Consells per tastar

Copes i temperatura dels vins; consells pràctics per neòfits

Tant la copa com la temperatura de servei són importants

Vegeu com refredar una ampolla d'una manera molt ràpida

Set coses que has de saber per gaudir més tastant un vi

| 27/09/2018 a les 06:46h
Arxivat a: Per aprendre'n, copes, temperatura dels vins
S’ha demostrat que el cristall és el material més apte per prendre vins, per la seva transparència, bona conservació i, sobretot, per la seva neteja.

Tot i que el tipus de copa que emprem en el tast té incidència sobre la qualitat i la intensitat de les sensacions percebudes, el més important és agafar-la per la tija i omplir-ne fins a un terç de la seva capacitat, de manera que hi hagi suficients espais perquè es desprenguin bé les aromes.

Cal agafar-la pel peu evitant així alterar la temperatura del vi amb la calor de les mans. L’ideal són les copes ovoïdals allargades i tallades en la part superior per l’extrem més fi.
 

Foto: Quico Ortega


Pel que fa a la temperatura de servei, no cal dir que és un factor determinant perquè un vi es desenvolupi més o menys, però encara més transcendental, la temperatura pot fer que el mateix vi ens encanti o el detestem. Fins i tot un vi òptim, servit a una temperatura inadequada, pot resultar desagradable. 

La temperatura afecta les aromes i les sensacions tàctils. Si és lleugerament alta contribueix al despreniment d’aromes i, per tant, l’olfacte pot captar-los millor. A més, augmenta la percepció dels sucres, dels àcids i dels alcohols. Per contra, el salat, l’amarg i la sensació d’astringència són majors a temperatures més baixes.

El mitjà més adequat per refredar el vi és la clàssica glaçonera amb gel i aigua (també si volem refredar vins negres!). Sempre és millor un vi massa fresc que massa calent, ja que la temperatura ambiental se situa habitualment al voltant dels 20º C.

Us proposem un esquema -molt genèric- per escollir les temperatures de servei:

- ​Escumosos joves: 6º C
- Escumosos amb llargues criances (caves grans reserves): 8º-10º C 
- Dolços joves: 6º C
- Dolços amb criança o amb elaboracions especials: 8º-10º C
- Blancs joves: 6º-8º C
- Blancs fermentats i/o criats en fusta o amb elaboracions especials: 8º-10º C fins arribar a 12º en casos especials.
- Negres joves i de maceració carbònica: 14º C
- Negres amb criança: 16º C
- Negres amb llargues criances (reserves, grans reserves): 16º-18º C

Vegeu un vídeo d'una de les millors maneres de refredar una ampolla ràpidament

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Imatge il·lustrativa
Aires de Garbet, un dels vins més emblemàtics del celler Perelada (D.O. Empordà), ha estat inclòs en The World’s Best Sommeliers’ Selection.
Imatge il·lustrativa
​"Sense", amb 150 referències -zero alcohol- està situada al cor del barri de Gràcia
Imatge il·lustrativa
El primer concert tindrà lloc el proper dijous 7 de març al celler vell de Vins El Cep (Can Llopart de les Alzines, Espiells).