L’educació juga un paper molt important en el món del vi tant en l’elaboració i les vendes com en el fet cultural. Un coneixement detallat d’aquest producte tan complex passa per l’estudi de matèries tan diverses com la història, la geografia, la biologia, la química, la geologia, el màrqueting, les habilitats de tast, etc.
A casa nostra, tenim com a referents de centres de formació les escoles d’hostaleria com el CETT de la Universitat de Barcelona (CETT-UB), l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB), el Sant Ignasi, l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona (EHTG) i les universitats on s’imparteix el grau en Enologia com la Rovira i Virgili.
En aquest article no es vol aprofundir en els estudis que es poden fer a Catalunya sinó que es vol donar a conèixer els grans centres de formació del vi en l'àmbit internacional.
El cada vegada més conegut al nostre país, el Wine & Spirit Education Trust (WSET), ofereix diferents nivells de formació tant per a professionals com per a aficionats.
El Master of Wine, en contra del que molta gent es pensa, és un institut a part del WSET i ofereix un únic nivell reconegut com la titulació més prestigiosa que es pot tenir al món del vi.
També es pot estudiar el Master Sommelier, una acadèmia que, com el WSET, ofereix diferents nivells de formació específics per a la figura del cambrer de vins; seria la continuació dels cursos de Sommelier que coneixem.
Referent a la viticultura i l’enologia, trobem els grans centres europeus (per ordre alfabètic):
- Institut d’Oenologie de Bordeaux (Bordeus, França), la gran universitat francesa d’enologia.
- Changins i Wädenswil (Suïssa), centres de recerca especialitzats en seleccions clonals.
- Conegliano (Vèneto, Itàlia), reconeguda per lluitar contra l’adulteració del vi dels anys 30. Ha esdevingut un centre de recerca ampelogràfica.
- Dijon (Borgonya, França), especialitzada en viticultura de clima fred.
- École Nationale Supérieure Agronomique (ENSA) a Montpellier (Llenguadoc, França), històricament coneguda per ser la precursora dels estudis de les malalties que afecten la vinya i l’ampelografia.
- Geilweilerhof (Palatinat, Alemanya), especialitzats en la recerca de les varietats de raïm.
- Geisenheim (Rheingau, Alemanya), especialitzats en l’efecte del canvi climàtic a la viticultura i l’aplicació de mètodes orgànics a la vinya.
- Klosterneuburg (Àustria), reconeguda pel desenvolupament d'encreuaments d’espècies.
- Magarach (Crimea, Ucraïna), un dels instituts de recerca més antics que estudien i desenvolupen encreuaments.
- Institute Agrario di San Michele all’Adige (Trento, Itàlia) coneguda per ser la institució amb la major col·lecció de varietats de raïm d’Itàlia.
A més a més, fora d’Europa trobem els següents centres referents en viticultura (per ordre alfabètic):
- Adelaide University, fusionada amb Roseworthy (Austràlia), especialitzades en horticultura, viticultura i enologia.
- Brock University (Canadà), universitat líder al Canadà. Especialitzada en viticultura de clima fred.
- Charles Stuart University (Nova Gal·les del Sud, Austràlia), institució especialitzada en recerca i ensenyament en viticultura i enologia.
- Cornell University (Estat de Nova York, Estats Units d’Amèrica), especialitzada en espècies americanes i tipus de podes.
- University of California at Davis (Califòrnia, EUA), especialitzada en porta-empelts i estudis genètics del cep.
- California State University, Fresno (Califòrnia, EUA), especialitzada en enologia i coneguda per tenir un celler propi on els estudiants embotellen el seu vi.
- Lincoln University (Nova Zelanda), especialitzada en viticultura de clima fred.
- Stellenbosch (Sud-àfrica), de les primeres universitats on es va estudiar el control de temperatura de la fermentació.
- Virginia Tech (Virgínia, EUA), centre de recerca especialitzada en l’estudi dels precursors aromàtics.
Lògicament, els cursos d’avui en dia no s’han de centrar només en viticultura, enologia i tast sinó que s’han de complementar amb estudis especialitzats com els Master Business Administration (MBA) impartits a diferents universitats com, per exemple, la de Bordeus, Heilbronn, Trieste, Cirencester, els que ofereix l’Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV), entre d’altres.