Secret, el nou vi de Torres amb DOQ Priorat

| 13/11/2014 a les 12:10h
Arxivat a: Vins
Torres treu al mercat un nou vi dolç que acompanyarà el Salmos i el Perpetual quan les condicions de viticultura ho permetin
El celler del Priorat de Torres va començar la seva singladura el 1996. A finals del 90 es comença a plantar, fins al 2002. Bàsicament es planta carinyena, garnatxa i sirà. Actualment, el 50-60% del raïm que utilitzen prové de viticultors de la zona, que fan tastos regularment per entendre bé els vins i perquè se sentin partícips del projecte de Torres Priorat. La resta del raïm, és seu. El 2006 surten les primeres anyades de Salmos i Perpetual, i les produccions actuals ronden les 130.000 ampolles del primer, i les 15.000 del segon.



El 80% aproximat d'aquests vins van a l'exportació. El Perpetual prové d'una vinya molt vella, d'uns 80 anys, i és per això que difícilment se'n poden fer més ampolles.

En una visita al celler prioratí del Grup Torres, la Mireia Torres Maczassek, directora general de Torres Priorat i membre de la cinquena generació, ens comenta que "les vinyes d'aquestes edats escassegen a la zonaCada any trenquen estocs d'aquest vi, però no podem fer-hi res, no en tenim més". I ho corroborem al saber que els rendiments del Perpetual ronden els 250-400 grams per cep, i el quilo o quilo i mig pel Salmos.
Tot el vi es cria en bótes de roure francès, nova en el cas del Perpetual i nova barrejada amb bóta d'algun any en el cas del seu germà petit, el Salmos.
 
Després de la visita tenim l'oportunitat de tastar les varietats per separat, directament de la bóta, (on hi reposen des de fa 12 mesos), i tant la garnatxa com la sirà i la carinyena, auguren potencial per a fer grans vins de guarda. Totes les varietats són llargues en boca, amb molta concentració però fresques. "Tenim els PH molt baixos i graus molt alts. I un gran contrast tèrmic dia nit. Això fa que els vins siguin molt frescos i amb molt potencial aromàtic", comenta la Mireia.
 
Tastem una vertical de Salmos; 2012, 2010 i 2007
El celler ha anat augmentant les proporcions de carinyena en tots els seus vins fins a arribar al 60% de carinyena, 15 de sirà i la resta garnatxa al Salmos 2012. Vinyes entre 30 i 40 anys. Tots ells son vins potents però frescos, amb més predomini de panses i confitures quan més vells són, i amb molta fruita vermella tots ells. El preu ronda els 21€.
 
Tast vertical de Perpetual; 2012, 2010 i 2007
Les joies de la corona. Un vi que any rere any s'exhaureix tot i els seus 40€. Vins potents, amb caràcter marcadament prioratí, que necessiten decantar-se per treure el millor d'ells. Comprovem que amb els anys de repòs dins l'ampolla milloren molt, sortint aromes de garrigues, d'herbes aromàtiques, de sotabosc, fulles seques i balsàmics tipus eucaliptus. Els Perpetual ténen un fons de fruita més madura i confitada que els Salmos, amb un final també més llarg.
 
El dolç secret de Torres al Priorat
Per acabar la visita, ens mostren la seva última creació, el Secret de Torres. Un vi de verema tardana, d'edició molt limitada (2.500 ampolles), que acompanyarà el Salmos i el Perpetual a partir d'ara, sempre que les condicions de viticultura ho permetin. L'han anomenat Secret del Priorat, un voluptuós i concentrat vi dolç natural de D.O.Q. Priorat elaborat a partir de raïm lleugerament sobre madurat de vells ceps de garnatxa i carinyena.
 
La primera anyada d’aquest vi, del 2011, ha estat elaborada amb una part de raïm deshidratat per aconseguir una major concentració de sucre sense perdre l’acidesa. Després de parar la fermentació alcohòlica de manera natural, els vins se sotmeten a un envelliment en roure francès durant 12 mesos. Part d’aquest envelliment s’ha realitzat en bótes centenàries que s’havien utilitzat antigament a les masies de la zona per elaborar el típic vi ranci del Priorat, les aromes del qual continuen impregnats en la fusta.
 
Volem que aquest vi parli d’una època i d’un estil de vins que es feien al Priorat, una zona tradicionalment elaboradora de vins licorosos i rancis”, assenyala la Mireia. I afegeix: “Secret del Priorat és, en certa manera, un homenatge a aquesta terra mil·lenària que ha desenvolupat i perfeccionat el cultiu de la vinya al llarg dels segles”.
Intens en nas, mostrant el pas del temps: dominen les notes especiades, de regalèssia, curri i xocolata, i de confitura de cirera i móra, acompanyades d’un toc d’infusió de camamilla i fruits secs torrats. En boca té una entrada molt llaminera i tornen amb èmfasi els sabors de les anous. Concentrat i fresc, amb un final llarg i elegant. Marida especialment bé amb formatges blaus o cremosos, confit d’ànec i amb postres de xocolata o peres al vi.
Preu: 40€

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Imatge il·lustrativa
La DO Cava ha posat en marxa una Provisió de Garantia Qualitativa
Imatge il·lustrativa
Mundus Vini Non-Alcoholic 2024 atorga 4 medalles d'or, 3 de plata i 2 "Best of Show" als vins desalcoholitzats del celler
La sostenibilitat és un dels valors fundacionals i una de les prioritats de Castell d’Encús, a Talarn.
La sostenibilitat és un dels valors fundacionals i una de les prioritats de Castell d’Encús, a Talarn. | Blue Collectors 2019
Seguim a la denominació d'origen Costers del Segre però pugem cap als Pirineus, concretament als Pallars, els Jussà i el Sobirà