El celler de la DO Empordà Terra Remota acaba de presentar l'anyada 2009 del negre Usted, elaborat amb els millors raïms de garnatxa i syrah de la finca.
Dos varietats d'excel·lència més que provada a la zona de l'Empordà i que, en aquesta finca de composició granítica -que els Bournazeau cultiven amb criteris d'agricultura ecològica- donen el millor de sí a la parcel·la Adrien.
La selecció per a Usted es vinifica exclusivament en tines de fusta, i, durant la fermentació a baixa temperatura, es realitza pigeage per aconseguir una extracció òptima. El vi fa la malolàctica als mateixos dipòsits de fusta on ha fermentat i després es traspassa a les barriques on s'hi estarà 36 mesos (en bótes de 225 l la syrah i de 500 l la garnatxa).
Usted 2009 és una producció limitada de 1200 ampolles de 0,75 l i 600 ampolles de 1,5 l. Ara, en el moment de sortir al mercat, destaca per la finesa en nas i l'elegància en boca, amb tanins molt sedosos i un final llarg amb notes minerals. Però la llarga vida que té per endavant anirà descobrint d'altres grans sensacions per viure moments únics.
La inquietud de Marc Bournazeau l'ha dut a elaborar vins a les antípodes de la seva França natal. Des de 2010 dirigeix el departament tècnic del celler Viña Las Niñas, a la vall d'Apalta (Colchagua, Xile). Emma Bournazeau va ser una de les sòcies fundadores de Viña Las Niñas el 1999, i Marc n'ha assumit enguany la presidència.
Ara arriben al mercat espanyol les primeres ampolles del projecte Las Niñas, de la mà de Primeras Marcas, que ja distribueix els vins de Terra Remota a casa nostra: El Guapo 2012 -un cupatge de cabernet sauvignon, carménère i merlot- i Las Niñas Premium 2013 -amb cabernet sauvignon, syrah, mourvedre i merlot-. Dos vins que són fruit del privilegiat terroir d'Apalta, amb un sòl de composició granítica en superfície i un subsòl d'argila d'entre 1,50 i 2 metres de profunditat que afavoreix les reserves hídriques de les plantes; i un clima estival caracteritzat per l'amplitud tèrmica -que puja fins els 35ºC al migdia i baixa fins els 12ºC a la nit- que determina maduracions llargues i collites tardanes.