El nom
d'Únic respon a que cap any és igual.
L'Olivera elabora regularment vins experimentals que no acaben en el circuit comercial, amb l'objectiu de mostrar-los i compartir-los. El celler fa quatre anys que elabora el seu vi únic, que canvia amb cada anyada. El cinquè, de l'any 2021, és el darrer a aparèixer a la col·lecció, i amb ell L'Olivera inicia el camí dels vins amb una mínima intervenció.
És el
monovarietal de cartoixà (xarel·lo), de cultiu ecològic de la vinya de Catxassa, que L'Olivera conrea a 550 m d'altitud sobre el nivell del mar, a Vallbona de les Monges (Lleida), sobre terrasses sostingudes per murs de pedra seca. Un raïm que va ser veremat el setembre de 2021 i premsat amb els peus en una vinya per iniciar la fermentació espontània amb llevat salvatge de la pròpia vinya. Després, la fermentació va acabar al celler en dipòsit d'acer inoxidable, sense control de temperatura ni cap additiu. Només en el moment previ a embotellar, s'hi va afegir la mínima quantitat de sulfits per assegurar-ne la seva estabilitat.
Aquesta prova singular és una edició molt limitada de tan sols
617 ampolles que es poden adquirir, només, al celler de
L'Olivera a Vallbona de les Monges i a
La Vinoteca de Can Calopa (Barcelona), així com a la botiga online de L'Olivera.
Des del celler comenten que al tast hi podem trobar un molt bon equilibri entre grau i acidesa. De perfil fresc, complex i anisat i amb un punt d'oxidació al final.
Una imatge única premiada amb un Laus de plata 2022
La imatge gràfica de l'Únic és obra del dissenyador lleidatà
Pau Llop i el barceloní Esteve Padilla, de l'estudi gràfic 131.gd, que amb l'etiqueta de l'anterior anyada del vi Únic va
obtenir la plata en els premis Laus de disseny. Una etiqueta que, també en aquesta anyada, juga amb la simplicitat i l'honestedat i se serveix del joc tipogràfic per fer cada etiqueta única: el número de cada ampolla constitueix la imatge de l'etiqueta i la converteix, així, en una peça única.