Entrega dels Premis Montsant

| 15/06/2015 a les 09:18h
Arxivat a: Actualitat
El teatre L’Artesana de Falset ha acollit la cerimònia d’entrega dels guardons als guanyadors en les 8 categories.
La DO Montsant ha celebrat la nit de divendres la primera edició dels Premis Montsant, uns guardons que reconeixen la tasca i la trajectòria de viticultors, enòlegs i cellers de la denominació d’origen, així com la d’altres professionals i institucions vinculats al món del vi.
Els premis Montsant consten de vuit categories: Premi Vinya-Viticultor, Premi Elaboració Impecable, Premi a l’Esperit DO Montsant, Premi Nas Montsant, Premi Enoturisme, Premi Vinoteca, Premi Coneixement i Premi Comunicació.
Els guardonats de cada categoria han estat escollits per consens per un jurat integrat per membres del Consell Regulador de la DO Montsant i el director general d’INCAVI, Jordi Bort.


Relació dels premiats
Premi Vinya-Viticultor. JOSEP MIQUEL ESCODA INGLADA i MANUEL ANGUERA MONTSERRAT.
Com bé diu el seu nom, aquest guardó premia una relació, la d’homes i dones que han dedicat i dediquen els seus esforços a tenir cura de les vinyes, i que contribueixen a mantenir el patrimoni vitícola i l’entorn. Josep Miquel Escoda i Manuel Anguera són dos exemples d’aquest bon treball de pagès. Tots dos han assumit, entre altres, la responsabilitat de mantenir el conreu de dues vinyes centenàries, de carinyena en el cas de Josep Miquel Escoda i de garnatxa en el cas de Manuel Anguera. Tots dos són mereixedors d’un premi amb el qual la DO Montsant vol reconèixer també aquells viticultors que fa un segle van plantar aquestes vinyes i aquells que durant molts anys en van tenir cura.
 
Premi a l’Elaboració Impecable. ÀNGEL TEIXIDÓ.
Curiós i estudiós per naturalesa, Àngel Teixidó ha estat sempre un tasta olletes. Per sort nostra, ni la geologia ni les arts aplicades l’han captivat amb la força que ho ha fet sempre el vi. Contagiat per la passió del seu pare i els escrits dels seus avis i rebesavis, l’Àngel Teixidó comença a treballar al Celler de la Figuera, i amb les seves garnatxes, l’any 1979. Als coneixements del dia a dia, hi va sumant la formació a l’Estació Enològica de Reus, l’INCAVI, l’Escola d’Enologia d’Espiells i l’Escola d’Enologia de Falset. 
L’any 1992, la seva evolució professional el porta al Celler de Capçanes, on, fins a dia d’avui, posa tot el seu coneixement enciclopèdic al servei d’elaboracions excepcionals, com el Cabrida, el kosher Perah Ha’Abib, el Vimblanc i alguns dolços especials que fan sentir privilegiat tothom qui els tasta. Enguany, el Premi a l’Elaboració Impecable reconeix la trajectòria d’un grandíssim enòleg, l’Àngel Teixidó, un referent i patrimoni humà de la nostra denominació d’origen.
 
Premi a l’Esperit DO Montsant. MASROIG VI SOLIDARI.
El Premi a l’Esperit Montsant vol reconèixer la iniciativa Masroig Vi Solidari, set cellers i un col•lectiu humà que, al voltant del vi i amb la lluita contra el càncer infantil com a objectiu, han estat capaços d’implicar socialment el territori i transmetre valors com la solidaritat, la comprensió, l’esperança i la il•lusió. La iniciativa, impulsada l’any 2011 pels cellers Orto Vins, Coca i Fitó, Dit Celler, Can Blau, El Vi a Punt, Celler Masroig i Mas de l’Abundància, compta amb la col•laboració de l’Obra Social Sant Joan de Déu. D’ençà de la primera edició s’han recaptat més de 80.000 euros, que s’han destinat a ampliar els recursos per investigar el glioma de tronc encefàlic, un càncer molt agressiu per al qual no hi ha tractament, i a contribuir en l’avenç cap a teràpies personalitzades per a nens amb càncer que no han respost als tractaments estàndards. El Premi a l’Esperit Montsant és un reconeixement a l’esforç, la constància, la generositat i l’entusiasme d’una iniciativa que ha fet i fa bo que “Mai no es dóna tant com quan es dóna esperança”. 
 
Premi Nas Montsant. PILAR CAVERO.
Millor Sommelier d’Espanya 2013 i nominada a Millor Sommelier per la Real Academia de Gastronomía Española l’any 2014, Pilar Cavero és una alenada d’aire fresc en el món del vi. Nascuda a Saragossa, i formada acadèmicament entre Barcelona i Londres,  ha tingut el privilegi i la responsabilitat de treballar al costat del gran Josep Roca, del Celler de Can Roca, durant dos anys. Actualment a Lavinia Madrid, Cavero reuneix les qualitats que, a banda del talent, ha de tenir un bon sommelier: treball, compromís, humilitat i una curiositat insaciable. Afirma que té “debilitat pels vins amb cos i ànima, vins com els Montsant, amb històries per explicar, tradició, cultura, passió i caràcter, vins que són el reflex de la terra d’on provenen”.
 
