Dissabte, 14 de desembre de 2024

Carinyena roja i Verdiell, les noves varietats de raïm vinificables

​L’INCAVI incorpora dues noves varietats tradicionals al panorama vitícola català

Cupatges 5 de juliol de 2023 a les 16:00
L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha incorporat dues noves varietats tradicionals al Potencial vitícola Català. Gràcies als estudis realitzats en col·laboració amb els consells reguladors de l’Empordà i el Priorat, els cellers i els viticultors, s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la inclusió de les varietats Carinyena roja (amb la sinonímia “Carinyena gris”) i Verdiell (amb “Verdil”) a la llista de varietats autoritzades a Catalunya.

Aquest és un pas previ imprescindible perquè aquelles Denominacions d’Origen interessades puguin incorporar-les a la seva llista de varietats autoritzades. Aquesta incorporació arriba en resposta a la nostra petició al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació tramitada a través del Servei d’Ordenació Agrícola (SOA) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC).


Així, a partir d’ara a Catalunya hi ha 61 varietats de raïm autoritzades:

Airén, B.
Albarinyo, B.
Bobal, N.
*Bronsa, N.
Cabernet Franc, N.
Cabernet Sauvignon, N.
Carinyena, Samsó, N.
*Carinyena Blanca, Carignan blanc, B.
*Carinyena Roja (Gris) N.
Chardonnay, B.
Chenín Blanc, B.(Agudelo)
*Coromina, B.
*Forcada, B.
Garnatxa Blanca, Lledoner Blanc, B.
*Garnatxa del Po, (Vidadillo) N.
Garnatxa Peluda, Lledoner Pelut, N.
*Garnatxa Roja, Garnatxa Gris, N.
Garnatxa Tinta, Lledoner, N.
Garnatxa Tintorera, N.
*Garró, Mandó, N.
Gewürztraminer, B.
*Giró Ros, B.
Godello, B.
*Gonfaus, N.
Macabeu, Viura, B.
Malbec, N.
Malvasia Aromàtica, Malvasia de Sitges, B.
Marselan, N.
Merlot, N.
Merseguera, Sumoll Blanc, B.
Monastrell, Mataró, Mourvedre N.
*Moneu, N.
Morastell.
*Morenillo, N.
Moscatell d’Alexandria, Moscatell de Málaga B.
Moscatell de Gra Petit, B.
Parellada, Montonec, Montonega, B.
Pedro Ximenes, B.
Petit Verdot, N.
Picapoll Blanc, B.
Picapoll Negre, N.
Pinot Noir, N.
*Pirene, N.
*Querol, N.
Riesling, B.
Sauvignon Blanc, B.
*Selma Blanca, B.
*Solana, N.
Subirat Parent (Alarije) B.
Sumoll Negre, N.
Syrah, N.
Tempranillo, Ull de Llebre, N.
Trepat, N.
*Trobat blanc (Alcañon) B.
Verdejo, B.
Vermentino, B.
*Verdiell, B.
Vinyater, B.
Viognier, B.
Xarel·lo, Cartoixa, Pansal, Pansa Blanca, B.
*Xarel·lo rosat, N.
En els últims 10 anys, s’han pogut incorporar 16 varietats al Potencial vitícola Català. Son les varietats dels llistat marcades amb una *.


Un dels projectes destacats en el Pla Estratègic #HoritzóINCAVI2025

Entre els projectes destacats dins de l’estratègia #HoritzóINCAVI2025 hi ha l’aposta per la identificació i preservació i l’oferiment al sector de forma més activa de varietats de vinya autòctones del país com a recurs per a diferenciar competitivament i contribuir a valoritzar les produccions de vins catalans. Aquesta tasca és possible gràcies a la feina de recerca dels investigadors i de la nova eina INCAVILAB per obtenir un major coneixement sobre el comportament i la resiliència al canvi climàtic i la vinificació de varietats per donar resposta a principals reptes del sector: nous mercats, consumidors i la sostenibilitat completa que passa per avançar en la generació de més valor a les produccions catalanes.

El pla estratègic preveu que l’INCAVI capitalitzi les varietats patrimonials de vinyes recuperades de Catalunya. Davant l’actual tràmit establert pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells: “Instem a l’administració competent pel que fa a la identificació, avaluació i incorporació de varietats a guanyar en agilitat i dinamisme per tal de reduir els temps administratius. Les múltiples varietats autòctones i patrimonials de raïm del vi català ens aporten un valor que ens distingeix de la resta de països elaboradors, una singularitat que hem de traslladar a mercats i sobretot al consumidors”, puntualitza Balcells.

 
Participació