Dissabte, 14 de desembre de 2024

La Fira del Vi de Falset es desconfina a la xarxa

Vídeos divulgatius dels vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant, una sessió de DJ entre vinyes i una subhasta solidària per combatre el coronavirus substitueixen l'edició del 25è aniversari, que es posposa fins al 2021 | La DOQ Priorat ultima la posada en marxa d'una aula de formació per acreditar-se com a coneixedor o expert d'aquest territori

Jordi Bes Lozano 4 de maig de 2020 a les 07:31
La Fira del Vi de Falset, una de les cites anuals més rellevants del calendari vitivinícola català, s'ha reinventat enguany a causa del coronavirus. No ha pogut celebrar el seu 25è aniversari a conseqüència del confinament per frenar la pandèmia i ha hagut de deixar la celebració del quart de segle per al 2021, però això no ha impedit que hagi organitzat un tastet de la fira a internet.

Així ha nascut la primera Fira del Vi de Falset online, amb inauguració oficial; vídeos divulgatius sobre les dues denominacions que són pròpies del Priorat, la DO Montsant i la DOQ Priorat; el mític tast de vins blancs d'un territori que se l'associa més als negres, dues vetllades musicals (entre elles una evocadora sessió de DJ entre vinyes que llueixen un atractiu color verd primaveral) i una subhasta solidària de lots de vins (que seguirà durant aquest maig a les xarxes) per lluitar contra la Covid-19.

Els vídeos s'han difós a través de les xarxes socials (Facebook, Instagram i Twitter), a més del nou canal de Youtube de la fira, on han quedat penjats. Excepte la subhasta, tots els actes han estat gravats prèviament. A la inauguració, l'alcalde de Falset, Carlos Brull, recorda que aspiraven a fer que la celebració dels 25 anys "fos important" i volien estrenar un nou espai professional que, segons ell, havia de permetre fer un salt endavant. "Teníem gairebé a punt la millor Fira del Vi de la història", assegura. Al final de la subhasta l'alcalde ha tornat a intervenir, aquesta vegada en directe, per compartir que estan "molt contents" de com ha anat la fira online i que els pròxims mesos se celebraran actes en línia (i esperen que sigui possible fer-ne de presencials) que serviran per encaminar-se cap a la 25a edició del 2021.
 

Xavier Grasset cnoduïnt la subhasta solidària. Foto: Fira del Vi de Falset



Primers 2.000 euros contra la Covid-19

La subhasta solidària ha estat l'únic acte que s'ha fet en directe. Ha estat aquest diumenge al migdia i l'ha conduït el periodista Xavier Graset. S'havien de subhastar 29 lots de vins de les DO Montsant i DOQ Priorat per recollir fons perquè l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili faci recerca sobre la Covid-19. Finalment durant l'hora que permet gravar en directe l'Instagram Life s'han pogut adjudicar 12 lots, recaptant-se per ara 2.087 euros, i la resta se subhastaran setmanalment durant aquest maig. El director de l'institut Pere Virgili, Joan Josep Vendrell, ha explicat que en aquesta institució s'hi reuneix la recerca biomèdica dels hospitals tarragonins i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i ha afegit que hi ha projectes d'investigació que rebran ajuts públics però d'altres no, i és aquí on caldran els fons procedents de la subhasta de vins, si bé no ha especificat en què consistiran els projectes.
 

