Durant diverses dècades Catalunya ha liderat la producció de vins escumosos sent part activa en el canvi de paradigma a l'hora d'elaborar-los, amb varietats autòctones i internacionals i fent produccions amb llargues criances. Les bombolles son part de la nostra cultura i els pròxims dies s'evidenciarà a totes les taules del país. Algú s'imagina un brindis de Nadal o Sant Esteve sense alguna ampolla d'escumós?
Nadal, cap d'any o reis són dates assenyalades on ens hem de permetre el luxe d'obrir ampolles d'una cert gamma i un cert preu. Us hem fet una tria perquè, sense gratar-vos la butxaca en excés, gaudiu de les millors bombolles del país.
Leopardi
Llopart
Xarel·lo, Macabeu i Parellada
Subirats - Corpinnat
PVP: 23,90 €
Llopart és un dels grans referents del país elaborant escumosos de llarga criança. Els primers productes del celler elaborats amb el mètode tradicional daten de 1887. Avui us parlem d'una de les referències més emblemàtiques d'un celler que empara els seus escumosos sota el segell Corpinnat, el Leopardi. Un escumós dedicat a Bernardus Leopardi, el primer viticultor de la família, documentat de 1385.
El Leopardi és un escumós fet de xarel·lo, macabeu i parellada i amb una criança de més de 60 mesos. Dins l'ampolla es vol reflectir la manera de treballar de la casa, amb cultius ecològics i amb un gran respecte per les terres. Destaquem unes aromes de fruites blanques madures, notes especiades i uns tocs que recorden a la crema pastissera. En boca és equilibrat, sec, suau, amb uns tocs torrats que provenen d'aquest envelliment de més de 60 mesos. Un Corpinnat perfecte per combinar amb mol·luscs o peixos blancs. Un aliat perfecte per aquestes festes.
Albert de Vilarnau Fermentat en Castanyer
Vilarnau
Sant Sadurni d'Anoia – DO Cava
PVP: 41,50 €
El primer cava amb etiqueta Vilarnau data del 1949, però és el 1982 que el celler passa a formar part de la família de cellers de González Byass. Albert de Vilarnau, el nom que rep el cava que ara us presentem, és el més exclusiu de la marca i està dedicat a un personatge molt singular que va fer créixer el poder de la família.
Un escumós fet amb 100% Xarel·lo i amb una criança de més de 40 mesos en ampolla.
L'emplaçament de les vinyes, amb unes vistes a les muntanyes de Montserrat, es troba a 250 metres sobre el nivell del mar. L'Albert de Vilarnau és un escumós amb notes típiques dels vins que reposen amb botes de castanyer. Un cava molt original, diferent i especial, que presenta frescor en boca amb notes aromàtiques d'espècies dolces com la clau d'olor. Un vi escumós ideal per acompanyar
carpaccios o plats que continguin foie-gras.
Reserva Real
Freixenet
Xarel·lo, Macabeu i Parellada
Sant Sadurni d'Anoia – DO Cava
PVP: 19,99 €
Freixenet es dedica a l'elaboració de vins des de 1861. Amb més de 150 anys d'història elaborant moltes referències, moltes d'elles reconegudes mundialment. Avui destaquem el Reserva Real, un cava elaborat amb les varietats xarel·lo, macabeu i parellada, amb una criança mínima de 30 mesos i que, posteriorment, es degolla manualment i s'hi afegeix un licor d'expedició (el secret de la casa) reposat durant vuit mesos en botes de castanyer.
Està elaborat amb vins de diferents anyades i això fa que es combinin les millors qualitats de cadascuna. El tiratge i el posterior envelliment a caves es realitza amb tap de suro i grapa i no amb el tradicional obturador i tap corona, aportant un bouquet personal.
En nas trobem notes a fruites blanques madures (confitura de poma, pera llimonera madura), làctics (mantega) i fruits secs torrats com els pinyons o avellanes. En boca és fresc, però amb estructura, amb tocs afruitats i ben combinats amb els aromes que aporta la criança. Un cava ideal per combinar amb torrons tradicionals, però que també us pot acompanyar perfectament tot l'àpat.
Milesimé
Juve & Camps
Chardonnay
Sant Sadurni d'Anoia – DO Cava
PVP: 29 €
Parlar de Juvé&Camps és parlar de família, és parlar de quatre generacions dedicades en cos i ànima a l'elaboració de caves durant més de cent anys i amb un fort arrelament a la seva terra, al Penedès. D'entre totes les seves referències avui destaquem el Milesimé, elaborat amb la varietat de raïm Chardonnay. Un cava que es cria en l'ampolla durant trenta-sis mesos abans de sortir del celler.
