Diumenge, 15 de setembre de 2024

4 sommeliers recomanen 4 grans vins per l'àpat de reis

Quatre col·laboradors de cupatges recomanen els seus vins preferits per l'àpat de reis

Cupatges 4 de gener de 2022 a les 19:55
Afrontem l'últim àpat de les festes, el dinar de Reis. Segurament moltes famílies aprofiten aquest dinar per fer aperitius, canelons, rostits de pollastre amb prunes i, evidentment, tortells de reis.

Hem preguntat als nostres col·laboradors habituals amb quin vi combinarien cada plat. El resultat, 4 grans vins per acabar bé les festes.
 

Ruth Troyano, periodista i sommelier. El vi per l'aperitiu


Recomano el Pét Nat pansa blanca del Celler de les Aus d'Alta Alella. Cruixent, vibrant i expressiu. Un 'pétillant naturel' elaborat amb mètode ancestral que recull la llum del Mediterrani i il·lumina les copes. Un escumós refrescant, amb rusticitat fina i un punt de terbolesa, que el fan adorablement salvatge i atractiu. Per iniciar àpats i converses, és un dels imprescindibles.
 

Xavi Ayala, sommelier. El vi pels canelons de primer plat


Jo combinaria els canelons amb La Fredat 2018, de Casa Gran del Siurana. Com diu la seva enòloga, Anna Gallissà, "la Fredat és una vinya abancalada de llicorella on la garnatxa s'expressa amb autenticitat". La garnatxa negra del Priorat té una acidesa que contrarestarà la pasta i la beixamel del caneló. Per altra banda, el tacte sec -que ens aporta la criança en bota- compensarà el farcit de carn. La part afruitada del vi -abundants notes de fruits vermells- ens combinarà a la perfecció amb tot el conjunt del plat.
 

Jordi Bes, periodista  i sommelier. El vi pel pollastre rostit amb prunes de segon plat


Incorporar al vostre menú un vi blanc amb uns anys de criança per al segon plat de l'àpat de Reis és una bona manera de trencar amb la idea que els blancs són només per a l'aperitiu o el peix. En el Xarel·lo de Mar 2015 del celler AVGVSTVS, del Penedès, s'hi percep el seu pas per fusta, però no resulta gens excessiu -com sí que passa amb altres blancs amb bota-, i us el prendreu ben de gust. Perfecte per acompanyar algun rostit de carn d'au, com un pollastre amb prunes.
 

Xavi Bassa, sommelier. El vi pel tortell de Reis


Una molt bona opció per acompanyar els torrons i el tortell de reis és la de prendre un Cava de postres, que el seu contingut en sucres ens acompanyarà, i la seva acidesa carbònica alegrarà el pas en boca. Per aquesta ocasió un Cava dolç de Parxet, el Cuvée Dessert Dolç, un escumós rosat elaborat amb la varietat pinot noir. La fruita vermella i els gerds de l'escumós combinaran perfectament amb el tortell.
 
Participació