Sobre la biodinàmica a Lagravera

Per Iva Gallego, enòleg del celler Lagravera

| 29/06/2015 a les 16:46h
Arxivat a: Per aprendre'n
 
Segurament hi ha diferents vies d'aproximar-se a la biodinàmica per part dels Cellers. Alguns hi deuen arribar seguint la inquietud de voler conèixer com treballen cellers tan reputats com la Romanée-Conti des de fa uns quants anys. D'altres potser han sentit a parlar de les escoles Waldorf i de l'antroposofia, i que aquesta té una vessant agrícola que ja va definir Rudolf Steiner fa gairebé cent anys. Fins i tot, deu haver qui s'hi aproxima perquè en aquests moments hi ha una certa moda, tot cercant la diferenciació de voler distingir-se dins el mercat creixent dels vins ecològics, en sentit ampli.


 
En el cas de Lagravera , l’ubicació de la vinya en un sòl únic i singular a les nostres contrades -on s'havia estat extraient graves durant anys-, un terreny absolutament exigent i desproveït en el moment inicial, la persecució constant per donar-li vida i veure’s amb certes limitacions amb tot el bonic treball que s'estava fent des del començament amb la viticultura ecològica de precisió, ens va fer anar cercant fins veure que la solució es deia biodinàmica i aprofitar i explorar totes les forces de la natura per imprimir de vida l'entorn de l'antiga gravera d'Algerri .

És per aquesta raó que ens hem dotat, a tocar de la vinya, d'un jardí fitoterapèutic en forma de rusc d'abelles on disposem de calèndula, valeriana, dent de lleó, ortiga, milfulles, consolda i camamil·la

 
És per aquesta raó que vam anar a conèixer en terres gales un mestre i guru de la biodinàmica,  una d'aquelles persones amb una energia inesgotable, amb una base agronòmica impressionant que, tot i mirar les estrelles per saber quines influències poden estar tenint en tot moment sobre les coses vives de la terra, toca absolutament de peus a terra i té molt present que la base de la vinya està en el sòl, en tenir un sòl molt viu, que al final serà el que alimentarà les arrels dels ceps i, ben treballat, lluny d'esgotar-se serà un magnífic substrat per a qualsevol plantació posterior .
 
 
Amb una feina autodidacta de més de tres anys estem veient canvis espectaculars, tant pel que fa al sòl com al comportament dels propis ceps. Una manera externa i objectiva d'avaluar-ho, com són les cromatografies de sòl , ens estan revelant que anem pel bon camí, que cada cop hi ha més matèria orgànica a disposar de les joves arrels de la vinya i que allò que els francesos anomenen " le vivant " (la suma d'éssers vius i la força que d'ells se'n desprèn) va augmentant en presència i qualitativament a l'entorn de Lagravera.


 
En aquests moments, més enllà de seguir el calendari biodinàmic, que ho fem, i d'entendre que la situació dels astres respecte la terra, així com els diferents cicles de la lluna influeixen en tot allò que realitzem, tant al camp com al celler la nostra principal preocupació i esforç està en aconseguir un equilibri tal a l'ecosistema en constant construcció, que és la vinya d'Algerri, de manera que no ens calgui tractar pràcticament amb coure i sofre , els dos elements que podríem considerar més "agressius" i difícils de digerir per la natura tot i que són perfectament permesos tant per l'agricultura ecològica com per la biodinàmica.
 
És per aquesta raó que ens hem dotat, a tocar de la vinya, d'un jardí fitoterapèutic en forma de rusc d'abelles on disposem de calèndula, valeriana, dent de lleó, ortiga, milfulles, consolda i camamil·la . Cada planta, com en la medicina de les nostres àvies ens serveix per guarir-nos d'algun mal, en el cas de la vinya es persegueix fonamentalment la salut general de planta, l'estímul de les seves pròpies defenses, que la saba hi circuli de la millor manera pels seus teixits conductors, de forma que tingui llarga vida i l'afectació de qualsevol fong o plaga, sigui minimitzada i controlada amb la mínima intervenció de tractaments més curatius, com són l'ús de fungicides i insecticides naturals. 
 
En aquest sentit, no només hem vist una millora en les cromatografies de sòl que hem anat realitzant des de la transició de l'ecològica a la biodinàmica sinó que també hem comptat amb l'opinió d'una eminència en les cristal·litzacions sensibles, la Dra. Margarete Chapelle qui porta més de vint-i-cinc anys analitzant i observant la vitalitat dels vins, sobretot de França, i ens ha impressionat amb un informe del vi Ónra negre , comparant les anyades 2011, 2012 i 2013 per veure com el vi s'ha anat dotant de la impulsió de la biodinàmica, fet que ens permetrà anar baixant sense patir les dosis de sulfurós emprades al Celler (ja de per si baixes) i que el vi es mantingui en perfectes condicions durant dècades a l'ampolla.

