Diumenge, 15 de setembre de 2024
Cava Comtats de Barcelona

El cava català es dirà Comtats de Barcelona per diferenciar-se del de la resta de l'Estat

Acord en el ple del consell regulador per una nova zonificació i per una segmentació qualitativa de la DO Cava | El cava tindrà 4 noms per diferenciar-se de la zona d'Espanya on està elaborat; a Catalunya, Comtats de Barcelona, a l'Aragó, Valle del Ebro, a Extremadura, Viñedos de Almendralejo, i a València, Altos de Levante.

Redacció 16 de juliol de 2020 a les 04:41
Javier Pagés president de la DO Cava, amb els vocals del consell regulador, el secretari general, el director tècnic de la DO i el director general de l'INCAVI
En paraules del president de la DO Cava, Javier Pagès, "El Cava es posa a l'avantguarda de les denominacions d'origen de vins escumosos de màxima qualitat elaborats sota l'estricte mètode tradicional". En un dels plens més transcendents de la seva història, el consell regulador del cava va aprovar ahir per unanimitat la nova zonificació i segmentació qualitativa de la DO Cava. 

4 zones del Cava a l'Estat


El cava quedarà dividit en quatre zones a tot l'Estat; a Catalunya, Comtats de Barcelona, a l'Aragó Valle del Ebro, a Extremadura, Viñedos de Almendralejo, i a València, Altos de Levante. Per Pagès, "En el cas de Catalunya s'ha optat per un nom amb una part històrica i per la marca Barcelona, que és reconeguda mundialment".
 

Javier Pagés, president de la DO Cava
 

Cava de Guarda i Cava de Guarda Superior

Per altra banda, als caves de més de 9 mesos se'ls denominarà a partir d'ara Cava de guarda, i als de més de 18 mesos Cava de Guarda Superior. En aquest últim s'engloben els Reserva, els Gran Reserva i els de Paratge Qualificat.

Els caves Reserva passen de 15 a 18 mesos de criança, s'identifica l'anyada en l'etiquetatge i es potencia la sostenibilitat i els caves ecològics.

Així mateix, s'identifica a aquells cellers que duen a terme l'elaboració dels productes emparats per la DO Cava amb el 100% del premsat i el vinificat a la propietat. D'aquesta manera, es busca posar en relleu i reconèixer en l'etiquetatge, mitjançant una distinció específica per celler i no per producte.

5 subzones a Catalunya

La zonificació de la DO Cava s'estableix en un triple nivell: en primer lloc, una zonificació marcada per grans trets climàtics i geogràfics, fruit de la mateixa configuració pròpia de la denominació d'origen, i que porta a delimitar quatre zones diferenciades. El segon nivell de zonificació seria el de les subzones, que vénen definides per característiques climàtiques, orogràfiques, històriques o humanes específiques que les justifiquen, i que coincideixen amb regions vitivinícoles ja existents. Finalment, el tercer nivell de zonificació és el del Paratge Qualificat, que ve definit per la identificació de les parcel·les que el componen.

Comtats de Barcelona tindrà les subzones; Valls d'Anoia-Foix; Serra de mar; Conca del Gaia; Serra de Prades i Pla de Ponent. A la resta de l'Estat trobem Valle del Ebro, amb les subzones: Alto Ebro i Valle del Cierzo), Viñedos de Almendralejo i Altos de Levante.

Pels representants dels viticultors, l'aprovació unànime de les mesures són "una fita històrica que posa en valor la vinya", i també "un pas molt important per al sector". Destaquen que la unitat d'acció ha permès tirar endavant un "decisiu" pla estratègic.
Participació