Les turbulències polítiques continuen sacsejant de valent el sector del cava.
El consell d’administració de Freixenet, reunit el 31 d’octubre, ha decidit posar el fre de mà
in extremis i mantenir la seu social de la companyia líder mundial dels escumosos de qualitat elaborats seguint el mètode tradicional al barri de l’Estació de Sant Sadurní d’Anoia.
Ho va anunciar dues setmanes després que la segona empresa del sector, Codorníu, decidís marcar al barri de la Estación d’Haro, a la Rioja.
El president de Freixenet,
Josep Lluís Bonet, va canviar d’opinió a darrera hora sobre el trasllat fora de Catalunya de la seu social de la seva companyia. Freixenet s’ha mantingut a la capital del cava davant el canvi de la situació política i jurídica a Catalunya “
en el sentit d'afirmació de l'ordre constitucional i estatutari democràtic”. Es considera "
la necessitat de recuperar al més aviat possible la dinàmica econòmica positiva que s'ha posat en qüestió de forma greu, en els últims dos mesos", i que "
la recuperació de la normalitat econòmica, a Catalunya i a Espanya, aconsella en aquest moment, i en aquestes noves circumstàncies, no procedir al canvi de seu social, com correspon a una empresa catalana i, per tant, espanyola com és Freixenet".
Josep Lluís Bonet és del parer que "
ha estat l'article 155 el que ha posat les coses al seu lloc". Reconeix que hauria estat molt traumàtic canviar una seu social que mantenen a Sant Sadurní d’Anoia des de fa 103 anys, i que els darrers mesos han estat "
molt lamentables" des del punt de vista econòmic.
Una decisió tan "
transcendental" com el trasllat fora de Catalunya de la seu social, reconeix Bonet, no s'hauria pres temporalment. Defensa la convocatòria d'eleccions pel 21 de desembre i afirma que "
s'ha produït un dany real a l'economia catalana". Ara creu que s'ha de recuperar el més ràpidament possible la confiança. L'acord al consell d’administració de Freixenet sobre la seu social es va prendre per unanimitat. No es va arribar a discutir però sí que hi va haver "molta conversa".
Segons el president de Freixenet, a dia d'avui a Freixenet no han notat cap boicot i no creu que n'hi arribi a haver. Reconeix, però, que el que han perdut per aquest possible boicot ho han compensat amb increments de vendes protagonitzats pels qui no avalen la independència de Catalunya.
El consell d’administració de Freixenet també va acordar el dia 31 d’octubre compensar el major preu del raïm d'aquesta curta verema als viticultors que els han fet confiança, i va tancar els comptes del darrer exercici, que ha suposat
una millora dels resultats en 12 milions d’euros, fins als 535 milions d’euros de facturació.
Així mateix, Josep Lluís Bonet manifesta que després de dos anys l'oferta de la multinacional alemanya Henkel per fer-se amb la majoria de Freixenet "continua viva", però que hi ha concòrdia familiar. També diu que "
es van definint les posicions familiars amb pau i tranquil·litat". Freixenet, que ha entrat recentment a la DO Carinyena, no té, per ara, intenció d'entrar en cap altra zona vitivinícola.
D’altra banda, el president de Freixenet lamenta que el cava no hagi pogut defensar fins ara més prestigi i valor ja que "
és un producte extraordinari amb una potència monumental". En aquest sentit ha reconegut que bona culpa d'això la té el fet que durant molt de temps "
els cavistes hem anat a la nostra i hem estat dividits". Celebra, no obstant això, la irrupció dels caves de Paratge Qualificat.
El passat 16 d’octubre el consell d'administració d’Unideco, SA, empresa holding del grup Codorníu Raventós, va acordar el trasllat del seu domicili social a la Rioja. La direcció de la companyia, que en els darrers anys ha operat des de l’edifici Alta 1 de l’Avinguda dels Països Catalans d’Esplugues de Llobregat, va voler aclarir que “
es manté l'estructura operativa de producció de totes les seves cellers, així com el total dels seus empleats en els seus actuals centres de treball”.
El director general de Codorníu, Xavier Pagès, ha manifestat que espera que no hi hagi boicot al cava i és optimista davant els resultats que obtindrà la seva companyia aquest any. No ha volgut confirmar, però, si el trasllat de la matriu a la Rioja és definitiva. A més, Pagès ha reconegut també que “
l’economia vol estabilitat i seguretat jurídica”, i ha descartat que apliquin un nou Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO).
Com es recordarà, els treballadors de Codorniu van ratificar el passat mes de maig l'acord sobre els termes de l’ERO presentat per la companyia, que finalment va afectar 71 persones. Inicialment s’havia plantejat un ERO per a 93 treballadors. Això va implicar una rebaixa del 20% en la producció. La presidenta de Codorníu, Mar Raventós, es mostra confiada en la llarga continuïtat d’aquesta empresa familiar que es remunta a 1551, i es mostra convençuda que “
una casa gran” com la seva “
fa els millors productes que es poden trobar”.
Codorníu ha anunciat recentment que ampliarà la seva gamma de més alt prestigi sota la marca Ars Collecta. Ho ha fet coincidint amb la presentació de l’icònic Ars Collecta 457 (de l’anyada 2008) i la nova anyada (del 2009) dels seus caves Brut de Paratge Qualificat: La Fideuera (xarel·lo), El Tros Nou (pinot noir) i La Pleta (chardonnay). El 457 porta el nom de les veremes que el 2008 portava acumulades Codorníu des de la seva fundació el 1551, i és un cupatge dels millors raïms de chardonnay, pinot noir i xarel·lo de la casa.
L’Ars Collecta 457 és voluminós, fruitós i amb gran acidesa. És realment sorprenent tenint en compte que suma 10 anys de criança en rima. Destaca per una gran complexitat i elegància tot i la gran longevitat. L’enòleg de Codorníu, Bruno Colomer, diu que s’ha decidit treure’l al mercat “
en les seves millors condicions”.