Un passeig per Catalunya: 11 vins blancs i un cava a tenir en compte

Us proposem un vi blanc de cadascuna de les denominacions d'origen de Catalunya i un cava. Comencem amb 6 vins blancs en el primer dels 2 reportatges que publicarem.

Ruta pels millors bars de vins de Barcelona (I)

| 25/05/2015 a les 17:45h
Arxivat a: Vins, Recomanem, vins blancs
He fet un recorregut per Catalunya per recomanar-vos 11 vins blancs i un cava. Hem passat per totes les DO. En un primer volum us mostrem 6 vins que per la seva tipicitat i qualitat ens agraden especialment.

RITA DE VINYES DOMENECH
DO Montsant: 

Vi blanc fet amb garnatxa blanca d'unes vinyes d'uns 50 anys de mitjana. Prové de tres parcel·les amb sòls diferents, de licorella i argilosos i calcaris. 

NOTA DE TAST
Color groc palla amb reflexos verdosos. Brillant. En nas és intens, complex i molt subtil. Aromes de préssec, pinya i fruita blanca. Aromes també de sotabosc. En boca és untuós, estructurat i fresc. Hi tornen a sortir les fruites blanques i notes balsàmiques. Molt bona acidesa. Un vi persistent, potent però fresc, amb un caràcter molt mediterrani.






 

ÒLBIA DE MARCO ABELLA
DOQ Priorat:
48 % Garnatxa Blanca, 49% Viognier, 3% Pedro Ximenes. L'Òlbia transmet les característiques i l'essència del poble de Porrera. La influència del sòl a la vinya (la licorella) i el microclima molt particular de Porrera es reflecteixen en els vins, que expressen el "Terrer" combinat amb una complexitat d'aromes i una fruita madura molt equilibrada.

NOTA DE TAST 
Color groc palla, amb aromes molt intenses de fruites, camomila, litxi i fruits secs. En boca és voluminós, rodó, amb un fons de lleuger torrat que li dóna gran longitud en boca. Amb bon equilibri acidesa - alcohol, que fa que sigui un vi amb estructura i fresc alhora. Perfecte per arrossos, foies, tonyines o formatges.








GATZARA BLANC
DO Conca de Barberà:
El germà blanc del Gatzara negre també està fet amb la varietat trepat típica de la Conca (blanc de noirs), amb macabeu i chardonnay.
 
NOTA DE TAST
Color groc palla lleugerament daurat, brillant i lluminós. Al nas les fruites blanques i les fruites tropicals apareixen fusionades i complementades per un subtil toc avainillat del roure. En boca és fresc, voluminós i untuós. Persistent, amb retronasal complex.  
El Gatzara Blanc 2013 marida bé amb pastes, fideuà o paelles. També amb els plats de peix, el marisc i les carns blanques.














JASPI BLANC
DO Terra Alta:
Un vi amb un 70% de garnatxa blanca i un 30% Macabeu. Vinyes de 40 a 70 anys.

NOTA DE TAST
Vi blanc jove de la DO Terra Alta elaborat amb raïm procedent de vinyes velles. Té un toc de criança sobre les mares (llevats) que aporta gust i cremositat. És un vi dissenyat per a tot tipus de paladars amb aromes de flors blanques, com les del taronger o les primaverals frèsies, i amb gust de fruites de carn blanca, com podria ser la pera llimonera, així com tons cítrics i d’herbes de bosc mediterrani. 










BLANC DELS ASPRES
DO Empordà:
Vi blanc elaborat 100% amb garnatxa blanca de vinyes de 37 anys de la part oriental del munincipi de Cantallops, amb sòls franco-arenosos.

NOTA DE TAST
Color groc palla poc intens, amb lleugers reflexes verdosos i un aspecte brillant. El recorregut aromàtic és ordenat i elegant. D’inici es troben unes notes molt fresques de mentol per seguir amb herba dels canonges, fonoll, pinya fresca i pell de llimona. Al capdavant s’hi manté un fons de mel de romaní. A la boca és cremós, moderadament cítric, amb acidesa justa però viva. Té agradables tocs làctics i de confitura de préssec i galeta de mantega. Final clar i de persistència mitjana. 








 

BLANC PARATÓ XAREL·LO 2014
DO Penedès:
Vi 100% xarel·lo de vinyes velles. La varietat autòctona del Penedès per excel·lència, que destaca per la seva elegància, complexitat i estructura. Vi afruitat, persistent en boca, untuós i amb un marcat caràcter mediterrani. Gran acompanyant d’entrants, arrossos i suquets de peix.    
 
NOTA DE TAST 
Groc palla-grisós i reflexes verdosos, brillant i de llàgrima marcada i aspecte dens. Aromes primàries (de la fruita) i fermentatives de record vegetal (fulla i flor seca, malta) i fruit madur (meló, préssec, plàtan). Entrada en boca greixosa i potent, de pas suau, lleu toc amarg i cítric, dolcenc, postgust llarg i amable, amb una retronasal anisada. 
 

 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Anna Casabona, la representant de l'Associació Catalana de Sommeliers, ha arribat a la final i ha quedat tercera
Imatge il·lustrativa
La DO Cava ha posat en marxa una Provisió de Garantia Qualitativa
Imatge il·lustrativa
Mundus Vini Non-Alcoholic 2024 atorga 4 medalles d'or, 3 de plata i 2 "Best of Show" als vins desalcoholitzats del celler