L’Olivera Cooperativa va presentar Dilluns a Barcelona el seu nou
Olivera Únic 2014, un vi elaborat a partir de raïm afectat per podridura noble de la verema 2014 i d’edició molt limitada, que només es pot adquirir a través de la seva botiga online. Com defineixen des de la Coopertaiva de Vallbona de les Monges, és un vi experimental, doncs vol ser un reflex de “la manera de fer i entendre el vi durant un any” i “la síntesi de l'esforç per innovar i buscar noves maneres de treballar el vi”. Un projecte que qualifiquen “d’extravagant i d’aventura arriscada”, doncs cada any tindrà un nou perfil, amb altres varietats i nou cupatge.
Varietats, origen i elaboració
L’Olivera Únic 2014 és un cupatge de xarel·lo (75%) i garnatxa blanca (25%), varietats blanques de la vinya de Nalec que a l’Olivera cultiven sota els criteris d’agricultura ecològica. És el primer que la Cooperativa elabora a partir d’aquestes varietats i amb raïm afectat per botritys cinérea o podridura noble, provocada per un fong controlat que n'afavoreix la deshidratació i la concentració d’acidesa, dels sucres i els aromes del raïm. “Un raïm perfecte per produir un vi dolç, concentrat i de gran textura”.
El cupatge ha fermentat en barrica francesa i americana, amb una criança de 6 mesos i remogut periòdic de les lies durant 4 mesos. Els seus responsables n’apunten l’equilibri,“perfecte” entre acidesa (3,9 grams per litre) i grau alcohòlic (14,5%), resultat d’una llarga maduració que confereix una major estructura al vi. Un vi bastant madur, amb potència aromàtica al nas i amb notes de fruita madura i confitats en boca.