Ull de Serp, la trilogia

| 19/09/2014 a les 10:54h
Arxivat a: Vins
El celler Arché Pagès, situat a Capmany, al cor de l’Alt Empordà, al peu de la serra de l’Albera, és un celler familiar que compta amb una historia de cinc generacions de viticultors i més d’un segle de conreu de la vinya.
L’any 2004 van començar a elaborar els seus vins. Disposen de 14 hectàrees de vinya pròpia on hi tenen plantades les varietats autòctones macabeu i garnatxa blanca com a varietats blanques  i garnatxa negre i carinyena com a varietats negres. També disposem de les varietats foranies syrah, cabernet sauvignon i merlot.
 
Les finques són de sòl granític, àcid i pobre, eixut i ressec per la manca d’abundosa pluja i tocades per la tramuntana, que com diuen ells és un vent net i sec que propicia transparències en el cel i arrels fermes a la terra.
 
Tot plegat condiciona que els ceps tinguin un baix rendiment i una producció de qualitat.
Sota el nom d’Ull de Serp, nom que prové d’una pedra granítica molt dura, emprada per a fer moles, saleres, etc., aquest celler familiar elaboren els vins que representen la seva màxima expressió vinícola.
 
Aquesta trilogia de vins, tots ells monovarietals i de finca, són de producció molt reduïda. De la finca anomenada La Closa, provenen els raïms amb que s’elaboren dos d’ells. L’Ull de Serp Macabeu, elaborat amb raïms de macabeu plantats l’any 1989 i l’Ull de Serp Carinyana, elaborat amb raïms de carinyena plantats l’any 1982. L’Ull de Serp Garnatxa s’elabora amb raïms de garnatxa negra provinents de la finca anomenada La Cumella, plantats l’any 1991.
 
Les proves d’elaboració d’aquests vins van començar amb la collita del 2005, quan es va elaborar de manera experimental l’Ull de Serp Garnatxa. La collita del 2007 també va ser experimental i va ser a partir de la collita del 2010 que aquest vi es va comercialitzar de manera regular.
Amb la collita del 2011 es va elaborar el primer Ull de Serp Carinyana i amb la del 2012 es va elaborar la primera anyada del tercer membre de la trilogia, l’Ull de Serp Macabeu.
 
ULL DE SERP MACABEU
L’Ull de Serp Macabeu se li fa una maceració prefermentativa de 3 hores. Posteriorment fermenta a temperatura controlada en bótes de roure francès de 300 l. Se li dóna una criança de 6 mesos en les mateixes bótes de roure francès.
La producció d’aquest vi està al voltant de les 800 ampolles. 14% vol.
Preu: 19,40 euros.
L’Ull de Serp Macabeu és un vi amb un color groc intens, net i brillant.
Aquest macabeu en nas és elegant, fresc i floral. Perfecte combinació d’ aromes de pomes i peres amb notes cítriques iflors blanques. Unes notes balsàmiques,d’eucaliptus i ginebró, i uns records anisats, de fonoll, ens transporten als camins que envolten la finca de La Closa. En darrer terme, notes de vainilla o delicades aromesfumades provinents de la criança.
En boca és fresc i vigorós. Molt bona acidesa, ampli,untuós, de tacte sedós i bon pes en boca. Ens retrobem amb les fruites blanques i els balsàmics. Elegant final lleugerament amargós de bona criança. Bona persistència.
 
ULL DE SERP GARNATXA NEGRE
L’Ull de Serp Garnatxa Negre fermenta a temperatura controlada i se li fa una maceració de 28 dies amb 4 pigeages diaris. Posteriorment se li dóna una criança de 16 mesos en bótes de roure francès de 500 l.
La producció d’aquest vi està al voltant de les 1000 ampolles. 15,5% vol.
Preu: 27,95 euros
L’Ull de Serp Garnatxa es presenta a la copa amb un color cirera picota, ribet granat, capa mitja alta. Deixa una densa i abundant llàgrima que tinta la copa.
En nas és un festival d’intenses aromes de mores, nabius i prunes molt madures ben amanides amb espècies, llorer, clau, sobre unes notes balsàmiques típiques de l’Albera, herbes remeieres, sotabosc, fonoll, romaní, regalèssia.  Caràcter mineral amb records de tinta xina. Tot el conjunt queda embolcallat per un fons torrefacte subtil i delicat amb records de cafè .
En boca és llaminer i delicat. La seva acidesa transmet frescor en un pas de boca sedós, de gran amplitud i amb uns tanins madurs i ben polits. Saborós, afruitat i especiat és harmònic i equilibrat, amb un final on apareixen notes de 
criança. Final llarg i persistent.
 
ULL DE SERP CARINYANA
L’Ull de Serp Carinyana fermenta a temperatura controlada i se li fa una maceració de 28 dies amb 5 pigeages diaris. Posteriorment se li dona una criança de 20 mesos en bótes de roure francès de 500 l.
La producció d’aquest vi està al voltant de les 1000 ampolles. 16% vol.
Preu: 27,95 euros
Es presenta a la copa amb un color cirera picota amb ribet granat. Net i brillant, deixa una llàgrima densa i abundant que tinta la copa.
En nas és intens i complex. Aromes de fruites, on hi trobem notes de fruites vermelles i negres molt madures, cireres en licor, pell de taronja confitada. Aromes balsàmiques d’herbes aromàtiques. Notes minerals, pissarra, òxid de ferro.  Fons torrefacte.
En boca és càlid i potent. La seva acidesa, viva, equilibra l’alcohol i li aporta una frescor tan sorprenent com necessària. Recorregut elegant amb un pas de boca envellutat, dens, fragant i seductor, ple de sensacions de fruita 
madura i herbes mediterrànies. Intens i profund. Tanins rodons i presents. Notes de criança. Llarg i persistent. Vi de llarga evolució en copa.
 
La trilogia dels Ull de Serp són uns vins molt  arrelats al seu territori empordanès de sòl granític, tocats per la Tramuntana, de marcada tipicitat varietal, plens de les olors i aromes que es desprenen de la flora de l’Albera, amb un marcat caràcter mediterrani i fortament impregnats de la personalitat del seu elaborador, en Bonfill Arché.
 
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Lourdes López
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera.
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera. | l’Olivera.
A la comarca de l'Urgell trobem la subzona Valls del Riu Corb de la denominació d'origen Costers del Segre
Imatge il·lustrativa
Un vi monovarietal de Cabernet Sauvignon, sense fusta, però allunyat dels tocs astringents dels cabernets joves