Aula de Tast

Aula de Tast Cupatges: tast de vins blancs 100% parellada

Tastem 6 vins 100% parellada, una varietat poc coneguda per a vins tranquils monovarietals.

Aula de Tast Cupatges: Sumolls

| 30/01/2015 a les 12:45h
Especial: Formació
Arxivat a: Per aprendre'n, Parellada, Aula de Tast, Aula Cupatges
Parellada, montònega o martorell són alguns dels noms amb els quals es coneix aquesta varietat de raïm blanc molt productiva i de maduració tardana. Camp de Tarragona, Conca de Barberà o el Penedès són els llocs on hi ha els cultius més grans d'una varietat que, coneguda per acompanyar en el cupatge del cava, a poc a poc es va fent protagonista amb vins tranquils.

 
A Catalunya, de vins només fets amb aquesta varietat encara n'hi ha pocs, però val la pena parar-hi atenció perquè és una varietat que, produint vins amb poc grau, té una finor i una elegància poc comú en les varietats blanques més nostrades.
 
La varietat és poc àcida, té poc color i és de tendència oxidativa, però si la busquem a certa altitud, ens compensarà aquestes mancances amb finor, frescor i fruita. Alguns elaboradors es comencen a atrevir a fermentar-los en bóta (sense posterior criança!) aconseguint resultats molt interessants. Haurem d'estar atents.
 
Tastem 6 vins fets 100% amb parellada:
 
Mustillant, de Gramona: 11%. Vi amb agulla 100% parellada procedent de raïm ecològic. Realitza una segona fermentació per produir una agulla perfectament integrada. Un vi suau d'aromes primàries. Té poca acidesa però manté moltes aromes de fruita blanca tipus pera. Molt aromàtic i fi en nas. En boca es nota poc el carbònic i manté un punt astringent, sense massa cos però amb certa amplitud. Unes notes finals de cítric (llimona) li aporten una certa acidesa agradable. Un vi fàcil, divertit, i molt econòmic (5€).
 
Viña Sol 2014 de Torres: 11,5%. 100% parellada. Color acerat, molt pàl·lid, amb aromes amb certa complexitat. En aquest vi ja trobem aromes primàries de la fruita i algunes secundàries de la fermentació. En nas tenim els típics records de pera característics de la varietat, i lleugers balsàmics, amb tocs anisats que confirmen certa estructura després en boca. No és àcid ni astringent però sí que té cert volum en boca. Poc alcohòlic, amable, franc, per gaudir. Una molt bona relació qualitat preu (6€ aproximadament) fa que sigui un dels vins blancs més venuts a casa nostra.
 
Mirmil.lo blanc, de la Cooperativa de Corbera d'Ebre: Anyada 2013, 100% parellada. Color lleugerament verdós. Coloració més potent i brillant que els anteriors. Aromes de pera amb algun toc vegetal. Aromes cítriques i de fruites tropicals. En nas destaquen també les flors blanques. Parlem d'un vi lleuger en boca, fresc, sense volum però agradable. I més després de saber-ne el preu, 3€.
 
Honeymoon 2014 de Parés Baltà: 11,5%. 100% parellada. Vi ecològic. Potser de tots els vins tastats podríem dir que té un nas de llibre si parlem de la varietat parellada. Tot i que la fruita, pera principalment, es presenta més madura que els anteriors. Tocs de maracujà i aromes florals. Trobem també notes anisades i aromes de sotabosc. Bon cos i volum en boca. Segurament l'anyada 2014 necessita encara una mica d'ampolla. En pocs mesos estarà perfecte tot i que ja es gaudeix plenament. Sense arestes, amb un final dolç molt golós, amb volum i llarg en boca. Un vi molt agradable. Preu: 7€
 
Experiència parellada 2013 de Succés Vinícola: Un vi de la Conca barbera, 100% parellada. És un vi brisat. Deixen la rapa al dipòsit macerant mentre comença la fermentació. En fermentar no només amb most, infusiona amb la part vegetal. Un vi molt interessant, molt fresc aromàticament, amb fruita blanca i aromes vegetals i anisades. Notes de pi, de bosc mediterrani. En boca és ample, voluminós i amb bona acidesa. Creiem que millorarà amb el temps. La llàstima és que costa molt trobar ampolles al mercat, en fan poques i van molt buscades.
 
Carles Andreu Parellada 2013: 100% parellada fermentat en bóta. És el de més grau alcohòlic de tots els tastats, 12,5%. Un vi de maceració carbònica en entorn de fusta. Més glicèric que els anteriors. Les aromes de pebre negre el situen a la Conca de Barberà per la similitud amb la varietat trepat. A cegues es confon amb el trepat, sorpresa agradable pels amants del concepte de terrer. Fruita blanca, més tirant a poma que a pera, i molt pebre negre. Amb tocs herbacis agradables i notes de càmfora (olor d'armari i de cetona). És el vi de parellada més diferent pel seu contacte amb la fusta. Els mentolats i balsàmics deixen pas a les camamilles i els tabacs. Un vi molt interessant, perfecte per menjars amb cert greix com els formatges. El seu preu, uns 10-11€.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.