Vermut musical. Foto: Fira del Vi de Falset


A més de la subhasta, en aquesta primera fira virtual es poden trobar propostes amb les quals aprofundir més o menys en el Priorat en funció dels interessos de cadascú. Qui vulgui passar una bona estona escoltant música pot posar-se la sessió que els Three Little Birds by Falçet Soundsystem punxen des de la vinya del Mas Martinet (provistos de mascareta), que s'encavalca amb imatges d'alguna edició passada de la fira, o l'actuació de Marta Cardona (violí) i Miquel Àngel Cordero (contrabaix) des del celler cooperatiu de Falset. També hi ha disponibles els tastos clàssics de vi, tant el de blancs com el de vins de la DO Montsant, que ofereixen sommeliers i prescriptors de reconegut prestigi en el sector vinícola: Ferran Centelles, Meritxell Falgueras, Dani Corman, Antoni Bru, el també periodista Ramon Francàs, Jordi Melendo i Marc i Enric Aguiló. La selecció de vins és àmplia, i van des dels més complexos (com ara el Mas d'en Compte blanc 2007 del celler Cal Pla de la DOQ Priorat) a d'altres més joves.

Per a qui li agradi cuinar també pot explorar les receptes que també té el vi de protagonista i que han preparat els restaurants Brichs, Hostal Sport i el Cairat de Falset i el restaurant les Figueres de Gratallops. Podeu atrevir-vos amb unes peres al vermut de falset o unes falses galtes de porc al vi negre. Hi ha espai fins i tot per als interessats en la història del vi, ja que el professor del departament d'història de la Rovira i Virgili, Jordi Diloli, fa un recorregut per la història del vi en l'època preromana, un període que sovint ha estat menystingut fins i tot en els mateixos llibres d'història. La DO convidada havia de ser la DO Xampany, i també té el seu espai amb Jordi Melendo, que és ambaixador d'aquest escumós a Espanya. En la sessió específica de la DO Montsant també s'hi ha colat Francesc Mauri, l'home del temps més veterà de TV3 i Catalunya Ràdio, el qual es presenta com un amant del vi i del bon menjar.
 

Francesc Mauri fent el seu particular tast. Foto: Fira del Vi de Falset


El tast de Francesc Mauri sorprèn perquè, a diferència de la resta, parla poc del vi en si. La copa no l'agafa de la manera més escaient si ens atenim a les recomanacions que habitualment fan els sommeliers, però aconsegueix centrar l'atenció de l'espectador com ningú i demostra que hi ha moltes maneres d'acostar-se a aquesta beguda més enllà de centrar-se en les olors i els matisos gustatius. Mauri tira del seu tarannà divulgatiu que acostuma a oferir als teleespectadors i oients per parlar sobretot del clima, de geografia i des del punt de vista d'algú que gaudeix d'una bona copa de vi. Ve d'una família que tenia una fonda en el centre de Barcelona. N'havia obert moltes d'ampolles, així que procedeix a destapar la que tasta (el negre Les Joveres de Margalef del celler Ronadelles de la DO Montsant), no sense viure una escena que li pot passar a qualsevol estant a casa: li cau l'obridor a terra i ha d'anar a buscar una copa perquè no la tenia a mà. També confessa que ell és partidari del tap de suro, que és el mètode emprat per tapar el vi que degusta.

L'hora del consum de proximitat i la formació

Per la inauguració institucional han desfilat una representació d'institucions públiques i de les DO, encapçalats pel mateix president de la Generalitat, Quim Torra, el qual ha fet seva la crida que han llençat diversos dels participants. "Si una cosa ha posat en valor aquesta crisi és la importància de la pagesia i dels productors de la cadena alimentària; sou essencials. Ara més que mai hem de consumir productes locals, de casa nostra, i hem de donar-li el valor que es mereixen", demana Torra. La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, detalla que el sector vitivinícola està entre "els que està patint més la crisi", i garanteix que tindrà "la complicitat extrema" del departament que dirigeix. Indica que està exigint "a aquells que tenen altes responsabilitats" en el Ministeri d'Agricultura i la Unió Europea, però no dona detalls de quines mesures hi ha sobre la taula.

