços de donar-te cap motiu amb prou força per explicar aquesta singularitat administrativa, reconeixent que les varietats existeixen però excusant-se amb els suposats procediments administratius per no tenir encara resolta aquesta situació.
 
El morenillo és una varietat que a la Terra Alta n’hi ha actualment una mica menys de deu hectàrees plantades. N’elaboren cellers com Bàrbara Forés, cellers Piñol, Vins del Tros, Bernavi, La Fou, La Bollidora o Daniel Estupiñà ja sigui en vins monovarietals, formant part de cupatges o ens vins experimentals. Si aquesta evidència encara no és prou contundent, en el Diccionari dels Noms dels Ceps i Raïms d’en Xavier Favà publicat per l’Institut d’Estudis Catalans l’any 2001, en l’entrada referent al Morenillo, parla de que és una varietat prou arrelada a les terres de l’Ebre, documentada a l’any 1791.
 
La carinyena blanca a l’Empordà és una varietat de les més antigues. Només cal visitar les vinyes d’aquesta varietat i veure físicament els ceps per donar-se compte que és una varietat que en molts cassos data de principis del segle XX. Els pagesos han hagut de recórrer al llarg del temps a diverses estratègies per poder-la inscriure en els registres. En molts cassos inscrivint-la com una altra varietat. Sovint aquests ceps es troben barrejats, dins d’una mateixa parcel.la amb altres varietats, donant la sensació de que en el seu moment els volguessin amagar. En l’actualitat existeixen diversos vins elaborats amb aquesta varietat, ja siguin monovarietals com formant part de cupatges. Tot i que oficialment aquesta varietat no pot aparèixer en l’etiqueta del vins que estan emparats per la Denominació d’Origen, alguns cellers obvien aquesta prerrogativa i posen explícitament el nom de la varietat en les seves etiquetes.
 
L’elaboren cellers com la Cooperativa d’Espolla, La Vinyeta, Mas Pòlit, Vinyes d’Olivardots, Martí Fabra, Mas Llunes o Còsmic Celler.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
La sostenibilitat és un dels valors fundacionals i una de les prioritats de Castell d’Encús, a Talarn.
La sostenibilitat és un dels valors fundacionals i una de les prioritats de Castell d’Encús, a Talarn. | Blue Collectors 2019
Seguim a la denominació d'origen Costers del Segre però pugem cap als Pirineus, concretament als Pallars, els Jussà i el Sobirà
Imatge il·lustrativa
Pexels
Codorníu Ars Collecta Blanc de Noirs obté el Gran Bacchus d'Or al prestigiós Concurs Internacional de Vins Bacchus 2024
Vista del celler Eudald Massana
Vista del celler Eudald Massana
El Celler Eudald Massana certifica la seva aposta per l'agricultura biodinàmica