Torres celebra les 40 anyades del seu vi insígnia Mas La Plana

| 24/11/2014 a les 09:12h
Arxivat a: Vins
40 anyada del primer cabernet sauvignon de l'estat
Mas La Plana 2010, elaborat a la petita finca dels Cellers Torres al Penedès, és la 40 anyada d’aquell primer cabernet sauvignon espanyol que va sorprendre al món en superar els millors vins francesos en una competició internacional, la cèlebre Olimpíada del Vi de París de 1979, organitzada per la revista especialitzada Gault & Millau. Aquesta fita va marcar el desenllaç d’una aventura arriscada i avançada al seu temps, que ha permès a aquest gran vi obtenir nombrosos èxits i convertir-se en un símbol internacional, mantenint, anyada rere anyada, l’originalitat i determinació del seu autor.
 
Mas La Plana va canviar la història i el rumb dels Cellers Torres, però també va suposar un punt d’inflexió en l’esfera personal, un canvi de paradigma en la meva visió sobre el que hauria de ser la viticultura i l’enologia, valorant la importància d’atrevir-se, de perseverar i d’innovar”, assegura Miguel A. Torres, president de la companyia. Va ser ell qui, en tornar de Montpellier on havia estudiat viticultura durant un any a mitjans dels seixanta, va convèncer el seu pare, Miguel Torres Carbó, perquè el deixés plantar la varietat noble originària de Borgonya a la finca de Mas La Plana i elaborar un gran cabernet sauvignon, peticions a les quals va accedir tot i no confiar massa en el projecte i seguir el procés innovador amb cert recel.
 
Així va néixer Mas La Plana, que en aquell temps es deia Gran Coronas Etiqueta Negra Mas La Plana, un vi audaç i inusual –per tractar-se d’un cabernet del Penedès-, elegant i complex, vestit de negre en una clàssica ampolla borgonyesa, que va donar un tomb a la tradició enològica de l’època i va revolucionar el panorama vitivinícola espanyol. Mas La Plana va ser llavors, i continua sent-ho quatre dècades més tard, el perfecte ambaixador dels valors i ideals de la família Torres i un model de viticultura respectuosa i apassionada.
 
Avui, Mas La Plana està present en nombrosos restaurants amb estrelles Michelin, inclosos alguns dels que figuren a la llista dels 50 millors restaurants del món que elabora la revista Restaurant. Ha estat objecte, al llarg dels anys, d’excel·lents comentaris de prestigiosos crítics internacionals com Jancis Robinson o Jane MacQuity, i ha obtingut medalles d’or en certàmens internacionals i elevades puntuacions en guies vinícoles. Concretament, l’anyada 2010 ha guanyat ors en els concursos de Mundus Vini i The Global Masters de la revista The Drinks Business i ha rebut 92 punts a la Guía Peñín.
 
Mas La Plana 2010, una anyada amb un gran futur
Mas La Plana 2010 neix dels ceps de cabernet sauvignon – part dels quals van ser plantats el 1966 per Miguel A. Torres – cultivats a la finca de 29 ha del mateix nom situada a Pacs del Penedès, a una altitud de 225 metres, amb sòls molt profunds i ben drenats. Per a la seva elaboració, se seleccionen els millors raïms mitjançant l’ús de les últimes tecnologies per garantir la màxima qualitat.
L’anyada 2010 va estar marcada per un temps plujós a la primavera i especialment fred i sec durant els mesos anteriors a la verema. Unes condicions que van afavorir una magnífica maduració fenòlica de les baies i que van desenvolupar una acidesa excel·lent i un grau alcohòlic moderat. Després d’una criança de 18 mesos en bóta de roure francès i dos anys en ampolla, el resultat és un vi que desplega aromes intenses i fruitals, propis de la tipicitat del terroir de Mas La Plana, amb notes de pa torrat, xocolata blanca i espècies com el clau i el pebre. En boca és ampli i viu, amb tanins madurs que auguren un gran futur i una bona evolució.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Anna Casabona, la representant de l'Associació Catalana de Sommeliers, ha arribat a la final i ha quedat tercera
Imatge il·lustrativa
La DO Cava ha posat en marxa una Provisió de Garantia Qualitativa
Imatge il·lustrativa
Mundus Vini Non-Alcoholic 2024 atorga 4 medalles d'or, 3 de plata i 2 "Best of Show" als vins desalcoholitzats del celler