Les sensacions olfactives i gustatives d'aquest escumós ens recorden una mica al
Champagne. Aromes a fruites blanques fresques com la poma i la pera, un pas per boca cremós i amb un llarg postgust. El Milesimé, és un escumós que us casarà a la perfecció amb patés, pastes de full salades i aperitius on el foie-gras fresc o la tòfona i siguin presents. Tasteu-lo també amb carns vermelles o amb els típics canelons de Nadal, la seva frescor contrarrestarà els menjars més potents de les festes i ens desgreixarà la boca.
Reserva Heredad
Segura Viudas
Macabeu i Chardonnay
Torrelavit – DO Cava
PVP: 18 €
Heretat Segura Viudas es troba en un entorn rural, a Torrelavit, un lloc privilegiat al cor del Penedès, a tot just 50 minuts de la cosmopolita ciutat de Barcelona. A part dels productes que elabora, compta amb una interessant proposta enoturística. El patrimoni cultural i natural és la base de les visites que s'ofereixen al públic. Les passejades per les vinyes donen la possibilitat d'observar la biodiversitat de les finques, a part d'assaborir els seus caves i vins.
Avui en destaquem el seu Reserva Heredad, un escumós fet amb Macabeu i Chardonnay i amb una criança en ampolla de més de 24 mesos. Un procés manual sacseja l'ampolla quan acaba la seva elaboració per intensificar el contacte amb els llevats i aconseguir més potència aromàtica. Busuqeu-hi les aromes de fruita, però també de mel i de fruits secs. Si el voleu gaudir amb tota la seva plenitud, les postres en són un bon company de joc, ja siguin fets amb xocolata o fruits secs. També marida perfectament amb marisc, rostits o formatges.
Ars Collecta Grand Rosé Reserva
Codorniu
Pinot Noir, Xarel·lo i Trepat
Sant Sadurní d'Anoia - DO Cava
PVP: 19,90€
Des de l'arribada del Bruno Colomer a la casa, l'any 2008, s'ha evidenciat un abans i un després, tant en el resultat final dels Caves de Codorniu, com també, en la manera d'elaborar, abans que el producte surti al mercat.
La zonificació de les diferents finques per veure quins racons de cada una d'elles tenen més qualitat, o fins i tot comptar amb raïms de diferents indrets per elaborar un mateix producte, són alguns dels canvis que en Bruno ha impulsat.
De fet, els raïms que integren aquest Ars Collectia Grand Rosé, han sortit de Raimat, del Penedès i de la Conca de Barberà -Pinot Noir, Xarel·lo i Trepat-. Les aromes intenses a fruites vermelles com els gerds o les maduixes destaquen en nas. En boca, a banda de notar una bombolla fina i ben integrada, també es fan evidents aquestes sensacions fruitoses i en destaquem la seva cremositat. Un Cava fet amb molt criteri, per acompanyar els moments de sobretaula on la fruita, els dolços i els torrons en siguin els protagonistes.
Núria Claverol Blanc de Noirs
Sumarroca
Pinot Noir
Sant Sadurní d'Anoia – DO Cava
PVP: 34,50€
Aquest Cava ens va molt bé per explicar que significa Blanc de Noirs. La traducció literal és blanc de negres, és a dir, un vi blanc elaborat amb raïm negre. En aquest cas el Núria Claverol Blanc de Noirs és un Pinot Noir. Un Cava que té unes lleugeres aromes a fruites vermelles que ens recorden a les maduixetes i les cireres. Brioix, pasta de full o crema pastissera també són algunes de les notes que trobem derivades de les llargues criances d'aquest producte, de més de quaranta mesos.
Tot i això, el Cava, respecta una elegància i finor extrema. Us recomanem tastar-lo en el moment dels aperitius on els peixos fumats, mariscs al vapor o al natural i els embotits en siguin els protagonistes. El maridatge el fem de contrast amb el greix dels embotits i les notes fumades. Pels mariscs al vapor o al natural la bombolla ens refrescarà la part salina o iodada dels productes del mar.
Gran Claustro Gran Reserva
Perelada Chivite
Pinot Noir i Chardonnay
Perelada – DO Cava
PVP: 16,95 €
Els vins de Perelada tenen, des del 2022 i després de 5 anys de construcció i més de 40 milions d'euros, una de les millors bodegues d'Europa. El somni materialitzat de Javier Suqué, president del Grup, de construir un celler ubicat a l'antiga granja de la família (dissenyada el 1941 per l'arquitecte Adolf Florensa). Un celler premiat arquitectònicament i d'obligada visita on pivoten enologia, territori, sostenibilitat, aquitectura i enoturisme.
D'entre les elaboracions de Perelada, avui destaquem el Gran Claustro Gran Reserva, un cava fet amb les varietats Chardonnay i Pinot Noir i amb una criança de més de 30 mesos. Les seves nítides flaires de fruita madurada com pot ser la confitura de poma i d'altres més fresques com les de la pera de Sant Joan són el precursor d'un ampli i llarg pas de boca, ben equilibrat, sec i suau. El recomanem maridar amb carns blanques que, de segur, seran presents a taula durant aquests dies, el pollastre pot ser-ne un molt bon aliat.