Dissabte, 14 de desembre de 2024

L'INCAVI distingirà aquelles persones viticultores que elaborin vi amb el seu propi raïm

L’INCAVI avança en la definició de la figura del viticultor elaborador

Cupatges 20 de desembre de 2021 a les 09:24
Representants de les denominacions d'origen amb la directora general de l'INCAVI, Alba Balcells
L’INCAVI està treballant en el desplegament de la nova Llei de la Vitivinicultura, aprovada el febrer de 2020, conjuntament amb les denominacions d’origen catalanes. Un dels punts que l’INCAVI considera claus és la regulació de la figura del viticultor elaborador. “La riquesa vitícola i les noves formes d’elaboració han portat al convenciment, compartit amb les DO catalanes, de la necessitat de regular detalladament la figura del viticultor elaborador”, ha explicat la directora Alba Balcells.

Aquesta figura, que ja consta a la llei, distingirà aquelles persones viticultores que elaborin vi amb el seu propi raïm, posant l’accent en la importància de la vinya i el control del procés d’elaboració del vi per una mateixa persona. D’aquesta manera es dotarà de traçabilitat i seguretat per traslladar al consumidor la importància del viticultor i posarà de relleu aquelles persones que tenen la voluntat d’iniciar-se en l’elaboració de vi. “Sens dubte aquesta figura contribueix a empoderar la pagesia i pot assegurar la fixació dels i les joves al territori perquè atorga un valor afegit al conjunt de les produccions”, segons Balcells.

Aquesta distinció farà possible que el nom de viticultor elaborador consti en l’etiqueta del vi i que porti associades les comprovacions oportunes que li donin certesa. Un cop l’INCAVI estableixi aquest marc de regulació del viticultor elaborador, seran les denominacions d’origen qui, segons la seva voluntat i característiques pròpies, incorporarien aquesta figura als seus plecs de condicions. Aquest avenç aproparà Catalunya a realitats reconegudes en els països de tradició i prestigi vitivinícola europeu.

També en relació al desplegament de la llei, l’INCAVI impulsarà els Vins de Finca Qualificada, els vins insígnia situats al capdamunt de tota la cadena de valor. En aquest sentit es treballarà conjuntament amb les denominacions d’origen i els cellers perquè cada DO pugui incorporar vins mereixedors d’aquesta distinció i amb un pla comunicatiu per difondre els Vins de Finca Qualificada a prescriptors i consumidors amb la finalitat i donar a conèixer el prestigi del vi català. Actualment a Catalunya hi ha 12 Vins de Finca Qualificada a les DO Penedès, Priorat, Montsant, Pla de Bages i Terra Alta. Perquè un vi siguim qualificat com a Vi de Finca Qualificada s’han de complir uns requisits mínims: com que els raïms procedeixin de la mateixa vinya, un mínim de 10 anys d’elaboració del vi i un reconeixement i prestigi del vi tant nacional com internacional.
Participació