Avui us parlarem d'un humil peix però ple de sabor:
el verat. Font d'àcids grassos rics en omega 3, el verat a més de ser saludable, és deliciós. I també us parlarem d'una manera molt especial d'elaborar el vi, us parlarem del vi brisat.
Preparar un
verat en escabetx és bastant senzill i ho podreu fer molt fàcilment a casa en uns trenta minuts aproximadament. Primer us direm el que en farà falta per aquesta recepta per dues persones.
Ingredients
- 4 filets de verat
- 1 pastanaga
- 2 grans d'all
- 2 fulles de llorer
- 1 ceba
- 1 cullerada de pebre roig dolç
- 4 claus d'olor
- farigola
- 10 grans de pebre
- 1/2 got d'oli d'oliva
- 1/4 got de vi blanc
- 1/4 got de vinagre
- 3/4 got d'aigua
- 2 cullerades de farina
- Sal i pebre molt
Primer pelem la pastanaga que tallarem a rodanxes, la ceba a la juliana i els alls lleugerament aixafats. Posem sal i pebre als filets de verat i els arrebossem en farina per després fregir-los en una paella fins que quedin daurats. Amb el mateix oli filtrat, cuinem a foc suau la pastanaga, amb la ceba, l'all, el llorer, la farigola, els claus i els grans de pebre.
Apaguem el foc fins que estigui temperat i afegiu-hi el pebre vermell barrejant-lo a mesura que anem pujant el foc fins que estigui ben calent. Hi afegim el vi, el vinagre i l'aigua. Ho barregem bé i després col·loquem amb cura els filets de verat perquè no es trenquin. Quan comenci a bullir, apaguem el foc, ho deixem refredar i ho posem a la nevera fins a l'endemà.
Maridatge del verat en escabetx amb un vi brisat
Els vins brisats són vins blancs elaborats com si fossin vins negres. És a dir, en lloc de separar el most prèviament, es vinifica en contacte amb les pells de la baia sencera i aquesta maceració pot durar diversos dies o hores en funció del que es vulgui aconseguir. Per aquest contacte, el color resultant pot ser més pujat de to i sembla més daurat o ataronjat. Si a més hi ha pas per bóta o per àmfores d'argila, podem observar un color taronja gairebé amb seguretat.
Començant pel color, les aromes i els tanins, els vins brisats o també coneguts com "orange wines" són considerats com a vins molt potents, amb l'acidesa alta, l'oxidació marcada, l'astringència present i aromes verdes que els fan molt diferents dels blancs frescos i comercials. No obstant això, tot converteix a aquests vins en altament gastronòmics i molt adients pels maridatges. I avui, us ho demostrarem amb aquesta recepta de
verat escabetxat acompanyat de l'
Ataronjat de Celler Menescal.
Ataronjat de Celler Menescal
Està elaborat amb garnatxa blanca de ceps vells de 60 anys. Té un alt treball tècnic, per la cessió de tanins i de color per part de les pells del raïm, cosa que li confereix el seu característic color ataronjat, una complexitat aclaparadora i un enorme ventall de sensacions organolèptiques. Un cop acabada la fermentació, es manté la maceració durant tres mesos, acabant amb un premsatge suau i una clarificació natural. Pels seus principis tradicionals, tots els processos a què se sotmet aquest vi són naturals. Aquest és un d'aquells maridatges d'afinitat que funcionen i, sobretot, que es recorden.