Isabelle Kliger explica que les bombolles de l'Estat poden ser menys conegudes que les franceses però no per això són menys dignes d'atenció. Espanya diu "és el segon exportador mundial de vi en termes de volum (després d'Itàlia) i el número tres en termes de valor". I després d'explicar alguns tipus d'escumosos com el Cava, el Corpinnat o els elaborats amb mètode ancestral, recomana 10 escumosos per afegir brillantor pels pròxims dies festius.
Els vuit escumosos catalans recomanats per Isabelle Kliger a Forbes
Mas del Serral
La periodista explica que prové d'una combinació de raïms Xarel·lo i Bastard Negre, plantats al Clos del Serral de Catalunya fa uns 80 anys. L'anyada 2009, comenta, va ser premiada amb 99 punts per la revista Decanter i qualificada pel Master of Wine espanyol Pedro Ballesteros com: “El vi escumós espanyol més refinat que he provat a la meva vida. Un vi de terrer biodinàmic de primera i una obra mestra”.
Llopart Original 1887 Gran Reserva Brut Nature
Isabelle Kliger diu que és un homenatge al primer vi escumós elaborat per Llopart. Una edició limitada de només 2.657 ampolles, aquest Llopart Corpinnat s'elabora respectant els mètodes tradicionals de vinificació, utilitzant només el raïm dels ceps de muntanya més antics de les vinyes de les Flandes de Llopart.
Amb més de 120 mesos de criança,
Llopart Original 1887 té una gran profunditat aromàtica de fruita blanca madura i mel.
Torelló Finca Can Martí
Torelló és un dels fundadors de Corpinnat, explica Kliger, que elabora vi 100% ecològic, veremat de manera manual i amb vinificació pròpia. El
Finca Can Martí està format per raïms de Macabeu, Xarel·lo i Parellada, però també
Chardonnay, que li confereix més aromes. El resultat és un vi escumós versàtil i fàcil de beure que combina especialment bé amb caviar o amb les paelles de marisc.
Can Descregut Brut Nature Reserva
Can Descregut, un dels cellers més petits del
segell Corpinnat, està dirigit per la jove parella formada per Marc Milà i Arantxa de Cara. El 2005 explica que van fer el salt i van començar a produir el seu propi vi ecològic.
Can Descregut Brut Nature Reserva és un vi escumós versàtil que es pot gaudir sol o amb menjar. És totalment sec, sense sucres afegits, aconsegueix un perfecte equilibri entre notes afruitades i acidesa.
Vilarnau Rosé Delicat
El
celler Vilarnau, amb certificació ecològica, és pioner en la sostenibilitat a Catalunya, diu Kliger. El Vilarnau Brut Reserva Rosat Delicat s'elabora a partir de raïm ecològic de Garnatxa amb una petita quantitat de Pinot Noir. Va ser l'únic rosat escumós que va rebre
una medalla d'or al prestigiós Champagne & Sparkling Wine World Championships 2021 a principis d'aquest any. Un cava de color rosa pàl·lid de gran complexitat aromàtica. Cremós, fresc i elegant, marida bé amb arrossos, pastes o postres.
Mas Candí Segunyola
Mas Candí és una de les incorporacions més recents al segell Corpinnat i el seu escumós
Segunyola porta el nom de l'antic nom del poble de les Gunyoles, la seu del petit celler ecològic Mas Candí. És intens i complex, diu la periodista de Forbes, de color groc palla i bombolla fina. Ofereix aromes de fruites i mantega al nas, mentre que el seu sabor és cremós i persistent. Marida bé amb peix,
sushi o com a aperitiu, acaba.
Sumarroca Gran Reserva Brut Nature
Guanyador de la medalla d'or al
Berliner Wine Trophy 2021, l'excel·lent
Brut Nature Gran Reserva de Sumarroca té un color groc pàl·lid i una aroma molt fresca, defineix la periodista. A la boca és afruitat, amb bombolles molt fines que s'integren a la perfecció amb la complexitat del vi. Com la majoria dels caves del Penedès, s'elabora amb un cupatge de raïm Macabeu, Xarel·lo i Parellada i té una criança mínima de 36 mesos.
Anima Mundi Camí Del Xops
Isabelle parla del prestigiós enòleg català
Agustí Torelló Roca, de qui diu que comparteix l'expressió del seu terrer penedesenc a través d'aquest pet-nat (ancestral) brillant i clar. Elaborat amb el mètode ancestral, Camí Dels Xops té bombolles fines i suaus i notes de pera, cítrics i flors blanques.
Finalment la periodista proposa dues últimes referències, el Cueva Bobal Ancestral, de València i el Txacolí Lahu Getariako.