En una tarda tormentosa i prefutbolística, les cinc denominacions d’origen d’oli catalanes es van reunir al Palau Robert de Barcelona pel solemne lliurament de la primera edició dels Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli, que pretenen distingir les personalitats o institucions que destaquin en la seva tasca de difusió de l’oli d’oliva verge extra amb DOP. Prova de la rellevància d’aquest producte al nostre país, l’acte va comptar amb la presència de nombroses autoritats, liderades pel mateix Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí.
El moment àlgid de l’acte, presentat pel periodista i escriptor Martí Gironell, va ser la pujada a l’estrada dels premiats per rebre els trofeus i diplomes acreditatius. El primer de sortir, va ser Jordi de Dalmases, president del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, premi a l’entitat, institució o grup. El segon torn va ser per al Carme Ruscalleda, representada pel seu fill, que va ser premiada amb el guardó reservat al cuiner, restaurador o gastrònom. Maria Isabel Covas, cap del Grup de Reserva en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’Institut de Reserva de l’Hospital del Mar de Barcelona, va rebre a continuació el premi a l’investigador, professional o dirigent. I finalment, en un instant ple d’emotivitat, Pau Santamaria va recollir el premi especial destinat pòstumament al seu pare Santi Santamaria “per haver contribuït a la utilització de productes de proximitat i la defensa dels productes i productors locals”.
Jordi de Dalmases Raül Balam Ruscalleda M. Isabel Covas Pau Santamaria
El conseller Josep Maria Pelegrí va dirigir-se al públic assistent qualificant l’acte “d’íntim i entranyable” i apel·lant a “la necessitat de tenir prescriptors per tot arreu del nostre oli, que és el millor del món”. Pelegrí va destacar el seu suport “a un producte i un sector amb futur, que té qualitat, és saludable i a més té una gran importància sòcio-econòmica”. El conseller, que va referir-se a l’oli d’oliva com a “or líquid a disposició de la gent”, va remarcar també la necessitat de “sumar sinèrgies i iniciatives, sense deixar de pensar també en la internacionalització, juntament amb la dieta mediterrània”.
Aquests primers Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli s’emmarquen en la campanya conjunta de promoció de les cinc DOP catalanes d’oli (DOP Siurana, DOP Les Garrigues, DOP Oli de la Terra Alta, DOP Oli del Baix Ebre-Montsià, DOP Oli de l’Empordà), vehiculada sota el lema ‘Tasta’ls’.