Aula de Tast Formatges i Vins

Primer Tast de l'Aula de Tast Cupatges: formatges i vins

El passat dissabte 27 de setembre ens vam reunir amb 15 entusiastes del món del vi i la gastronomia per fer un tast de vins i formatges catalans sota la batuta el Ramón Roset. Coneixent bé els formatges vam escollir amb rigorositat els vins per maridar-los.

Aula de Tast Cupatges: Sumolls

| 03/10/2014 a les 11:27h
Especial: Formació
Arxivat a: Per aprendre'n, Aula de Tast, Formatges
Formatge 1, Tou dels Til·lers
Formatgeria Tros de Sort (Pallars Sobirà)
Formatge elaborat amb llet de vaca, de tres setmanes de maduració mínima, coagulació enzimàtica, pasta tova i pell florida. De gust suau i cremós, es fon al paladar, amb un fons làctic i notes de xampinyons.
Per maridar aquest formatge vam utilitzar l'Aikarai de Giró Ribot. Un vi monovarietal de muscat, terpènic i afruitat que combina perfectament  amb la cremositat suau de la llet de vaca. El vi té un sabor delicat, igual que el formatge i el tacte i les textures dels  dos  productes combinen a la perfecció. Les aromes del muscat harmonitzen molt bé amb les notes de bolets del formatge.
 
Formatge 2, L’Altejó
Formatgeria Productes Làctics Molí de Ger.

Llet crua de vaca, pasta cuita i pell natural, amb maduració de 4 a 6 mesos i una matèria greixosa del 45%.
Les intenses aromes animals i sabors làctics amb notes de llet torrada del formatge combinen amb la infusió de camamilla, els anisats del xarel·lo i les notes de tabacs del vi Capricis de Vilarnau. El Capricis, un xarel·lo 100% és un vi molt aromàtic i original, ple de matisos tant en nas com en boca. Un xarel·lo fermentat en botes de castanyer delicat però amb una "paleta" aromàtica molt complerta i potent. Notes de vainilla, herbacis, cítrics, de te verd, de tabacs de pipa... Una combinació fantàstica per l'Altejó.
 
Formatge 3, Cuirol rodó
Formatgeria Cuirols, La Nou del Berguedà.

Pasta tova làctica de llet crua de cabra alpina i de pell florida. Matèria greixosa, 50% i de 3 a 4 mesos de maduració.
Es tracta d'un formatge potent però a la vegada amb un delicat sabor de llet de cabra amb notes afruitades, de crema de llet i records de fruits secs.
Per aquest formatge vam escollir un vi singular, el Brisat Àmfora, de Vins del Tros. Una garnatxa blanca 100%. Color molt daurat i elegant fruit de la maceració prolongada en contacte amb les pells i de la criança en àmfores. Els tocs vegetals d'aquesta maceració amb la brisa li atorguen un caràcter de vi ideal per combinar amb un ampli espectre de formatges. Les aromes balsàmiques, els tocs vegetals i la fruita blanca molt madura combinen molt bé amb les notes afruitades del formatge. En Ramón Roset va destacar que es tracta d'un vi molt formatger que potencia molt les aromes afruitades del formatge.
 
Formatge 4, El Carrat de la Formatgeria Bauma de Borredà, a l'alt Berguedà.
Llet crua de cabra, pasta tova quallada làctica, de pell florida i recoberta amb cendra alimentària i pennicillium candidum.  Amb un 57% de greix. Un formatge amb sabors cítrics, nata fresca  i làctics tipus iogurts.
Donat l’estat de maduració i afinat del formatge, el Ramón va tenir clar que havia de combinar-lo amb un escumós,  i va escollir l’Assemblage del Celler Colet
Un escumós emparat a la DO Penedès, amb pinot noir i chardonnay, amb molts matisos i registres aromàtics i gustatius. Avellanes torrades, fruita tropical madura, notes fumades i fins i tot mantegues i formatges que casen perfectament amb el Carrat de Bauma. Un escumós amb una gran complexitat d'aromes i sabors. 
La textura cremosa del formatge i els sues lleugers tocs picants amb algun record de formatge blau mariden molt bé amb la singularitat aromàtica i el carbònic d'aquest escumós. El formatge potencia l'Assemblage, i l'escumós potencia el Carrat.
 
Formatge 5, Casa Mateu Tou 
Formatge tou madurat amb fongs de Surp (Pallars Subirà).

Formatge de llet pasteuritzada d'ovella provinent de l'Alta Ribagorça (del poble de Corruncui), de pasta tova i pell florida. Amb un 40% de matèria greixosa aproximadament.
Formatge amb una intensitat de sabors provinents de la llet d'ovella que combinen amb els tocs salins i un final lleugerament picant. Colet Navazos, l'escumós escollit, un xarel·lo amb DO Penedès amb la particularitat que el seu licor d'expedició és "surenyo", de Xerès. Aquest licor d'expedició testejat àmpliament pel Sergi Colet i l'Equipo Navazos és una combinació de fino, palo cortado, PX... i atorga a l'escumós unes aromes de flors, iodades i amb notes de les criances oxidatives de Xerès. Tota aquesta complexitat aromàtica harmonitza a la perfecció amb la salinitat i la intensitat gustativa i aromàtica del formatge.
 
Formatge 6
Serrat de Corroncui. Formatgeria Mas d'Eroles, Adrall, Alt Urgell.
Serrat (formatge d'ovella típic del Pirineu) de llet crua d'ovella de llarga maduració (un mínim de 90 dies). Sabors làctics i de fruits secs, amb textura de mantega en boca. per aquest formatge va decidir tornar a utilitzar un escumós, en aquest cas un cava, El Torelló 3D By Custo – Barcelona Brut Gran Reserva de Caves Torelló. Els làctics del formatge combinen amb els làctics i la criança del Cava Custo, així com les seves brioixeries i els seus tocs de vainilla.
Les notes làctiques del formatge i del cava fan que el postgust sigui molt llarg i agradable, deixant notes de llet torrada durant molta estona a la boca.
 
Formatge 7, Panical Blanc.
Formatgeria de Taüll.

El tast va finalitzar amb un Panical blanc sobremadurat i afinat especialment per a l'ocasió pel Ramón Roset. El Panical Blanc és de la Formatgeria de Taüll, a 1.500 metres d'alçada, a la Vall de Boí (Alta Ribagorça). Un formatge de llet crua d'ovella, quallada làctica i pasta tova i pell florida blanca. La sobremaduració a la que va estar exposat el formatge li aporten unes aromes extremes, potents, gairebé ofensives amb sabor intens, potent i picant. Amb tocs amargs. L'atrevida, complexa i singular combinació d'aromes i sabors demanaven un cava de llarga criança, amb un carbònic perfectament integrat i amb una bona acidesa que aportés frescor. 
El cava Leopardi de Caves Llopart va ser l'escollit. Un cava amb aromes de brioixeria, de llevats, de crosta de pa, cremós i amb un postgust llarg. Un cava amb prou personalitat com per no quedar absorbit pel formatge, que netegés la boca suavitzant els sabors intensos del Panical Blanc.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Lourdes López
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera.
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera. | l’Olivera.
A la comarca de l'Urgell trobem la subzona Valls del Riu Corb de la denominació d'origen Costers del Segre
Imatge il·lustrativa
Un vi monovarietal de Cabernet Sauvignon, sense fusta, però allunyat dels tocs astringents dels cabernets joves