Diumenge, 15 de setembre de 2024

La DO Montsant presenta 3 distintius per garantir al 100% la traçabilitat

Les tres categories de vins són les de Viticultor-Elaborador, Elaborador-Embotellador i Comercialitzadora

Cupatges 24 de febrer de 2022 a les 18:53
Imatge del paisatge de la DO Montsant | DO Montsant
La Denominació d’Origen Montsant presenta un nou sistema de diferenciació dels seus distintius de garantia d’origen i qualitat que, a partir d’ara, aportaran més informació sobre els vins Montsant. El nou sistema, una iniciativa pionera a tot l’Estat, consisteix en una divisió de l’actual distintiu en tres nous segells que diferenciaran tres categories de vins sota les denominacions de Viticultor-Elaborador, Elaborador-Embotellador, i Comercialitzadora. Aquesta distinció s’aplicarà sobre les partides de vi prèviament qualificades i amb etiqueta de vi aprovada pel Consell Regulador de la DO Montsant. 

Aquest nou sistema de diferenciació, un projecte de l’actual junta del Consell Regulador i en el qual s’està treballant des de fa més de 2 anys, neix amb l’objectiu de donar la màxima garantia de traçabilitat del producte, així com amb la màxima vocació de transparència vers als consumidors i consumidores i la voluntat d’incrementar el valor dels productes del sector primari, reforçant la seva tipicitat i singularitat.

En paraules de la presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, "aquests distintius són per donar més informació al consumidor. Són una de les petites peces de l'engranatge que construïm a la DO Montsant per garantir transparència, qualitat i traçabilitat. Des del raïm fins a l'ampolla. Sense traçabilitat no hi ha rigor". I conclou dient que "si diem que un vi neix d’una vinya de setanta anys, plantada en vas i de la varietat carinyena, el que hi ha d'haver dins l’ampolla ha de ser exactament això".


 

Els tres distintius


Distintiu Viticultor – Elaborador
Amb aquest nou distintiu, la DO Montsant pretén posar l’accent en la importància de la vinya i el control del procés d’elaboració del vi pel celler. Per tal d’obtenir aquesta distinció, els vins hauran de procedir de raïm de finques pròpies o habituals del celler, és a dir, finques arrendades o de proveïdors amb un contracte mínim de 5 anys entre el celler i el viticultor. Tot el procés d’elaboració d’aquests vins, fins al moment previ a ser comercialitzats, s’haurà de fer al mateix celler.

Distintiu Elaborador – Embotellador
És el distintiu que definirà aquelles marques on la procedència del raïm o del mateix vi sigui de més d’un celler de la DO Montsant. Els cellers que podran incorporar aquest distintiu a les seves referències hauran d’estar inscrits al registre d’elaboració i tenir activitat durant la campanya en qüestió.

Distintiu Comercialitzadora
En aquesta categoria s’emmarcaran aquells vins embotellats per a un tercer, és a dir, per a empreses comercialitzadores que hauran d’estar inscrites prèviament a la DO. Són els coneguts com a vins d’encàrrec.

Aquest nou sistema per categories conviurà amb l’actual distintiu del Consell Regulador per un període màxim de 2 anys. Així, els cellers que ho sol·licitin podran continuar utilitzant únicament el distintiu actual durant aquest període de convivència. Un cop passats aquests 2 anys, tots els cellers inscrits a la DO Montsant hauran de fer servir el sistema de distintius diferenciats.
 
Participació