El Priorat s'ha enfocat molt a vendre vi per a l'exportació, però és el moment també de mirar cap al territori més pròxim. És el que afirma el director de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Salvador Puig: "Ara toca conquerir encara més el mercat de casa nostra". En la mateixa línia s'expressa la presidenta de la DO Montsant, Pilar Just: "Si us plau consumim aquests productes de la nostra terra, que us ho agrairem. Això voldrà dir que tenim continuïtat en els nostres projectes després d'aquesta crisi". El seu homòleg de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, reclama treballar perquè els vins tinguin continuïtat en el món que s'obre pas després del cop del coronavirus, i considera que això implica també que els cellers ofereixin vins honestos i honrats. "Hem de reclamar que el consumidor final cada vegada tingui més clar quin és l'origen d'allò que hi ha dintre de cada ampolla", assevera.
 

Pilar Just, Presidenta de la DO Montsant. Foto: Fira del Vi de Falset


Durant la fira virtual també s'ha produït un anunci. Es tracta del llançament de l'aula de formació de la DOQ Priorat, un projecte que des d'alguns cellers confien que sigui un nou revulsiu per acostar els vins d'aquesta denominació al públic més local. Álvarez explica que estan preparant materials didàctics sobre el territori, la vinya i els vins per fer valdre la identitat d'aquesta zona vitivinícola. La intenció és oferir formació en tres nivells: un per al públic en general amant del vi, que podria obtenir el títol de coneixedor dels vins de la DOQ Priorat; un per als professionals, que obtindria el títol d'expert en aquests vins després d'un curs que podria durar tres dies; i un que encara seria per fer un pas més enllà i convertir-se en divulgador, adquirint un coneixement més ampli i que permetés moure's també per fer classes que incrementin el coneixement sobre aquest territori arreu. La voluntat és que aquests cursos estiguin disponibles el setembre-octubre, però Álvarez admet que "queda tot condicionat" en funció de l'evolució de la pandèmia del coronavirus.


Una edició en línia amb pressupost ajustat

La fira online s'ha improvisat a darrera hora, força després que aquest març es decidís cancel·lar l'edició presencial que havia de fer-se aquest darrer cap de setmana, però ha obert una nova perspectiva en el Priorat. Un cop acabada la subhasta, l'escriptor i periodista Toni Orensanz ha detallat a Cupatges que la proliferació d'iniciatives en línia vinculades al vi els havia fet veure que no en podien quedar al marge i l'edició online s'ha preparat en només 15 dies, gairebé tota gravada perquè no es pot confiar en les connexions en un àmbit rural com el Priorat, i cenyint-se al pressupost disponible. L'alcalde de Falset ha detallat els números. Brull ha concretat que s'han invertit uns 13.000 euros, molt lluny dels entre 125.000 i 150.000 que sol destinar-se a la fira presencial.
 

Toni Orensanz.

 

La qüestió és veure ara si la versió digital ha vingut també per quedar-se. Per a l'alcalde, la presencial "hi serà sempre", però ha admès que s'ha obert la porta a seguir fent actes en línia. "Ens hem il·lusionat i hem vist que ha funcionat molt bé", ha reconegut. Almenys esperen que aquest estiu ja es programin les primeres cites que condueixin cap al 25è aniversari del 2021. Des de la DO Montsant, Pilar Just també ha vist que les xarxes no és patrimoni només de youtubers i instagramers consagrats. "La gent vol conèixer territori i realitat", ha celebrat, a jutjar per les primeres xifres de seguiment dels vídeos de la fira que els fan estar satisfets. Per a ella, l'important és tenir present que la Fira del Vi és un aparador de la comarca perquè els vins que s'hi elaboren arribin a la taula dels consumidors. Recorda també que dels 55 cellers de la DO Montsant, només el 10% té presència en els supermercats i la resta són familiars que amb el coronavirus han perdut el 90-95% de les vendes (a molts només els salva les que es fan per internet). Just també ha manifestat que ara regna la incertesa pels dubtes sobre com podran obrir els restaurants, un dels grans clients de molts cellers, amb el desconfinament progressiu que comença a activar-se.
Participació