Dissabte, 14 de desembre de 2024

Codorníu, que ja és 100% ecològica, tanca l’exercici guanyant un 16%

Raventós Codorníu tanca l’exercici juliol 2022 - juny 2023 amb les millors xifres de la dècada: 227 M€ en vendes i +16% en Ebidta

Cupatges 17 d'octubre de 2023 a les 12:09
Bruno Colomer, director i enòleg de Codorníu, i Sergio Fuster, CEO del grup Raventós Codorníu. | Ferran Nadéu
Tots els caves que elabora Codorníu ja són 100% ecològics. El celler culmina així un procés que va començar fa més de 10 anys, quan va sol·licitar la certificació com a orgàniques de les seves primeres hectàrees de vinya.

En funció de l'envelliment del producte (que pot anar des dels 9 mesos als 10 anys) els caves orgànics aniran arribant al mercat i substituint definitivament als no ecològics. La conversió de les vinyes s'ha fet de manera progressiva, però la verema 2022 ja va ser 100% orgànica. Per això, tots els caves joves de Codorníu que surten al mercat aquesta tardor ja són ecològics. Entre els més emblemàtics, Codorníu Original i Codorníu Ars Collecta Blanc de Blancs ja són ecològics; Codorníu Ars Collecta Grand Rosé (9 mesos) ho serà des de novembre i tota la col·lecció Anna de Codorníu a partir de juliol de 2024.

El grup Raventós Codorníu, format per 14 cellers més, comercialitza 11 milions d'ampolles de cava orgànic a l'any, el 35% del mercat mundial. A més de Codorníu, el grup ja ha convertit marques de cava com Parxet o el celler Raimat en 100% ecològiques. Altres ensenyes amb vinya orgànica i en transició són Scala Dei, Abadia de Poblet, Legaris o Bodegas Bilbaínas.

Aquest posicionament s'emmarca en el propòsit corporatiu de Raventós Codorníu de donar valor a la terra: més enllà de generar benefici econòmic, desenvolupar millores mediambientals que fomentin la viabilitat d'un futur sostenible i que es tradueixin en millores socials i econòmiques per a l'entorn.

Liderant la transició del sector

En els últims 10 anys, Catalunya ha multiplicat per cinc les seves hectàrees de vinyes ecològiques. Segons dades de Prodeca, més de la meitat de les vinyes són avui ecològiques: 29.000 ha d'un total de 56.000. I prop d'un 10% pertanyen a Codorníu. El 2022, la D.O. Cava va produir més de 32 milions d'ampolles de cava ecològic (+40,70% respecte a 2021). A nivell de tota Espanya, la vinya de cultiu orgànic és el 16% del total, amb 149.562 hectàrees (Dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, MAPA).

Com a grup, Raventós Codorníu, amb més de 3.200 hectàrees de gestió de vinya ecològica, se situa com una de les firmes enològiques amb major superfície de vinya orgànica del país, liderant el rànking a Catalunya.

Més enllà de la conversió de la vinya, el grup està immers en un pla de sostenibilitat en tots els seus cellers. A Codorníu, destaquen accions com el llançament de l'ampolla de cava més lleugera de la història (775 gr, 125 menys que la tradicional), reciclada i 100% reciclable. La nova ampolla ja s'utilitza en el 50% dels seus caves i s'anirà estenent fins a arribar al 100% de la producció. A més, en aquest exercici el celler ha fet un gran salt en energia verda i el 12,8% de la qual consumeix ja és auto-produïda (+67%).
 


Sergio Fuster Foto: Codorníu



Pel conseller delegat de Raventós Codorníu, Sergio FusterRaimat demostra que la vinya, si s'adapta al canvi climàtic amb agricultura de precisió i regenerativa, prevalent per sobre de tot la sostenibilitat, sí que té futur al nostre país. Estem davant el major repte que ha afrontat aquest sector en l'últim segle i hem d'actuar de manera urgent i amb tècniques innovadores si volem protegir la terra, preservar el seu valor, ser sostenibles i garantir el futur de viticultors i elaboradors.”

Raventós Codorníu registra els millors resultats de la dècada

Raventós Codorníu ha obtingut els millors resultats de la dècada en l'exercici juliol 2022-juny 2023: 227 M€ en vendes (+4% versus l'exercici anterior) i un creixement del 16% en EBITDA. Respecte al negoci pre-covid, aquestes xifres són un 20% superiors en facturació i un 30% en EBITDA.

A nivell global, Raventós Codorníu ja aconsegueix el 13% de la quota mundial de cava (volum), creixent 1 punt de share respecte a l'any anterior. En exportació, l'empresa ja creix un 26% versus 2018. Destaca especialment l'increment de vendes en països com el Regne Unit (+56%), Suècia (+35%) o, a LATAM: Mèxic (+55%), l'Argentina (+56%) o el Brasil (+20%).

A més, a Espanya, el seu país principal també en creixement, es consolida com el grup elaborador de cava líder de mercat en valor i en volum, amb una quota en valor (€) d'un 31,2% - gairebé un 60% més que el segon de la categoria - i un 21% en volum (33% més que el segon). (Font: NielsenIQ P9 2023).
 

El mercat nacional representa el 61,7% del seu negoci, i l'internacional el 38,3% restant i les vendes es reparteixen entre cava (54,6%) i vins tranquils (45,4%).

Sergio Fuster s'ha mostrat molt satisfet per les xifres en un context econòmic gens fàcil: “El nostre focus està posat en el valor, el prestigi, la qualitat i les gammes altes dels nostres vins i caves i aquesta estratègia continua donant grans resultats, mantenint nos en el camí del creixement i guanyant quota a nivell nacional i internacional.

Prova de l'èxit són els resultats de la col·lecció més exclusiva de Codorníu, Codorníu Ars Collecta, que en el canal restauració ha registrat creixements del 77,4% en l'últim exercici.

Per canals, el de restauració ja suposa el 52% de la seva xifra de negoci global i lidera el creixement del negoci confirmant l'aposta de Raventós Codorníu pel valor i la imatge de marca, creixent a doble dígit en aquest exercici.
Participació