Sovint es parla dels vins rosats amb la boca petita, amb diminutius: “un rosadet fresquet” perquè se'ls considera vins de segona. Potser el motiu és que solen ser vins agradables, però poc complexos, i la major virtut que se’ls reconeix és la frescor, sovint acompanyada d’un punt de dolçor que els fa fàcils.
Però a Torelló es van adonar que el seu rosat Petjades, elaborat amb merlot de vinyes certificades ecològiques, dóna per més. A
ixí que a l’anyada 2019 es van atrevir a elaborar-ne 800 ampolles màgnum d’aquest mateix vi, però fermentat en bóta, en lloc dels habituals dipòsits d’acer inoxidable.
El resultat combina el millor dels dos mons: d’una banda la frescor i l’amabilitat que fan tan plaents els rosats, i d’una altra, la fermentació en fusta li afegeix matisos, de tal manera que les aromes de fruita vermella, maduixa, es veuen complementades per notes lleument fumades.
A la boca, malgrat la frescor, té una intensitat extra, una sensació més voluminosa, que el fa pujar a la categoria màxima, la dels grans vins. Siguin del color que siguin.
I compte, que en deuen quedar ben poques ampolles!