Catalunya té cinc nous Vins de finca qualificada

Els cellers Orto Vins, Herència Altés, Collbaix, Torre del Veguer i Oller del Mas han rebut la distinció i se sumen als 14 vins de Finca qualificada que hi havia fins ara

Alba Balcells: “Cal recerca i transferència de coneixement per assegurar l’adaptació al canvi climàtic”

| 13/12/2023 a les 07:49h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Vins de finca qualificada
El conseller d'Acció Climàtica i la directora general de l'INCAVI amb els representants dels cinc cellers guanyadors
El conseller d'Acció Climàtica i la directora general de l'INCAVI amb els representants dels cinc cellers guanyadors
Cinc nous vins de quatre denominacions d'origen han rebut el màxim reconeixement que pot aconseguir el vi català per part del Govern de la Generalitat, la distinció de Vi de finca qualificada .

Els vins són: Les Tallades de Cal Nicolau, d'Orto Vins (DO Montsant), elaborat amb la varietat picapoll negre; La Serra Blanc, un vi de garnatxa blanca, d'Herència Altés (DO Terra Alta); Singular Blanc, de Collbaix (DO Pla de Bages), elaborat amb macabeu; Raïms de la Immortalitat, un xarel·lo blanc del celler Torre del Veguer (DO Penedès), i l'Especial Picapoll Negre, d'Oller del Mas (DO Pla de Bages).

Els representants dels cellers han rebut el reconeixement a mans del c onseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, David Mascort, i de la directora general de l'INCAVI, Alba Balcells , en un acte que s'ha celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona. Abans del lliurament, els assistents han pogut copsar la singularitat dels nous vins distingits a través d'un tast guiat per Toni Albiol, Millor Sommelier de Catalunya 2023 .

David Mascort ha posat de manifest que amb aquestes cinc noves distincions és fa palès que “Catalunya està elaborant els millors vins de la història. Vins que són resultats d'esforços de molts actors diferents: cellers, productors i elaboradors. Des del Govern treballem per promoure i destacar aquesta realitat, perquè el món del vi aporta més que un gran producte, una cultura i una forma de vida.”

Els vins de finca qualificada “son la demostració que l'excel·lència és el camí. Garanteixen la continuïtat i el desenvolupament de l'activitat al món rural. Són un símbol de compromís amb la vinya i la producció agrícola sostenible en el temps”, ha afirmat el conseller.

Balcells hagut destacar la bona feina i la implicació dels cellers que volen aquesta distinció i devenen “el vèrtex qualitatiu i el màxim exponent del vincle amb el seu territori, aquests vins representen una identitat molt concreta, al mateix temps que un exemple de l 'autenticitat de les seves creacions que ens permet posicionar Catalunya com el gran país de vinyes i vins que és”. També ha assegurat que continuaran “treballant per vestir el vi de cultura i de qualitat. Coneixedors de l'excel·lència que busca a cada denominació d'origen catalana”.

Què és un vi de finca qualificada?

Els vins de finca qualificada han de complir, entre d'altres, amb aquests cinc requisits d'excel·lència i d'arrelament i compromís amb el territori: tenir una antiguitat mínima de 10 anys en el registre de la denominació d'origen, un rendiment de producció en vinya un 15% inferior a l'establert per la DO, i una nota superior del comitè de tast; el propietari de les vinyes ha de coincidir amb el celler, i l'elaboració del vi s'ha de fer en un celler situat a la mateixa finca o en les proximitats; el vi s'ha de produir en un entorn específic, amb les seves pròpies característiques edàfiques i microclimàtiques; el celler ha de comptar amb una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període de 10 anys o més i ha d'existir una traçabilitat específica integral de la producció a la comercialització.


Catalunya ja té 19 vins de finca qualificada


Amb la incorporació d'aquests cinc nous vins, la família dels vins de finca qualificada s'amplia fins a arribar a les 19 referències de sis denominacions d' origen:

DO Empordà

V d'O2, de Celler Vinyes d'Olivardots

DO Montsant

Les Tallades de Cal Nicolau, d'Orto Vins
Teixar, de Celler Vinyes Domènech

DO Penedès

Avi Ton, de Celler Eudald Massana Noya
Raïms de la Immortalitat, de Torre del Veguer
Vinya Le Havre, de Jean Leon
Vinya Palau, de Jean Leon
Vinya Gigi, de Jean Leon
Vinya La Scala, de Jean Leon

DO Pla de Bages

Arnau Oller, d'Oller del Mas
Especial Picapoll Negre, d'Oller del Mas
Finca 3.9, d'Abadal
Singular Blanc, de Collbaix

DOQ Priorat

Clos Fontà, de Celler Mas d'en Gil
Coma Blanca, de Celler Mas d'en Gil
Mas de la Rosa, de Celler Vall Llach
Clos Mogador, del Celler Clos Mogador

DO Terra Alta

La Serra Blanc, d'Herència Altés
Vi de Finca Edetària, de Celler Edetària

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Imatge il·lustrativa
El concurs internacional dedicat a la varietat de raïm garnatxa ha publicat els resultats de la seva 12a edició, celebrada a París
Iduvina és vinyataire i elabora la gamma de vins del Priorat 'M'ho ha dit un ocellet'
Iduvina és vinyataire i elabora la gamma de vins del Priorat "M'ho ha dit un ocellet"
Sergi Cortés
L'Iduvina elabora vins amb raïm propi a Porrera
Imatge il·lustrativa
1.500 ampolles d’un Gran Reserva Brut Nature procedent de la vinya de pinot noir més antiga del Penedés.