Vols veure com un ramat d'ovelles esporga una vinya?

| 09/07/2015 a les 07:54h
Arxivat a: Cellers
El ramat de Salvador Queraltó esporga aquests dies els ceps de Loxarel.
Com que la vinya de Loxarel és ecològica, el ramat esporga aquests dies els ceps a la finca de Cal Mayol (Vilobí del Penedès). Segons el celler, "aquesta tasca de les ovelles i les cabres permet garantir una maduració del raïm en millors condicions, i alhora contribueix a un bon manteniment del sòl".
 
L'esporga o poda en verd, segons el Celler Loxarel,  permet millorar les condicions de maduració del raïm. A Loxarel, fa dotze anys que fan la poda en verd amb l'ajuda del ramat. Mentre el ramat gaudeix de les diferents varietats de pàmpol i herbes que creixen a prop del cep, col·labora també en l'abonament i manteniment del sòl. Josep Mitjans, propietari del celler, creu que aquesta és la forma més coherent d'esporgar per a un celler com el seu, que ha fet una aposta decidida per l'agricultura ecològica i biodinàmica.
L'esporga amb el ramat només es pot fer durant uns dies a l'any, ja que s'ha d'esperar que el raïm hagi granat (abans les cabres i ovelles se'l menjarien perquè és massa tendre) i no pot haver començat a madurar (quan comença a ser dolç, el ramat se'l menja)

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 6 comentaris
Recuperem un article on el sommelier Xavier Ayala us proposa cinc grans vins sense sulfits afegits.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
El vi, de 2,5 euros, va ser enviat per un programa d'humor de la televisió belga
Imatge il·lustrativa
Marco Abella
Els premis anglesos Decanter World Wine Awards 2023 atorguen la màxima puntuació al Clos Abella, el vi icona del celler Marco Abella

COMENTARIS

Ramatemàtic...
Anònim, 10/07/2015 a les 11:02
+0
-0
A part d'ecològic deu ser digne d'estudi científic trobar un ramat que compta caps i borrons... no?

Tela...



MOLT BÉ !!
Anònim, 10/07/2015 a les 11:36
+0
-0
MOLT BÉ PEL MITJANS
bé i malament
Anònim, 10/07/2015 a les 13:06
+0
-0
Bé perquè fa molts anys que això es fa i va molt bé: col·laboració ramader-pagès....
malament pq loxarel és de tot menys un exemple a seguir, en res..... qui els conegui ja sap de què en parlo!.
sobren loxarels i falten ovelles!
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Lourdes López
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera.
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera. | l’Olivera.
A la comarca de l'Urgell trobem la subzona Valls del Riu Corb de la denominació d'origen Costers del Segre
Imatge il·lustrativa
Un vi monovarietal de Cabernet Sauvignon, sense fusta, però allunyat dels tocs astringents dels cabernets joves