Entrevista a Joaquim Gay de Montellà: "els marges i els preus comencen a millorar"

| 21/01/2015 a les 10:00h
Arxivat a: Entrevistes
Conversem amb Joaquim Gay de Montellà, President de Foment i propietari de les Bodegues Torre del Veguer, al Garraf.
Com està la salut de les nostres empreses en general?
Estem clarament en un moment de recuperació en general. La tendència és molt positiva després d'un llarg període de dificultats. El 2007 va iniciar una duríssima etapa de crisi que el 2013 s'acaba. No vol dir això que encara no hi hagi dificultats, sinó que les dades macroeconòmiques són positives i conviden a un cert optimisme.
 
Quin és doncs el futur immediat en l'àmbit empresarial català?
No és una pregunta fàcil de contestar però m'agradaria resumir-la en dos conceptes: Exportació i innovació. Les nostres empreses són molt competitives en aquests dos àmbits, i crec que seran factors estratègics clau per aquest 2015 i pels propers 2016 i 2017.
 
I pel que fa a les empreses del sector del vi?
Les empreses del nostre sector han tingut una època molt difícil que va des del 2007 fins al 2012. La crisi va tocar de ple també en el sector del vi, i es va agreujar molt per culpa de la manca de consum i per la pèrdua de marges. Això va tocar molt al sector de la restauració, i aquest és un sector clau per nosaltres. Si aquest sector no funciona, el vinícola tampoc. Cap al 2007 es va començar a notar una pèrdua d'interès per part del consumidor pels vins i caves de games mitges i altes. Des d'aquell moment la restauració va haver de reestructurar-se i adaptar-se al consum del moment.
 
I com està el consum ara?
No podem dir que s'hagi recuperat del tot, ni de bon tros, però els marges comercials i els preus comencen a millorar, per tant el consum també.
 
Parlem una mica de Cava i DO Penedès. Algunes empreses estan marxant de la DO Cava per acollir-se a la DO Penedès amb els seus escumosos ara anomenats Clàssics Penedès. ¿Què en penses?
Crec que tot el que s'ha fet i es continúa fent al voltant del Cava és bo i sempre serà bo independentment d'adoptar ara els escumosos amb DO Penedès, o Clàssics Penedès. El cava té un gran reconeixement a tots els nivells, i aquest es mantindrà independentment que algunes empreses optin per acollir-se a la DO Penedès.
 
Per acabar, com veus el moment polític que estem passant a Catalunya?
Estem en un moment complicat políticament però som una societat madura i intel·ligent. El que jo conec i del que jo puc opinar, que són les empreses i el teixit empresarial, no ha sofert canvis importants. Les empreses acaben de fer una bona campanya de nadal. Barcelona, Catalunya i en general les nostres marques continuen tenint una bona acceptació i no hi veig diferències a curt termini.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 6 comentaris
Recuperem un article on el sommelier Xavier Ayala us proposa cinc grans vins sense sulfits afegits.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
El vi, de 2,5 euros, va ser enviat per un programa d'humor de la televisió belga
Imatge il·lustrativa
Marco Abella
Els premis anglesos Decanter World Wine Awards 2023 atorguen la màxima puntuació al Clos Abella, el vi icona del celler Marco Abella

COMENTARIS

Els marges de la restauració
Anònim, 26/01/2015 a les 19:28
+0
-0
Bona tarda Sr. Gay,
Molt correcte la seva entrevista, pro permeti un parell de comentaris o mes:
1º Fomentar mes, a base de presentacions, tasts dirigits, mes implicació dels sumillers de casa, de las institucions, etc.., el consum dels nostres vins, DE TOTA CATALUNYA, sense excepcions i per TOTS ELS CATALANS, I TOTS gaudirem dels nostres vins, i el consum pujarà força.
2º La restauració i la hoteleria, que es posin las piles i baixin els marges tan besties que volen tenir, ampolles de cost de 4€ a 12€ i 14€ preu carta, i el consum del vi i el cava es dispararà de cop.
3º Els preus també millorant, a on?I el consum i els marges també?
4º El Cava, en mans dels grans es vendrà be a fora de Catalunya, que no Espanya, El petit productor ha de marxar fora de la D.O. i fer-se un lloc a on es prioritzi la qualitat ben feta, sobre la quantitat a repartir entre 4.
Un plaer,
ENRIC COMERMA
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Lourdes López
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera.
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera. | l’Olivera.
A la comarca de l'Urgell trobem la subzona Valls del Riu Corb de la denominació d'origen Costers del Segre
Imatge il·lustrativa
Un vi monovarietal de Cabernet Sauvignon, sense fusta, però allunyat dels tocs astringents dels cabernets joves