Bodegas Abadal, celler de la DO Pla de Bages, ha mostrat a un grup de sommeliers i professionals del sector de la gastronomia el procés de recuperació de la vinya i la tina de Mas Arboset, a on el celler ha tornat a fer vi com en el segle passat .
De la mà de Miquel Palau, enòleg del Celler, i de Valentí Roqueta, propietari d’Abadal, els assistents han conegut amb un recorregut amb 4x4 la història de les tines de la Vall del Flaquer, un patrimoni de pedra seca únic a Europa
Després han visitat la tina de Mas Arboset, una petita joia de l’arquitectura del segle XIX i la única tina existent rodejada de vinya. A peu d’aquesta, els assistents han pogut assistir al descubat del vi realitzat per en Miquel Palau i s’ha embotellat simbòlicament la primera ampolla que han pogut degustar els assistents de l’acte.
En aquesta finca s’ha impulsat la recuperació d’una antiga vinya de més de 70 anys i els treballs de recerca i el cultiu de més de deu varietats autòctones, entre les quals destaquen sumoll, punxó fort, garnatxot, cua de moltó, malvasia de Manresa, mandó, pansera, picapoll i 2 varietats “desconegudes”. Durant l’any 2014 ja s’han plantat 900 ceps de les diferents varietats que es van trobar i empeltar d’aquesta finca.
El propietari d’Abadal, Valentí Roqueta anomena “bogeria compartida” a tot l’esforç i passió que ha promogut amb aquest projecte de recuperació, “un projecte forçosament romàntic i que ens obliga a tocar de peus a terra”. S’ha realitzat el tast en primícia del vi que està fermentant actualment a la tina i s’ha comparat amb l’ampolla del vi de Tina Mas Arboset 2013, resultat de la primera vinificació que es va dur a terme l’any passat, primer any del “vi de tina”.
Miquel Palau, l’enòleg d’Abadal, ha dirigit el tast explicant que aposten per recuperar la història i la tradició destacant que “Amb l’esforç i coneixement es poden recuperar unes experiències magnífiques”. “Ens devem al nostre territori, i a més, sentim que hi tenim compromís”. I així es pot comprovar amb el tast d’aquests vins de tina que serveixen “per explicar la història i tradició que tenim darrere ”
Es va començar tastant el vi del segon descubat, “un vi amb una estructura més present i un taní més marcat. Més lleuger en color, en nas destaca per la fruita més madura i per la sensació balsàmica de garric”. Es va seguir amb el del primer descubat, a on “hi ha major sensació de fruita licorosa (cirera i gerds) i amb una elevada sensació balsàmica destacant el romaní, la farigola i el fonoll”.
Amb el Vi de Tina Mas Arboset 2013, Miquel Palau ha destacat que “mostra una evolució favorable i positiva. Es manté molt viu, nítid i molt sincer, ja que encara transmet les sensacions de l’entorn que l’envolta”. Segons ell “és un vi que porta el paisatge a la copa”.
Seguidament, els convidats han gaudit d’un esmorzar típic de vinya a l’era de Mas Arboset i han brindat amb ABADAL PICAPOLL i ABADAL 3.9; el vi de finca del Celler. I ho han tancat amb Ànima de Picapoll, un destil.lat elaborat a partir de la varietat Picapoll.
Abadal està immers en la recuperació de les tines, per tal de revitalitzar aquest patrimoni espectacular: barreja de civilització, paisatge i cultura. Aquest és un experiment únic en aquests moments a Catalunya., perquè aquest tipus de construcció de tines a peu de vinyes només es va fer al Bages, fa més de 100 anys, per tal de poder explotar amb vinyes zones que quedaven molt allunyades de la casa de pagès. Son aquestes tines externes, fetes de pedra seca i aïllades interiorment amb ceràmica vitrificada. Son únics els més de 100 0conjunts de tines que s’ha recuperat fins ara i la quarantena més que estan pendents de recuperació, però també és únic el procés de fer el vi.
Mas Arboset, és la culminació d’aquest procés i un exemple de l’esforç del Celler Abadal per mantenir el seu compromís amb el seu territori i refermar la seva filosofia d’expressar amb els seus vins la singularitat d’una terra. Va ser fundat per Valentí Roqueta a Santa Maria d’Horta d’Avinyó (comarca del Bages) al 1983, en els terrenys pròxims a la casa de la família, amb més de 8 segles d’història i amb una llarga tradició en el cultiu de la vinya.