Petites formatgeries proliferen per tot el país reinventant tecnologies i desenvolupant nous formatges amb personalitat pròpia. A l'Alt Urgell, a la Cerdanya i Val d'´Aran, al Pallars Jussa, a Albioc o a les Valls de l’Ebre a Tarragona, a Terradelles a Girona…
Aquest tast ha tingut lloc al Saló Noble del Palauet Abadal del Banc Mediolanum, en plena Avinguda Diagonal, de Barcelona.
La trobada ha servit per desmuntar alguns mites, entre ells que els formatges només combinen bé amb vins negres.
La frescor d’aquests blancs y la seva equilibrada acidesa, en combinació amb els formatges, ja siguin de llets crues o pasteuritzades, d'ovella, cabra o vaca, netegen el paladar, refresquen i permeten reafirmar les virtuts i qualitats organolèptiques dels formatges.
Per part de la D.O. Ca. Rioja s’han presentat set vins, alguns joves, d'altres amb criança. Per que fa als formatges de Catalunya, han estat set elaboracions procedents de llet pasteuritzada i crua de vaca, cabra i ovella; de crosta rentada o dura.
El primer maridatge ha estat Monopole 2014 amb Formatge Ecològic de Puigcerver; tot seguit, Vivanco Tempranillo Blanco 2014 amb Cal Fort; Coto Mayor 2014 amb El Cremós d’Alba; Izadi Fermentado en Barrica amb Gebrat D´Obaga; Viña Pomal Fermentado en Barrica 2013 amb Serra del Tormo; Félix Azpilicueta Colección Privada 2013 amb Puigpedrós; ha tancat el tast Lecea Crianza 2012 amb Formatge Blau Voler Volar, aquest darrer, és una extraordinària curiositat ja que es un dels poquíssims formatges blaus elaborats amb llet crua de cabra.
El tast ha estat dirigit per Guillermina Sánchez, una de les més reconegudes especialistes en formatges i vins.
Foto 1. La directora del tast i especialista en formatges Guillermina Sánchez, amb el periodista Enrique Calduch, organitzador del tast, i el director general del Consejo Regulador, José Luis Lapuente.