Premi Enoturisme. COOPERATIVA FALSET MARÇÀ i BARONIA DEL MONTSANT.
La Cooperativa Falset Marçà i Baronia del Montsant són els dos cellers distingits amb el Premi Enoturisme, mereixedors d’aquest guardó per haver bastit una sòlida oferta que complementa la seva activitat vinícola i contribueix a la promoció turística del territori. La Cooperativa Falset Marçà ha definit una programació regular, estable i diversificada, ha cercat la complicitat i la col•laboració amb altres agents turístics i promotors culturals de la zona, i ha estat peça clau en l’impuls d’iniciatives turístiques d’abast comarcal. En els darrers anys, el nombre de visitants que han gaudit de l’espectacularitat del seu celler modernista, dels seus vins i la seva història no ha parat de créixer. El passat 2014 van ser més de 7.000 persones les que van prendre part d’alguna de les activitats enoturístiques de la Cooperativa Falset Marçà. A una altra escala, però també multiplicant per cinc el nombre de visitants en el darrer lustre -prop de 2.000 durant l’any 2014-, Baronia del Montsant ha sabut definir propostes que enalteixen el seus vins i el territori, cercant el vincle amb l’espectacularitat del paisatge de la Serra de Montsant. A més, Baronia s’ha caracteritzat també pel seu dinamisme, per ser un exemple de l’aprofitament de les avantatges que brinden les noves tecnologies i plataformes de comercialització per connectar amb consumidors potencials d’experiències turístiques.
 
Premi Vinoteca. VILA VINITECA.
Fundada l’any 1932 a Barcelona, i actualment dirigida per la tercera generació, Vila Viniteca és una referent de la comercialització de vins, tant a Espanya com a Europa. La implicació de Vila Viniteca amb el territori és un fet. Present a la majoria d’esdeveniments, trepitjant vinyes, tastant i retastant, Quim Vila, Francesc Martí i tot l’equip de Vila Viniteca han estat sempre atents a l’evolució de la DO Montsant. La promoció de projectes emergents i el recolzament a molts dels nostres cellers ha estat una constant. Els seus establiments de Barcelona i Madrid són punt de trobada d’afeccionats i professionals del món del vi, un emplaçament privilegiat on hi són presents nombroses referències de la DO Montsant.
 
Premi Coneixement. ESCOLA D’ENOLOGIA JAUME CIURANA DE FALSET.
L’Escola d’Enologia Jaume Ciurana de Falset forma professionals des de fa més de 30 anys, assumint un paper fonamental en el desenvolupament del sector vitivinícola de la nostra denominació d’origen i de la comarca del Priorat. 
Sense l’Escola d’Enologia, sense els joves que hi han cursat i hi cursen estudis, a la història de qui som li faltaria un capítol i al futur de qui volem ser un pilar bàsic en el que recolzar-se. Molts són els cellers que han trobat i troben en professionals formats a l’escola treballadors capacitats per afrontar des de la viticultura fins a l’elaboració del vi. Cada any, al voltant de 25 alumnes completen la seva formació a l’Escola d’Enologia. D’aquests, el 80% s’incorpora a l’estructura d’empreses vitivinícoles, la majoria de les quals cellers de la comarca del Priorat.  
 
Premi Comunicació. GUÍA PEÑÍN.
25 anys publicant la guia de vins de referència de l’Estat són l’aval de La Guía Peñín com a Premi Montsant de Comunicació. El compromís de José Peñín i el seu equip de traslladar al públic un testimoni seriós, responsable i constructiu en favor del món del vi ha impregnat des de la primera a la darrera pàgina d’aquesta guia durant tots aquests anys. I aconseguir-ho no ha estat únicament una qüestió de rigor de qui tasta i avalua, sinó també una qüestió de voluntat de conèixer cada denominació d’origen in situ, d’intercanviar impressions, d’estar oberts.
En els inicis de la DO Montsant, aquesta voluntat per part de La Guía Peñín va ser de vital importància, ja que li va donar l’oportunitat a una DO jove com la nostra d’explicar-se i mostrar el seu potencial. La Guía Peñín ha estat un altaveu privilegiat per donar-nos a conèixer arreu. Els seus tastadors han dit de Montsant que “la qualitat dels seus vins i els seus preus la converteixen en una gran alternativa”, que “és la DO amb major creixement qualitatiu de Catalunya”, que “té un posicionament envejable” i que “més enllà dels productors de renom, Montsant és una DO molt cohesionada, en la qual tots els cellers han sabut treballar bé, fins al punt que es pot parlar d’un concepte de marca Montsant, que al nostre entendre té molta importància”.
 
La primera edició dels Premis Montsant ha comptat amb la presència de Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura de la Generalitat, i l’actuació del grup In Crescendo, guanyador de la segona edició del concurs de corals Oh Happy Day, de TV-3. Tot, sota la direcció de Marcel Gorgori, presentador, entre altres, del programa En Clau de Vi.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Imatge il·lustrativa
Us proposem sis escumosos per acompanyar els llibres i les roses de la diada de Sant Jordi
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Lourdes López
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera.
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera. | l’Olivera.
A la comarca de l'Urgell trobem la subzona Valls del Riu Corb de la denominació d'origen Costers del Segre