Dissabte, 14 de desembre de 2024

Meritxell Juvé, de Juvé & Camps: «L'oportunitat és amb els productes de gamma alta»

Entrevista amb la consellera delegada de Juvé&Camps, Meritxell Juvé.

Sergi Cortés 23 de novembre de 2023 a les 15:23
Meritxell Juvé és llicenciada i Màster MBA a ESADE d'administració i direcció d'empreses. En acabar els estudis marxa sis mesos a Singapur. Quan torna, fa diversos cursos en escoles relacionades amb el vi com l'escola de viticultura i enologia Merçè Rossell. Està tres anys treballant en una empresa patrimonial inversora de Real Estat fins que, el 2011, entra a l'empresa familiar. 

Quina és la teva trajectòria a l'empresa?

He fet de tot a Juvé & Camps, al principi estava adjunta a presidència, però he fet exportació, al mercat americà, canadenc, asiàtic, departament de màrqueting i comunicació i fins i tot ha fet unes quantes veremes amb els enòlegs, per saber de tot de la companyia. Sé de tot i no sé de res, no soc especialista de res, però controlo una mica tots els departaments.

Ho has tocat tot... Recursos humans també?

No, recursos humans no, tot i que he hagut de contractar i despedir treballadors. He tocat temes tècnics, comercials, d'exportació...

I avui ets consellera delegada...

Des del 2016. Sempre he estat al Consell d'administració de l'empresa, i el 2016 passo a ser consellera delegada de l'empresa.
 

Juvé & Camps mai s'ha destacat per fer campanyes publicitàries ni grans accions de màrqueting, però el Reserva de la Família sempre ha estat el cava que tothom compra i que trobes a tots els lineals de supermercats, restaurants i botigues. ¿Quin és el secret?

El meu pare sempre deia:"a la vida costa més conservar que enamorar", i la frase me la faig meva. Vam enamorar molt en el seu moment, però hem sabut conservar-ho durant quaranta-cinc anys. Per això podem dir que som el primer productor d'escumosos de gamma alta elaborats en territori nacional, entenent escumosos de més de trenta mesos de criança en ampolla.

El secret només és la qualitat...

Jo crec que el secret és que hem sigut molt fidels a la qualitat i hem sigut una marca molt honesta. Quan compres Juvé & Camps saps el que compres. La constància en la qualitat i la rigorositat en l'elaboració dia a dia des del 1976 fa que continuem sent líders.

Líders en escumosos... De quins segments de preu?

Amb preus al lineal de 15 a 17 €, fins a 30 o 40 €, en aquesta franja de preu, en el segment d'escumosos, Juvé & Camps és líder tant en restauració com en el canal alimentació.

Parla'm de la vostra gamma de producte. Quantes ampolles feu, de vi tranquil i d'escumosos?

L'empresa elabora 2,5 milions d'ampolles d'escumosos, la meitat aproximada de Reserva de la Família, i sense intenció d'augmentar la producció. Amb vins tranquils, actualment fem 450.000 ampolles al Penedès (a Espiells) i 400.000 a la Ribera del Duero (a Anguix). Tenim un equilibri perfecte entre vinya pròpia i relació amb proveïdors, i avui per avui només volem créixer amb altres projectes com el celler de la Ribera del Duero (Pagos de Anguix) i amb els vins de la DO Penedès. Hem trobat el nostre punt d'equilibri amb els escumosos, però encara tenim molt camí per recórrer amb els vins tranquils.

A quins mercats veneu aquestes ampolles?

Venem un 80% al mercat nacional i 20% internacional aproximadament. Segons l'any, pot variar algun punt aquesta xifra, però molt poc.

Fa poc que heu obert les portes de l'empresa al enoturista. Explica'm el projecte...

Sí, hem sigut els més tardans en aquest món de l'enoturisme. Fa molts anys que entrem a casa de la gent amb els nostres caves, però ells no podien venir a conèixer casa nostra. Fa quatre anys vam començar a obrir casa nostra, i ens faltava només obrir la Propietat d'Espiells. La gent ha de veure on neixen les ampolles de Juvé & Camps, i obrir les visites a Espiells.

I quin tipus de visita oferiu?

Fem molts taylor maid -visites a mida-, i fem també visites estàndard, que es poden comprar des de la nostra pàgina web. 

Quines amenaces veus al sector?

Clarament, el canvi climàtic. Hem de començar a prendre decisions de sector. Si cada any baixem la producció un 20%, un 30%, un 50%... Això acabarà malament. Necessitem decisions de futur perquè sinó serà un drama econòmic, social i un fracàs com a comunitat.
 

Fer menys vi i de més qualitat?

Sí. L'aposta ha de ser per la qualitat. Sempre hem entès el negoci així, pagant bé el raïm i apostant pel valor. Nosaltres treballem dues zones, Ribera del Duero i Penedès. La primera, com a denominació d'origen, ha fet una clara aposta pel valor, i li està sortint molt bé. Crec que el Penedès també l'ha de fer. Tant amb vins tranquils com amb escumosos hem d'anar cap amunt perquè hi ha una oportunitat de negoci important i un bon nínxol de mercat, tant interior com internacional. I aquí en surt beneficiada tota la cadena de valor: el viticultor, el distribuïdor, l'elaborador i el consumidor.

Les tendències ara són menys alcohol, nous formats, projectes més sostenibles i ecològics...

La nostra "guerra" avui és la d'elaborar vins de gammes altes. I crec que el consumidor jove gasta molt en menjar, en roba, en complements, i el vi aquí també té una gran oportunitat.

Sí, però de moment el consumidor jove consumeix poc vi... Per canviar aquesta situació hem de canviar la manera com comuniquem? Hem de canviar de missatges?

Jo crec que s'ha fet molta feina ja. Anem pel camí correcte. En el nostre cas, els escumosos són gastronomia. Nosaltres passem cinc anys per elaborar un Reserva de la Família, i això només es pot comunicar com un producte gastronòmic, no s'entén de cap altra manera.


EL PERFIL:

Hobbies: Viatjar
Un llibre: Sapiens, de Yuval Noah Harari
Una cançó: Another day in paradise, de Phil Collins
Una ciutat: Te'n diré dues que no tenen res a veure. Venècia i Sidney.
Una pel·lícula: Cadena perpetua
Una zona vinícola: Borgonya
Un vi negre: Ànima Negra, de Mallorca
Un rosat: M'agraden molt els de la Provença. Chateau Miraval Rosé.
Un blanc: Un italià, de la zona de Barbaresco.
Un escumós: Luis Roederer.
Un restaurant: Molt difícil. Qualsevol restaurant gastronòmic on es mengi bé.
Un menjar que detestis: Cap. M'encanten les ostres, però no en puc menjar perquè soc molt al·lèrgica.
Amb quin personatge viu o mort faries una copa de Reserva de la Família? Amb la Marie Curie. Per dona, per empoderada, per fer el que va fer en la seva època…
Participació