Després de cinc anys de construcció i de
40 milions d'euros (la inversió més gran que s'ha fet mai a Catalunya en un celler), els vins de Perelada tenen una nova bodega que, des de Sant Joan, ja és pot visitar. El somni de
Javier Suqué, president del Grup, de construir un celler ubicat a l'antiga granja de la família (dissenyada el 1941 per l'arquitecte Adolf Florensa), ja és una realitat.
Al costat del Castell, l'estudi d'arquitectura olotí
RCR,
premi Pritzker 2017, capitanejat per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, hi ha construit un celler per competir amb els millors d'Europa i que situarà al mapa els
vins de Perelada (la marca farà un segle el 2023), i la denominació d'origen Empordà. Un celler diferent, amb un perfecte equilibri entre l'estètica i la funcionalitat i integrat totalment al paisatge. Un celler avançat a l'època, però atemporal, sostenible i, sobretot, laberíntic. "Encara recordo la reunió de sis hores per gestionar els jocs de claus que obren les 72 portes del celler", comenta amb ironia
l'enòleg del celler,
Delfí Sanahuja.
El nou celler de Perelada, integrat amb el paisatge. Foto: Perelada
Els
18.000 metres quadrats de les noves instal·lacions permetrien passar dels dos milions d'ampolles actuals cada any, als
dos milions i mig, però l'objectiu, remarca Delfí Sanahuja, "no és fer més vi, sinó augmentar encara més la qualitat, passar de fer vins excel·lents a fer
vins excepcionals".
Els cinc eixos principals del projecte de Perelada
Tal com explica el director de la bodega,
Eugeni Llos, "el projecte es fonamenta en cinc grans eixos.
L'enologia, per elaborar els millors vins que transmetin el paisatge empordanès,
el territori, per convertir-nos en referents,
la sostenibilitat (Perelada és el primer celler europeu en aconseguir la certificació Leed Gold que acredita els més alts estàndards de sostenibilitat i ecoeficiència),
l'arquitectura i
l'enoturisme".
El nou celler de Perelada forma part d'un destí turístic complet, "
Perelada Resort", que agrupa també el Castell, la Biblioteca, el Casino, l'Hotel Peralada 5, el Wine Spa, el Golf, el Festival de Perelada i els 4 restaurants; Castell Peralada -1 estrella Michelin-, L’Olivera, el Shiro by Paco Pérez i el Celler 1923, integrat dins el nou celler.
La visita enoturística
Amb el propòsit d'oferir una experiència sensorial molt personalitzada, el celler rep visites en grups reduïts de màxim
15 persones -abans d'obrir el celler tenia més de 1200 peticions de visita-.
Cinc vídeos guien al visitant per cinc espais diferents que recreen les finques que Perelada té a la zona. L'itinerari segueix entre passarel·les, parets de fusta i un formigó que simula diferents materials naturals, fins que s'arriba a la sala de bótes i al "
Temple", un espai "místic" on Delfí Sanahuja elabora vins com la col·lecció
Gran Claustro i on experimenta amb les millors parcel·les i millors cupatges. Al final, la sala de tast, el
Wine Bar Celler 1923 de Paco Pérez i la botiga.
Passarel·la amb ampolles de Perelada. Foto: Perelada
RCR Selection 2019, el nou vi en homenatge a RCR Arquitectes
Un nou vi del celler, amb
DO Empordà, elaborat amb garnatxa negra 100% i homenatge a l'estudi
RCR Arquitectes. RCR s'ha encarregat de fer l'etiqueta del vi, que és el mateix paper que envolta l'ampolla. Segons el seu enòleg, Delfí Sanahuja, és "arquitectura al servei del vi. L'expressió vinícola del nou celler concebuda juntament amb RCR Arquitectes".
Es tracta d'una garnatxa amb molta extracció -26 dies de maceració- que destaca pel seu color rubí de capa alta i per les seves aromes de fruita vermella i tocs especiats. Només es ven al celler i té un preu de 70 euros l'ampolla.