Per sort o per desgràcia pràcticament tothom té un cunyat o si no, el que és pitjor, té un amic que en té un. El cunyat prototípic català (a vegades són d’importació, però) és la d’un tipus de persona que ho sap tot, coneix a tothom i té opinió de tot: Si li parles de cuina et dirà que ha anat de copes amb el Ferran Adrià o que és molt amic d’en Quique Dacosta; si li parles de futbol et dirà que en Guardiola li comenta algunes jugades, i sense venir a tomb et pot dir que el telescopi espacial JWST té un evident error de disseny, que el Premi Nobel de Literatura del 2023 no té un estil definit i que conseller d’interior de la generalitat de Catalunya li demana assessorament en algunes qüestions (cosa que sabem que és mentida perquè un polític no demana mai consell a ningú).
Per si aquest article el llegeix un cunyat i no ho ha entès, (perquè no entenen res) voldria explicar que és un cunyat:
Un "cuñao" és una variant col·loquial de la paraula "cunyat" utilitzada en l'àmbit hispanoparlant. el terme no es refereix literalment a la relació familiar, sinó que s'ha popularitzat amb un significat més ampli i col·loquial.
Anomenar algú "cunyao" s'ha convertit en una manera humorística i despectiva de referir-se a una persona que opina de forma categòrica sobre temes dels quals té poc o nul coneixement. Es caracteritza per expressar opinions sense fonament, menystenir els mèrits aliens, fer bromes gastades o cridar l’atenció de manera molesta. En resum, s'utilitza per descriure algú que presumeix de saber-ne molt però, en realitat, mostra una manca d'enteniment o coneixement en la matèria sobre la qual opina.
En fi, que he vingut a recomanar-vos uns vins que deixaran sense paraules als cunyats que es creuen que dominen el panorama vinícola català. Son cinc vins realment bons i que segur que no han tastat.
Conca de Barberà
Menut 2019, celler Vidbertus.
Denominació d'Origen Conca de Barberà.
És un vi fet amb garrut, una varietat minoritària recuperada a la Denominació d'Origen Conca de Barberà. L’anyada 2019 ara es troba en un excel·lent moment de consum, expressiu, rodó, llaminer i saborós.
El podeu comprar aquí:
https://vidbertus.com/es/producto/vino-menut/
Preu:
12,95€
Pla de Bages
Raw mandó 2021, celler Collbaix.
Denominació d'Origen Pla de Bages.
Vi fet amb la varietat mandó, amb poc més de 5 hectàrees plantades a Catalunya. Varietat que trobem representada a alguns cellers de la Denominació d'Origen Pla de Bages, i en aquest celler fan un vi 100% mandó. És un vi tècnic, net, interessant.
El podeu comprar aquí:
https://vinsdelbages.com/es/collbaix-celler-el-moli/178-raw-mando#None
Preu:
17,20€
Terra alta
Lafou els amelers, celler Lafou.
Denominació d'Origen Terra Alta
Un blanc 100€ garnatxa, criat amb les seves mares durant 6 mesos en dipòsits d’acer i en ous de formigó. Un 10% del vi s’ha criat en fusta. Un vi per gaudir a taula.
El podeu comprar aquí:
https://www.vinotecaorigen.com/products/lafou-els-amelers
Preu: 16.75€
Alella
3 de Testuan 2021, celler Testuan.
Denominació d'Origen Alella.
Fet amb Pansa blanca i garnatxa blanca. Una part del vi ha estat criat en botes de fusta usades, i l’altre en dipòsits microporosos en forma d’ou, durant 6 mesos. Un blanc de forquilla i ganivet.
El podeu comprar aquí:
https://testuan.com/ca/pagina-principal/33-testuan-3-2020.html
Preu:
12,50€
Costers del Segre
Saó expressiu 2021, celler Mas Blanch i Jové.
Denominació d'Origen Costers del Segre.
Un celler que val molt la pena visitar, pels seus vins i per la col·lecció d’art que trobareu enmig de les seves vinyes.
Dins la col·lecció la vinya dels artistes, el Saó expressiu està fet amb Garnatxa negra, Cabernet Sauvignon i Syrah, i només n’han fet 150 ampolles en format magnum.
El podeu comprar aquí:
https://www.masblanchijove.com/es/producte/josepvallverdu/
Preu: 65€