He fet un recorregut per Catalunya per recomanar-vos 11 vins blancs i un cava. Hem passat per totes les DO. En un primer volum us mostrem 6 vins que per la seva tipicitat i qualitat ens agraden especialment.
RITA DE VINYES DOMENECH
DO Montsant:
Vi blanc fet amb garnatxa blanca d'unes vinyes d'uns 50 anys de mitjana. Prové de tres parcel·les amb sòls diferents, de licorella i argilosos i calcaris.
NOTA DE TAST
Color groc palla amb reflexos verdosos. Brillant. En nas és intens, complex i molt subtil. Aromes de préssec, pinya i fruita blanca. Aromes també de sotabosc. En boca és untuós, estructurat i fresc. Hi tornen a sortir les fruites blanques i notes balsàmiques. Molt bona acidesa. Un vi persistent, potent però fresc, amb un caràcter molt mediterrani.
RITA DE VINYES DOMENECH
DO Montsant:
Vi blanc fet amb garnatxa blanca d'unes vinyes d'uns 50 anys de mitjana. Prové de tres parcel·les amb sòls diferents, de licorella i argilosos i calcaris.
NOTA DE TAST
Color groc palla amb reflexos verdosos. Brillant. En nas és intens, complex i molt subtil. Aromes de préssec, pinya i fruita blanca. Aromes també de sotabosc. En boca és untuós, estructurat i fresc. Hi tornen a sortir les fruites blanques i notes balsàmiques. Molt bona acidesa. Un vi persistent, potent però fresc, amb un caràcter molt mediterrani.
ÒLBIA DE MARCO ABELLA
DOQ Priorat:
48 % Garnatxa Blanca, 49% Viognier, 3% Pedro Ximenes. L'Òlbia transmet les característiques i l'essència del poble de Porrera. La influència del sòl a la vinya (la licorella) i el microclima molt particular de Porrera es reflecteixen en els vins, que expressen el "Terrer" combinat amb una complexitat d'aromes i una fruita madura molt equilibrada.
DOQ Priorat:
48 % Garnatxa Blanca, 49% Viognier, 3% Pedro Ximenes. L'Òlbia transmet les característiques i l'essència del poble de Porrera. La influència del sòl a la vinya (la licorella) i el microclima molt particular de Porrera es reflecteixen en els vins, que expressen el "Terrer" combinat amb una complexitat d'aromes i una fruita madura molt equilibrada.
NOTA DE TAST
Color groc palla, amb aromes molt intenses de fruites, camomila, litxi i fruits secs. En boca és voluminós, rodó, amb un fons de lleuger torrat que li dóna gran longitud en boca. Amb bon equilibri acidesa - alcohol, que fa que sigui un vi amb estructura i fresc alhora. Perfecte per arrossos, foies, tonyines o formatges.
GATZARA BLANC
DO Conca de Barberà:
GATZARA BLANC
DO Conca de Barberà:
El germà blanc del Gatzara negre també està fet amb la varietat trepat típica de la Conca (blanc de noirs), amb macabeu i chardonnay.
NOTA DE TAST
Color groc palla lleugerament daurat, brillant i lluminós. Al nas les fruites blanques i les fruites tropicals apareixen fusionades i complementades per un subtil toc avainillat del roure. En boca és fresc, voluminós i untuós. Persistent, amb retronasal complex.
Color groc palla lleugerament daurat, brillant i lluminós. Al nas les fruites blanques i les fruites tropicals apareixen fusionades i complementades per un subtil toc avainillat del roure. En boca és fresc, voluminós i untuós. Persistent, amb retronasal complex.
El Gatzara Blanc 2013 marida bé amb pastes, fideuà o paelles. També amb els plats de peix, el marisc i les carns blanques.
JASPI BLANC
JASPI BLANC
DO Terra Alta:
Un vi amb un 70% de garnatxa blanca i un 30% Macabeu. Vinyes de 40 a 70 anys.
NOTA DE TAST
Vi blanc jove de la DO Terra Alta elaborat amb raïm procedent de vinyes velles. Té un toc de criança sobre les mares (llevats) que aporta gust i cremositat. És un vi dissenyat per a tot tipus de paladars amb aromes de flors blanques, com les del taronger o les primaverals frèsies, i amb gust de fruites de carn blanca, com podria ser la pera llimonera, així com tons cítrics i d’herbes de bosc mediterrani.
BLANC DELS ASPRES
DO Empordà:
Vi blanc elaborat 100% amb garnatxa blanca de vinyes de 37 anys de la part oriental del munincipi de Cantallops, amb sòls franco-arenosos.
NOTA DE TAST
Color groc palla poc intens, amb lleugers reflexes verdosos i un aspecte brillant. El recorregut aromàtic és ordenat i elegant. D’inici es troben unes notes molt fresques de mentol per seguir amb herba dels canonges, fonoll, pinya fresca i pell de llimona. Al capdavant s’hi manté un fons de mel de romaní. A la boca és cremós, moderadament cítric, amb acidesa justa però viva. Té agradables tocs làctics i de confitura de préssec i galeta de mantega. Final clar i de persistència mitjana.
BLANC PARATÓ XAREL·LO 2014
DO Penedès:
Vi 100% xarel·lo de vinyes velles. La varietat autòctona del Penedès per excel·lència, que destaca per la seva elegància, complexitat i estructura. Vi afruitat, persistent en boca, untuós i amb un marcat caràcter mediterrani. Gran acompanyant d’entrants, arrossos i suquets de peix.
Un vi amb un 70% de garnatxa blanca i un 30% Macabeu. Vinyes de 40 a 70 anys.
NOTA DE TAST
Vi blanc jove de la DO Terra Alta elaborat amb raïm procedent de vinyes velles. Té un toc de criança sobre les mares (llevats) que aporta gust i cremositat. És un vi dissenyat per a tot tipus de paladars amb aromes de flors blanques, com les del taronger o les primaverals frèsies, i amb gust de fruites de carn blanca, com podria ser la pera llimonera, així com tons cítrics i d’herbes de bosc mediterrani.
BLANC DELS ASPRES
DO Empordà:
Vi blanc elaborat 100% amb garnatxa blanca de vinyes de 37 anys de la part oriental del munincipi de Cantallops, amb sòls franco-arenosos.
NOTA DE TAST
Color groc palla poc intens, amb lleugers reflexes verdosos i un aspecte brillant. El recorregut aromàtic és ordenat i elegant. D’inici es troben unes notes molt fresques de mentol per seguir amb herba dels canonges, fonoll, pinya fresca i pell de llimona. Al capdavant s’hi manté un fons de mel de romaní. A la boca és cremós, moderadament cítric, amb acidesa justa però viva. Té agradables tocs làctics i de confitura de préssec i galeta de mantega. Final clar i de persistència mitjana.
BLANC PARATÓ XAREL·LO 2014
DO Penedès:
Vi 100% xarel·lo de vinyes velles. La varietat autòctona del Penedès per excel·lència, que destaca per la seva elegància, complexitat i estructura. Vi afruitat, persistent en boca, untuós i amb un marcat caràcter mediterrani. Gran acompanyant d’entrants, arrossos i suquets de peix.
NOTA DE TAST
Groc palla-grisós i reflexes verdosos, brillant i de llàgrima marcada i aspecte dens. Aromes primàries (de la fruita) i fermentatives de record vegetal (fulla i flor seca, malta) i fruit madur (meló, préssec, plàtan). Entrada en boca greixosa i potent, de pas suau, lleu toc amarg i cítric, dolcenc, postgust llarg i amable, amb una retronasal anisada.