El saragossà Guillermo Creu Alcubierre, del restaurant Mugaritz (Guipuzkoa), s'ha proclamat Millor Sommelier d'Espanya de Cava a la final de la primera edició del concurs que organitza el Consell Regulador del Cava. Creu, que ja es va proclamar fa uns mesos Millor Sommelier d'Espanya 2014, s'ha imposat davant 19 finalistes més de tot el país. Diego Muñoz, del restaurant La Lobita (Soria), ha quedat en segona posició i Juan Francisco Carmona, del restaurant Pura Cepa (Múrcia), en tercera. Després de rebre el premi, Cruz ha destacat la dificultat de fer un maridatge sol amb Cava, i ha assegurat que aquest producte "té molts perfils i és perfectament complex".
Els finalistes han hagut de demostrar les seves aptituds en viu i en temps real. Han conegut el menú sorpresa a l'inici de la nit i han hagut de preparar un maridatge i servir cadascun a una de les taules, elegida per sorteig. Tenien a la seva disposició 42 caves procedents de 22 cellers que havien pogut tastar el mateix matí del concurs. Dels sommeliers s'han valorat qüestions com la presentació inicial, els maridatges oferts, la tècnica de servir o l'elecció de les copes per a cada Cava.
Els comensals de cada taula han exercit de jurat. Es tractava de persones relacionades amb el sector com sommeliers, periodistes, tastadors, etc. A més, hi ha hagut un jurat d'honor per donar fe del recompte de vots i proclamar als guanyadors. Aquest últim ha estat format per Josep Roca (El Celler de Can Roca), Custodio Zumarra (Rest. Zalacaín), Francisco González (CRCava) i els periodistes Ramon Francàs (La Vanguardia) i Rosa Rivas (El País).
Josep Roca ha felicitat a l'organització per l'originalitat de la final i ha destacat les qualitats clau d'un bon sommelier, com la "emotivitat", la "creativitat" o la gestió de "la vanitat" per saber que "el millor maridatge no sempre és el més idoni" o la creativitat. "Tenim la fortuna d'haver vingut al món a festejar", ha assegurat.
El president del Consell Regulador del Cava, Pere Bonet, ha elogiat el treball dels cavistes i dels sommeliers i ha destacat el "llarg camí recorregut" per aconseguir situar el Cava al centre de la gastronomia.