Dissabte, 14 de setembre de 2024
Vins del Pirineu

L’aparador més creatiu de Vins del Pirineu

Vins del Pirineu és un espai web acabat de néixer que mostra la riquesa enològica de la zona, és la Carta de Vins de l’Alt Pirineu

Ruth Troyano 10 d'agost de 2022 a les 14:10
Els cellers integrants del projecte Vins del Pirineu
“Fa més de 10 anys que treballem amb els vins del Pallars i del conjunt dels Pirineus -tot i que el 95% de projectes es concentren entre el Subirà i el Jussà-  amb accions de promoció i divulgació, accions tècniques i formatives, perquè és un sector estratègic per al desenvolupament local. El 2019 vam pensar una acció per augmentar la presència de vins locals als restaurants, que es pogués reproduir al Pallars, a la Vall d’Aran, a la Ribagorça, a la Cerdanya… però la pandèmia no ens va deixar desenvolupar-la durant el 2020 perquè la vinculàvem amb festes i festivals i l’escenari era encara incert. Per això el 2021 vam modificar la proposta i vam decidir crear un espai web que fos aparador dels vins, dels cellers i dels elaboradors i que tingués utilitat tant per al restaurador com per al consumidor final. Ho vam reconduir cap a una activitat aglutinadora i amb força comunicativa per donar a conèixer el potencial del vi a públic professional i expert”. Ho explica Dolors Etxalar, coordinadora d’Al Teu Gust (ATG), Aliments del Pallars, el programa  de dinamització i suport al sector agroalimentari del Pallars Jussà que ha impulsat Vins del Pirineu, l’espai web que tot just acaba de néixer.
 
És un aparador creatiu, suggerent i valuós que mostra la riquesa enològica de l’Alt Pirineu, posant accent en les persones i en el paisatge únic que els vincula i abriga. “Presentem una imatge fresca, divertida, desenfadada però tanmateix professional. És la Carta de Vins de l’Alt Pirineu, una eina de pressió per prendre consciència de la diversitat i qualitat dels vins del territori, però també és un recurs. A la tardor pensem engegar accions especifiques per als restauradors, preguntant-los quants vins tenen, quins dels que no tenen els poden encaixar amb l’oferta gastronòmica… Mirarem de crear vincles entre la seva carta de vins i la que hem creat a Vins del Pirineu i fins i tot ens plantegem crear ampolles gegants amb un codi QR perquè facin servir el recomanador pallarès que hem desenvolupat al web”, detalla Etxalar.
 

El portal va ser consensuat a fons amb el sector abans de desenvolupar-se i el resultat és un espai innovador amb imatges molt potents realitzades pels fotògrafs Gilbert Bages, especialitzat en el món del vi, i Jordi Peró, en el paisatge pirinenc i els seus contrastos. Les fotografies agafen força amb la poètica de benvinguda de Josep Pedrals: “Les vinyes, al Pirineu, el raïm que altera altura, i el vi que baixa del cel: la follia és lo que cura”. A Vins del Pirineu s’hi narren humanament i paisatgísticament les intencions enològiques dels 15 cellers ubicats a Tremp, Salàs, La Pobla, Sort, Rialp, Àreu i Llívia, i s’hi poden trobar fins a mig centenar de referències amb varietats i elaboracions molt diverses. El sector vitivinícola, val a dir, ha tingut un paper rellevant  històricament a l’economia de la Conca de Tremp, fins al punt que s’havia considerat el “celler del Pirineu” fins que  va arribar la fil·loxera. A partir dels 90, el cultiu es torna a recuperar i amb l’emergència climàtica, el Pirineu se situa entre les zones més valorades i admirades per fer vi. Molts petits propietaris han plantat vinya, però també s’hi han instal·lat cellers de renom. En només una dècada l’extensió del cultiu s’ha doblat al Pallars. Avui es constata un ressorgiment i el portal el posa de manifest. Hi ha joves viticultors i enòlegs que recullen la saviesa ancestral, assumeixen la diversitat varietal i s’enriqueixen dels sòls únics del garumnià i del clima continental que té com a principal característica el contrast tèrmic entre dia i nit, especialment favorable en el procés de maduració del raïm. Fan vins mirall del paisatge i n’asseguren la seva preservació present i futura. Els vins són l’assemblatge d’un patrimoni natural privilegiat i l’esforç, la tenacitat i la inquietud humana per mantenir el vi i la vida a l’Alt Pirineu. 
 
“El web mostra que hi ha il·lusió, ganes, qualitat i sobretot paisatge, en els vins del Pallars”, assegura Dolors Etxalar. De fet, els elaboradors consideren que són alguna cosa més que una subzona de la DO Costers del Segre, però aquest és un aspecte que hauran d’abordar quan algú assumeixi el lideratge. “Després de la pandèmia hi havia una sensació generalitzada de desànim. Reunir-los  al pantà de Sant Antoni per fer la sessió de fotografies amb Gilbert Bages, va ser terapèutic. Per fi ens vam trobar en un ambient distès i vam recuperar el temps perdut. La pandèmia ha portat això, la possibilitat de reconèixer-se més encara entre ells”, afegirà la coordinadora d’Al Teu Gust, Aliments del Pallars. Reflexiona també sobre el moment que viu el sector de la restauració, que és cabdal per mostrar el dinamisme i la riquesa enològica: “Crec que en tot aquest temps que portem fent feina, entre cellers i ATG, el restaurador ja ha entès que els vins mereixen ser a les seves taules per la qualitat i la diferenciació. De tota manera, com que som unes insatisfetes de mena, des d’Al Teu Gust, Aliments del Pallars encarregarem una auditoria  per saber si la presència de vins a les cartes és bona com pensem, per veure com en poden tenir més, si és un tema de preu, de desconeixement… I també com podem fer que aquesta experiència tan a fons que estem realitzant amb el vi es traslladi a altres aliments de la zona, com la carn, la vedella, el corder, els olis, els formatges i també les pastes i les coques”. Al novembre, el dia 11 exactament, se celebrarà la 10ª edició de la jornada Vins d’alçada, cultius de nivell, una sessió formativa que fins i tot l’any de pandèmia va organitzar-se però sense públic. Evidencia que el treball per acompanyar el sector del vi ve de lluny. Serà una oportunitat més per reflexionar sobre els avantatges i els reptes de fer vi en alçada, amb l’efecte ja més que evident de l’emergència climàtica. Un espai més on els elaboradors del Pirineu dialogaran i es revisaran.
 

El web amaga un petit tresor, creat amb l’ajuda de sommeliers de la zona: un recomanador de vins. En clau d’humor, permet a l’usuari seleccionar preferències enològiques a partir de la tria inicial d’un d’aquests quatre perfils: padrí de la mangala, pastora, sky runner del mallot de licra o la creativa del coworking. Les preguntes que seguiran a continuació per obtenir un vi recomanat són un viatge per la geografia pirinenca, pel parlar pallarès – apotxono a tot déu!, sóc una mica furra, mai tant!, esporret sempre que puc - i la fauna que habita la regió –voliana, ovella xisqueta, ós goiat...-. El resultat de tants filtres sempre és un vi bo d’alçada. El bon rotllo que transmet el recomanador s’assembla molt al que encomanen els elaboradors de Vins del Pirineu. Un territori distant i verge, on la vinya hi ha estat sempre present, que reclama atenció, turistes i consumidors. 
 
Participació