Percepció de mineralitat en un vi

| 14/04/2015 a les 18:56h
Arxivat a: Per aprendre'n
Excell Ibèrica i Outlook Wine publiquen els resultats del primer estudi científic a escala internacional sobre la percepció de “Mineralitat” en els vins
L’objectiu de la investigació és la identificació dels components químics presents en el vi i responsables de la interpretació de la mineralitat pels tastadors.
 
Els resultats preliminars de l’estudi científic “Mineralitat en vins” apunten que la relació entre la composició química dels vins i la seva percepció “mineral” al tast no té un vincle directe associat als minerals que composen el terra de la vinya, existint altres components químics volàtils amb major impacte sensorial en el sentit mencionat i que provenen de diferent origen.
 
Aquesta i altres afirmacions són les conclusions de la investigació sobre Mineralitat en vins duta a terme durant dos anys per Antonio Palacios García, Director de Laboratoris Excell-Ibèrica a Logroño, i David Molina, Director d’Outlook Wine a Barcelona.
 
El principal objectiu de l’estudi és la caracterització química i sensorial dels vins seleccionats i catalogats sensorialment com a minerals. El coneixement d’aquests components associats amb l’aroma i/o gust mineral, tant en vins blancs com en negres, aporta un major coneixement i precisió en relació al poderós terme “mineralitat” a la percepció sensorial.
 
Per dur a terme aquest estudi es va seleccionar un conjunt de 17 vins, entre els quals hi havia blancs i negres de diverses anyades i regions vitivinícoles del món, triats per la seva fama mediàtica de vins minerals. El conjunt seleccionat fou estudiat metòdicament i sotmès a un exhaustiu anàlisi sensorial mitjançant dos panells de tast qualificats, un format per enòlegs i l’altre per professionals del sector no productors de vi. Es varen realitzar analítiques d’ampli espectre d’aquests vins per identificar els components relacionats organolèpticament al terme mineralitat. Per últim, es va realitzar un anàlisi estadístic del conjunt de dades referents a la composició química estudiada i es van trobar components que destacaren per la seva relació directa amb la mineralitat.

Descarrega’t l’estudi complet aqui (disponible en castellà i anglès)

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Anna Casabona, la representant de l'Associació Catalana de Sommeliers, ha arribat a la final i ha quedat tercera
Imatge il·lustrativa
La DO Cava ha posat en marxa una Provisió de Garantia Qualitativa
Imatge il·lustrativa
Mundus Vini Non-Alcoholic 2024 atorga 4 medalles d'or, 3 de plata i 2 "Best of Show" als vins desalcoholitzats del celler