L’
adaptació al canvi climàtic i el repte que suposa el control de les
malalties fúngiques com el míldiu i l’oïdi són un dels principals eixos d’estudi i treball de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. En aquests àmbits, una de les línies d’investigació són les varietats híbrides de raïm resistents i la seva aptitud, avaluació al camp, qualitat de collita i resultats enològics.
El 2018 es va iniciar un projecte estatal i tindrà continuïtat els propers anys amb finançament del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial. El projecte va començar amb l’establiment d’una xarxa de camps experimentals amb varietats híbrides de raïm en quatre zones vitivinícoles (Penedès, la plana d’Àlaba, Valladolid i la vall de Baztan). A nivell estatal està liderat per l’empresa Agromillora i es treballa en xarxa amb diferents centres tecnològics: l’INCAVI a Catalunya, Neiker al País Basc, Evena a Navarra i ITACyL a Castella i Lleó.
La continuïtat del projecte facilitarà que,
fins a l’any 2024 i en diferents campanyes, s’estudiaran quatre varietats negres i cinc varietats blanques fruit dels treballs de millora fets per la Universitat d’Udine (Itàlia). Concretament, seran les varietats fleurtai, soreli, cabernet eidos, merlot khorus, sauvignon kretos, cabernet volos, sauvignon nepis, sauvingon rytos i merlot kanthus, i es compararan amb dues varietats de referència històriques en aquestes zones de producció com són el
macabeu i l’ull de llebre.
El projecte avaluarà l’aptitud del cultiu de noves varietats híbrides de raïm, quina és la seva resistència a les malalties i si hi ha una reducció en l’aplicació de fitosanitaris. També hi haurà la part d’elaboració i tast, on es caracteritzaran els vins obtinguts, s’avaluaran els perfils organolèptics i s’identificaran les varietats que poden ser d’interès en cada zona vitivinícola.
La vitivinicultura sostenible i l’agroecologia són eixos prioritaris per a l’INCAVI i es consideren clau tots els estudis orientats a identificar i incorporar varietats que afavoreixin l’adaptació al canvi climàtic, la mitigació dels seus efectes i la reducció d’inputs agraris per aconseguir una viticultura més respectuosa envers el medi ambient. Aquest nou projecte s’emmarca en els treballs de caracterització i millora de varietats que duu a terme l’equip tècnic de l’INCAVI i que engloben
des de les ancestrals i les autòctones fins a les resistents.