Un consorci de set empreses liderat per
Raventós Codorníu ha engegat un ambiciós projecte per aplicar la Intel·ligència Artificial als processos de producció de la indústria alimentària. Es tracta d'ALIMENT 21 – Indústria alimentària intel·ligent del segle XXI, que té com a principal objectiu incrementar l'eficiència de la gestió industrial al sector alimentari, augmentar-ne la qualitat i seguretat i reduir-ne l'impacte ambiental (consum energètic i hídric) aplicant noves tecnologies, principalment la Intel·ligència Artificial.
ALIMENT 21 compta amb un pressupost de 5.116.810 € i amb una ajuda de 3.097.895 €. Està subvencionat pel CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial) amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació i cofinançat pels Fons Europeus Next Generation i es tracta de l'únic projecte d'alimentació aprovat a la convocatòria 2021 del programa estatal “Misiones, Ciència i Innovació”.
El projecte,
que acaba de començar i finalitza el 2024, el fan de forma consorciada tres companyies del sector alimentari (Codorníu i les càrnies Aldelís i Prolongo) i quatre enginyeries o proveïdors tecnològics.
Avançant cap a la indústria 4.0
Codorníu, que en aquest projecte compta amb l'ajuda del centre tecnològic de la Universitat Politècnica de Catalunya, avança des de fa anys cap a la indústria 4.0, que aprofita tecnologies com la Intel·ligència Artificial per guanyar eficiència i competitivitat.
El seu objectiu és optimitzar tots els processos (des de la vinya fins a l'expedició de l'ampolla): millorar la presa de decisions (gràcies a la monitorització de vinyes o de la línia de producció); ser més sostenibles reduint consums energètics i daigua; millorar la innovació dels caves, etc.
També s'utilitzaran dades d'altres sistemes i de sensors IoT per desenvolupar escenaris predictius i prescriptius orientats a millorar la producció de manera més sostenible al sector agroalimentari.