Grans centres de formació vitivinícola al món

| 29/10/2014 a les 09:00h
Arxivat a: Per aprendre'n
Obrir-nos al món per a fer universal el món local.
Per Carola Sitjas, sumiller
L’educació juga un paper molt important en el món del vi tant en l’elaboració i les vendes com en el fet cultural. Un coneixement detallat d’aquest producte tan complex passa per l’estudi de matèries tan diverses com la història, la geografia, la biologia, la química, la geologia, el màrqueting, les habilitats de tast, etc.


 
A casa nostra, tenim com a referents de centres de formació les escoles d’hostaleria com el CETT de la Universitat de Barcelona (CETT-UB), l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB), el Sant Ignasi, l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona (EHTG) i les universitats on s’imparteix el grau en Enologia com la Rovira i Virgili.
 

En aquest article no es vol aprofundir en els estudis que es poden fer a Catalunya sinó que es vol donar a conèixer els grans centres de formació del vi en l'àmbit internacional.
 

El cada vegada més conegut al nostre país, el Wine & Spirit Education Trust (WSET), ofereix diferents nivells de formació tant per a professionals com per a aficionats.
El Master of Wine, en contra del que molta gent es pensa, és un institut a part del WSET i ofereix un únic nivell reconegut com la titulació més prestigiosa que es pot tenir al món del vi.
També es pot estudiar el Master Sommelier, una acadèmia que, com el WSET, ofereix diferents nivells de formació específics per a la figura del cambrer de vins; seria la continuació dels cursos de Sommelier que coneixem.

Referent a la viticultura i l’enologia, trobem els grans centres europeus (per ordre alfabètic):
- Institut d’Oenologie de Bordeaux (Bordeus, França), la gran universitat francesa d’enologia.
- Changins i Wädenswil (Suïssa), centres de recerca especialitzats en seleccions clonals.
- Conegliano (Vèneto, Itàlia), reconeguda per lluitar contra l’adulteració del vi dels anys 30. Ha esdevingut un centre de recerca ampelogràfica.
- Dijon (Borgonya, França), especialitzada en viticultura de clima fred.
- École Nationale Supérieure Agronomique (ENSA) a Montpellier (Llenguadoc, França), històricament coneguda per ser la precursora dels estudis de les malalties que afecten la vinya i l’ampelografia.
- Geilweilerhof (Palatinat, Alemanya), especialitzats en la recerca de les varietats de raïm.
- Geisenheim (Rheingau, Alemanya), especialitzats en l’efecte del canvi climàtic a la viticultura i l’aplicació de mètodes orgànics a la vinya.
- Klosterneuburg (Àustria), reconeguda pel desenvolupament d'encreuaments d’espècies.
- Magarach (Crimea, Ucraïna), un dels instituts de recerca més antics que estudien i desenvolupen encreuaments.
- Institute Agrario di San Michele all’Adige (Trento, Itàlia) coneguda per ser la institució amb la major col·lecció de varietats de raïm d’Itàlia.
 
A més a més, fora d’Europa trobem els següents centres referents en viticultura (per ordre alfabètic):
- Adelaide University, fusionada amb Roseworthy (Austràlia), especialitzades en horticultura, viticultura i enologia.
- Brock University (Canadà), universitat líder al Canadà. Especialitzada en viticultura de clima fred.
- Charles Stuart University (Nova Gal·les del Sud, Austràlia), institució especialitzada en recerca i ensenyament en viticultura i enologia.
- Cornell University (Estat de Nova York, Estats Units d’Amèrica), especialitzada en espècies americanes i tipus de podes.
- University of California at Davis (Califòrnia, EUA), especialitzada en porta-empelts i estudis genètics del cep.
- California State University, Fresno (Califòrnia, EUA), especialitzada en enologia i coneguda per tenir un celler propi on els estudiants embotellen el seu vi.
- Lincoln University (Nova Zelanda), especialitzada en viticultura de clima fred.
- Stellenbosch (Sud-àfrica), de les primeres universitats on es va estudiar el control de temperatura de la fermentació.
- Virginia Tech (Virgínia, EUA), centre de recerca especialitzada en l’estudi dels precursors aromàtics.
 
Lògicament, els cursos d’avui en dia no s’han de centrar només en viticultura, enologia i tast sinó que s’han de complementar amb estudis especialitzats com els Master Business Administration (MBA) impartits a diferents universitats com, per exemple, la de Bordeus, Heilbronn, Trieste, Cirencester, els que ofereix l’Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV), entre d’altres.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

Escuela en Barcelona
Antonio, 29/10/2014 a les 11:42
+0
-0
Increible que se olviden de Outlook Wine en Barcelona con el excelente trabajo que están realizando en los últimos años. Es sorprendente!!!
El problema de la comprensió lectora
Carola, 30/10/2014 a les 11:44
+0
-0
Tot i que a l'article queda ben clar, l'escrit no tracta sobre les escoles del nostre país sinó que menciona els centres de viticultura i enologia més importants a nivell internacional.

Si vols estudiar fins al nivell III del Wine & Spirit Education Trust (WSET) a Catalunya, Outlook Wine és el centre més recomanable. Jo mateixa he sigut alumne, he estat Staff Training durant el 2012 i el recomano des dels seus inicis. A més, ara té una titulació pròpia molt interessant on s’amplia el coneixement del WSET.

Evidentment, a Catalunya hi ha molts més centres on estudiar però, repeteixo, no és el tema de l’article.
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Imatge il·lustrativa
Pexels
Codorníu Ars Collecta Blanc de Noirs obté el Gran Bacchus d'Or al prestigiós Concurs Internacional de Vins Bacchus 2024
Vista del celler Eudald Massana
Vista del celler Eudald Massana
El Celler Eudald Massana certifica la seva aposta per l'agricultura biodinàmica
Imatge il·lustrativa
Marta Cortizas, Anna Casabona, Christian Betoret, Toni Albiol i Ton Colet integren l'equip català que competirà per ser el millor sommelier de l’Estat els dies 24 i 25 d'abril a l'IFEMA