Informe 2014 d'ACEVIN: tendència a l'alça de l'enoturisme i lideratge a Espanya de la Ruta del Vi i el Cava del Penedès

| 21/07/2015 a les 16:33h
Arxivat a: Enoturisme
El nou estudi de l'Associació Espanyola de Ciutats del Vi (ACEVIN), que contempla tot l'Estat Espanyol, apunta un increment del 25,75% respecte l'any anterior amb un lideratge clar de la Ruta del Vi i el Cava del Penedès
L' Associació Espanyola de Ciutats del Vi (ACEVIN) ha fet públic el setè informe anual sobre les visites a cellers i museus del vi que formen part del seu Club de Producte Rutes del Vi d'Espanya, un document que permet conèixer i estudiar els hàbits i interessos del turisme enològic a Espanya.

Captura del web d'enoturisme Penedès

El nombre total de visitants registrats pels cellers de les rutes integrades en Rutes del Vi d'Espanya va ascendir a 2.124.229, una xifra que ha anat augmentant des que es comencés a mesurar aquest paràmetre en l'any 2008 i que no només reflecteix la tendència en alça de l'enoturisme sinó també la consolidació d'aquest tipus d'activitat. Cal assenyalar que encara que actualment el Club de Producte Rutes del Vi d'Espanya està integrat per 25 rutes, l'informe es refereix únicament a les 23 rutes del vi certificades que formaven part del mateix en 2014.
 

L'informe de 2014 torna a situar la  Ruta del Vi i el Cava del Penedès Enoturisme Penedès  i les Rutes del Vi i Brandy del Marc de Jerez al capdavant del rànquing de les més visitades, amb 497.310 i 444.427 visites respectivament.

El nombre de visitants registrats en el nou informe reflecteix, en termes absoluts, un augment del 25,75% (435.020 visitants més que l'any anterior), el que suposa el major increment percentual de nombre de visitants registrat des que es va començar a realitzar aquest estudi. Les dades recollides per l'informe de 2014 incorporen, a més, dos novetats: la comptabilització dels visitants dels museus i centres d'interpretació del vi adherits a les Rutes del Vi d'Espanya i els paràmetres relatius al preu de la visita estàndard i a la despesa mitjana per visitant tant als cellers com en els museus i centres d'interpretació del vi.
 
Les rutes més visitades
Segons el que es reflecteix en l'anàlisi de cada una de les destinacions de les Rutes del Vi d'Espanya, durant 2014 les xifres de visitants han augmentat pràcticament en totes les rutes, el que posa de manifest la consolidació del turisme enològic com a important complement a l'oferta turística espanyola. Després d'uns anys de creixement més moderat, el ritme d'augment d'enoturistes a Espanya es recupera i augmenta. 

L'informe de 2014 torna a situar la Ruta del Vi i el Cava del Penedès Enoturisme Penedès i les Rutes del Vi i Brandy del Marc de Jerez al capdavant del rànquing de les més visitades, amb 497.310 i 444.427 visites respectivament. La ubicació privilegiada en territoris amb un important moviment turístic i la seva proximitat a la costa ia grans nuclis de població com són Barcelona i Sevilla, a més de comptar amb alguns dels cellers més visitades d'Espanya, són circumstàncies determinants d'aquest èxit.
 
Pel que fa a la distribució temporal al llarg de l'any, tardor i primavera tornen a ser les temporades preferides per realitzar enoturisme. Els mesos d'octubre (255.395 visites) i setembre (237.558 visites) són els més fructífers en l'arribada de visitants, seguits molt de prop de maig (218.980 visites) i abril (202.761 visites), un mes aquest últim que torna a recuperar el quart lloc després de ser desbancat durant l'any anterior per al mes de juny.

Els mesos estivals (juny, juliol i agost) registren, igualment, xifres molt positives i considerablement superiors als anys precedents, superant en els tres mesos els 168.000 visitants.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 6 comentaris
Recuperem un article on el sommelier Xavier Ayala us proposa cinc grans vins sense sulfits afegits.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
El vi, de 2,5 euros, va ser enviat per un programa d'humor de la televisió belga
Imatge il·lustrativa
Marco Abella
Els premis anglesos Decanter World Wine Awards 2023 atorguen la màxima puntuació al Clos Abella, el vi icona del celler Marco Abella
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Marta Pedra, de Vins de Pedra
Lourdes López
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera.
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera. | l’Olivera.
A la comarca de l'Urgell trobem la subzona Valls del Riu Corb de la denominació d'origen Costers del Segre
Imatge il·lustrativa
Un vi monovarietal de Cabernet Sauvignon, sense fusta, però allunyat dels tocs astringents dels cabernets joves