A la foto: Ivà Gallego, enòleg, Sergi Garcia, director general de Lagravera i Josep Anton Terés, a càrrec de la vinya.

Lagravera està certificat en biodinàmica per Demeter International. És membre de Terra de Garnatxes. Ubicats a la DO Costers del Segre, recupera fauna, flora i vinya centenària, patrimoni de varietats locals i desconegudes en estudi per l'INCAVI.








També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 6 comentaris
Recuperem un article on el sommelier Xavier Ayala us proposa cinc grans vins sense sulfits afegits.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
El vi, de 2,5 euros, va ser enviat per un programa d'humor de la televisió belga
Imatge il·lustrativa
Marco Abella
Els premis anglesos Decanter World Wine Awards 2023 atorguen la màxima puntuació al Clos Abella, el vi icona del celler Marco Abella

COMENTARIS

rics avorrits
Anònim, 01/07/2015 a les 08:45
+0
-0
"cromatografies del sòl"?
"digerir coure i sofre el sòl.??
"demeter"?
disseny de cellers per architectes hispers super cool....
feu més mal que bé al sector i al consumidor final...
rics avorrits, q mai sabrem la pasta que mouen en aventures com aquestes, amb molt de marqueting i més barra encara.
expliqueu el que costa demeter? i després protestareu per taxes oficials públiques.
per llogar-hi cadires
i per postres, escriu el mateix enòleg del celler...ole ole.
Enveja malsana
Josep Antòn Terés, 02/07/2015 a les 10:39
+0
-0
Ni saps donar el nom, ni saps el que es la biodinàmica.
No saps que la certificació es la única garantia que el client te per estar segur del que consumeix, i segurament tampoc saps el que es una cromatografia de sols o una cristalització sensible.
I tampoc saps el que s'ha de fer per a que els llevats naturals i autòctons es reprodueixin fàcilment.
Naturalment, ni pots imaginar-te el que significa que la pasta dels "rics avorrits" es destini a crear valor afegit i feina a la comarca, restaurant el medi ambient i recuperant plantes fins avui encara sense identificar.
Però a tu això tan te fot.
A envejar, que es gratis !
de tot una mica
Laia, 03/07/2015 a les 14:42
+0
-0
Sr. Terés, em sembla a mi que té vostè la pell molt fina, i si vostè és propietari o el que sigui d'aquest celler no anem bé, o m'afalagues o surto de mare. no em tindrà com a clienta.

Sr. o Sra. Anònim-ma, estic d'acord amb vostè que això dels vins biodinàmics fa tuff a oportunisme i màrqueting. També segurament que el certificador es forra, i que cap dels vins que he tastat fins ara biodinàmics m'ha dit res especial, de fet els he trobat o bé defectuosos o directament no sé què pretenen oferir a nivell organolèptic amb ells. a mi m'agrada el vi.

També és cert però que si s'ha recuperat activitat agrària en un lloc destinat abans a una gravera, això és un valor que no es pot menysprear, vingui la inversió de qui vingui, siguin rics avorrits o emprenedors amb il·lusió.
seguirem formant-nos.
Laia
Esteu convidats
Ivà, 20/08/2015 a les 16:21
+0
-0
Bona tarda Laia i anònim. M'agrada força el to de la Laia, no puc dir el mateix de l'anònim...que l'anonimat sempre permet amagar-se i des de la cova dir allò que creu que pot fer mal.
Ans el contrari, ambdós esteu convidats a venir i conèixer de primera mà tota la feina que s'està fent, en pro de la pervivència de la vida de l'antiga gravera, per estimular al màxim la biodiversitat del territori, la pedagogia que fem a qui ens vol conèixer del què és la biodinàmica, que no és cap invent nou, etc.
Cal tastar els vins no mirant les etiquetes i sense prejudicis i després de gaudir-los, jutjar-los, de veritat.
De tot cor us animo a venir a coneixer-ho d'aprop.
Per cert, jo ni el Josep Anton som rics ni tenim temps per avorrir-nos, simples treballadors del projecte i apassionats amb això que hi estem fent, per això entenc que en calent el josep anton va resppondre ben directe perquè fa mal que sense coneixe't se t'insulti, des de l'anonimat i publicament.
Una abraçada a ambdós i espero veure'ns ben aviat i poder contribuir a canviar la imatge que en teniu del celler.
Salut i vi!
Ivà
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Lourdes López
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera.
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera. | l’Olivera.
A la comarca de l'Urgell trobem la subzona Valls del Riu Corb de la denominació d'origen Costers del Segre