El vi, com a aliment que és, conté nutrients. I com a aliment que és, també suposa una aportació calòrica a tenir en compte a l'hora de valorar el nostre consum diari de calories.
D’on provenen les calories del vi?
Les calories del vi provenen dels carbohidrats (4 calories /gram) i de l'alcohol (7 calories / gram). Quan el most es fermenta per fer vi, els llevats converteixen el sucre del raïm en alcohol i diòxid de carboni.
Quan es cull el raïm, en general, conté entre un 15 i un 28 % de sucre. El sucre que no es converteix en alcohol durant la fermentació, l’anomenat sucre residual, es mesura en grams per litre (g / l). El vi amb menys de 4 g / l de sucre residual es considera sec; el vi semisec conté de 4 a 12 g / l; i els vins dolços normalment entre 20-150 g / l (una Cola té, aproximadament, 111 g / l).
Quantes calories hi ha en una copa de vi?
Una porció estàndard de vi (negre o blanc) és d’uns 15 cl i conté aproximadament un 12% d'alcohol. Una porció estàndard de vi com el Xerès o el vi de Porto, oscil·la entre 9 i 12 cl i conté aproximadament un 17% d'alcohol. Així doncs, probablement, a la copa de vi que normalment bevem hi ha entre 15 i 23 cl. Podem afirmar que una copa de
15 cl de vi de taula blanc o negre té al voltant de 110 calories.
Vins dolços de postres
Els vins dolços que bevem per fer postres tenen, aproximadament, el doble de calories per cl que els vins negres, els blancs, els rosats, o els caves. No obstant això, la mida de la porció estàndard és generalment més petita - de 6 a 9 cl - així que hem de calcular,
aproximadament, entre 100 i 150 calories per got o per copa de vi.
Calories aproximades segons tipus de vins
1 copa (15 cl) de Cava Brut Nature: 110 calories
1 copa (15 cl) de Vi negre: 100 calories
1 copa (15 cl) de Vi blanc sec: 110 calories
1 copa (15 cl) de Vi blanc dolç: 130 calories
1 copa (15 cl) de Vi rosat: 100 calories
1 copa (15 cl) de Porto, xerès: 220 calories
1 copa (15 cl) de Vi dolç, vi ranci, vi de missa: 225 calories
Per fer una comparativa més clara, podríem dir que prendre una copa de vi negre equivaldria a menjar-se un plàtan, 2 pomes o una cullerada generosa d'oli d'oliva.
Recordeu que un vi dolç de postres pot tenir una concentració de sucres similar a la d'una llauna de refresc. És per això que quan fem una copa de vi dolç de postres acostumem a posar la meitat de quantitat de vi (uns 7 cl.) que en una copa de vi blanc, rosat o negre.