Aprenent a gaudir dels vins

Set coses que has de saber per gaudir més tastant un vi

Quanta més informació tinguem sobre el tast, més plaents seran els vins.

| 10/09/2021 a les 08:34h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, tastar vins, tast de vi, tast de vins
Imatge il·lustrativa
Tastar un vi molt sovint ens pot evocar sesacions contradictòries. Ho fan els professionals... nosaltres no en sabem... tastar és només per experts... Però, podem prendre'ns un vi sense saber-ne un borrall? La resposta és sí, SI en majúscules. I tot i que no necessitem saber tastar per beure, és sorprenent el que gaudirem si entenem alguna cosa més sobre el tast. Guanyar coneixement sobre el tast en general és guanyar plaer quan prenem un vi.
 

Set coses que has de saber per gaudir més prenent vins


1. La vista, l'olfacte i el gust són els sentits més importants en el tast d'un vi. La vista però, pot portar a confusions ja que sovint pot donar-nos informacions tendencioses i poc fiables. En definitiva, olfacte i gust són els protagonistes del tast de vins, juntament amb el tacte de la llengua i de la mucosa bucal.

2. L'oïda assumeix més rellevància en el tast d'altres productes com, per exemple, la xocolata -proveu de trencar una peça de xocolata a la vostra orella i poseu atenció en el soroll-. No intervé en el tast de vins.

3. El vi presenta una gamma molt extensa d'aromes i de sabors, és un producte polifacètic i mai és exactament el mateix perquè canvia en qüestió de moments, segons l'oxigenació, la temperatura, l'envàs, etc.

4. Per ser un tastador professional, òbviament, es necessita una dedicació molt gran, anys d'estudi i experiència, però si el nostre desig és acostar-nos amb humilitat i curiositat al vi no tenim per què espantar-nos: les tècniques de tast es poden aprendre, l'olfacte i el gust, amb paciència i constància, es poden entrenar.
 

Fer enoturisme és una bona manera d'apropar-nos al tast de vins coneixent projectes i territori. Foto: Família Torres


5. És igualment important aprendre a maridar el vi amb el plat adequat. Entrem, per descomptat, en un terreny més relliscós, on els gustos, les tradicions i la cultura impedeixen (fins i tot als millors professionals!), donar sempre indicacions objectives.

És important mantenir la ment oberta i els sentits desperts, i tenir sempre present que l'experiència continua sent, de fet, l'únic mitjà del qual disposem per jutjar si un maridatge és equilibrat o no.

6. El tast és una pràctica i no una ciència; al principi pot resultar difícil i una mica frustrant percebre aromes i sensacions. Tastar és també l'art d'exercitar la nostra memòria i de jugar amb els records, perquè l'experiència gustativa es basa en el testimoniatge de centenars de confrontacions sensorials.

7. El millor tastador serà aquell que tingui major memòria sensorial. L'entrenament constant fa que aquests records siguin recents i, d'aquesta manera, els errors menors.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

Tast de vins
Anònim , 27/09/2018 a les 22:10
+1
-0
L’oïda sí que intervé en el tast de vins.
no entraré aquí a explicar de quina manera, però si que et comento que hi ha encara més sentits que entren d'una manera u otra en el tast de vins.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Imatge il·lustrativa
Aires de Garbet, un dels vins més emblemàtics del celler Perelada (D.O. Empordà), ha estat inclòs en The World’s Best Sommeliers’ Selection.
Imatge il·lustrativa
​"Sense", amb 150 referències -zero alcohol- està situada al cor del barri de Gràcia
Imatge il·lustrativa
El primer concert tindrà lloc el proper dijous 7 de març al celler vell de Vins El Cep (Can Llopart de les Alzines, Espiells).